Annonce

Annonce

Brev:

Overgearet 4.5 årig


9. juni 2022

Kategori:
Alder:
4 år, 6 mdr.

Overgearet 4.5 årig

Kære Helen.

Jeg skriver til dig, da det igen kunne være rart med lidt inputs, til at få lagt en strategi :)

Det handler om vores ældste datter på 4,5 år. Hun er en glad social pige, der trives.
De seneste måneder er vi dog begyndt at få udfordringer med at hun bliver meget overgearet/overfjollet i visse situationer - f. eks når vi er sammen med bedsteforældre og nogle gange når hun leger med en af de to bedste veninder.

På det seneste er hun blevet overgearet hver gang hun ser bedsteforældre - uanset hvem af dem det er og hvor det er. Og det gør desværre at det bliver knap på hyggeligt for alle parter.

Vi tolker det som at hun gearer op fordi hun egentlig er rigtig glad, men ikke kan være i det.

Hun bliver meget fjollet og fysisk urolig. Hun kan ikke sidde stille og spise, finder på små unoder osv. Hun kan ikke koncentrere sig om aktiviteter bedsteforældrene tilbyder, som spil, puslespil, højtlæsning eller lign. selvom hun får fuld opmærksom fra en voksen og hun virker “drillesyg”.

Hun er så overgearet at hun ikke hører efter og det er ikke rigtig muligt at trænge ind til hende. Forleden forsøgte jeg gentagne gange at få hende til at sidde bare nogenlunde stille ved bordet til aftensmad med morfar, men jeg endte med at tage hende med væk fra selskabet og ind på hendes værelse, hvor jeg foreslog at hun legede lidt inde - og så kunne hun komme tilbage når hun havde lyst.

Da hun ikke var kommet tilbage efter et kvarters tid, gik jeg ind og spurgte om hun ikke ville komme ind og prøve at spise lidt aftensmad - og det lykkes med lidt mindre fjolleri at få nogen mad i maven, men niveauet steg hurtigt igen.

Jeg havde det egentlig dårligt med at tage hende væk fra selskabet, da jeg for alt i verden ikke vil have at hun skal føle sig forkert eller ekskluderet. Udfordringen er bare at man ikke rigtigt kan trænge igennem til hende når hun fjoller så meget. Jeg spekulerer stadig på om det var forkert at tage hende ud af situationen og væk, for at forsøge at få hende til at geare ned? (Hun blev på ingen ...


Annonce

... måde skældt ud).

Man kan mærke, at hun bare er rigtigt glad - og det skal hun selvfølgelig endelig have lov til (ligesom hun naturligvis gerne må være lidt fjollet). Men det bliver for meget, når hun ikke hører efter og bare svarer med “ja-ja prut” eller lign. hver gang man prøver. På samme måde bliver det for meget når hun bliver drillesyg og begynder at drille de voksne eller lillesøster. Basale ting som at kunne indtage et måltid med bedsteforældre på besøg, skulle jo gerne komme til at fungere igen - som det har gjort tidligere.

Vi har prøvet at tale med hende om fjolleriet efterfølgende eller på forhånd, men vil selvfølgelig ikke give hende skyldfølelse - og som nævnt ovenfor må hun endelig ikke føle sig forkert. Det lader dog ikke til at have effekt.

Hvad kan vi gøre for at hjælpe hende med at være i glæden uden at kamme over?

Tilsvarende kan hun også blive overgearet med en af de to bedste veninder. Her sker det dog ikke hver gang. Den ene går hun i børnehave med og der har på det seneste været flere episoder, hvor de to piger i børnehaven får gearet hinanden op til små unoder, som at tage nogle tusser de ikke måtte eller åbne en låge de godt ved er forbudt (ikke noget mod andre børn, men noget de godt ved de ikke må for de voksne). Det meste af tiden leger de selvfølgelig godt uden at lave ballade. Vi (og børnehaven) har hver gang talt med hende om de små unoder i børnehaven og hvorfor man skal gøre hvad de voksne siger - alligevel er det noget der er sket flere gange. Skal vi gøre noget i den sammenhæng?

Når hun har legeaftaler med en anden god veninde, kan de også geare hinanden op til at være vældig fjollede. De hygger sig og har det sjovt, men det bliver også for meget ind i mellem, hvor de laver små unoder eller siger grimme ord til os voksne. Her er det dog lettere at stoppe end når der er bedsteforældre.

Hvordan håndterer vi bedst vores datters overgearethed, på en måde hvor hun selvfølgelig skal have til at være glad, men uden at det kammet over i unoder osv.?

Mange tak for hjælpen!

Læs Helens svar »Annoncer

Sponsorerede artikler

OLÍVY – SIG FARVEL TIL RØDE BABYNUMSER

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du nemt forebygge røde babynumser og give dit barn ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

9. maj 2023 | Opdragelse | 4 år, 9 mdr.

4 årig som ikke vil lege selv

Kære Helen Jeg skriver til dig, med en udfordring, som har stået på i flere...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2023 | Opdragelse | 3 år, 10 mdr.

Vred, trodsig, konfliktende 3 årig

Kære Helen Vi har en skøn datter på 3 år (næsten 4), der er skøn, sjov,...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2023 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Hjælp til at smide bleen helt

Hej Helen Så har vi brug for dit gode råd igen :) Storesøster er nu...

Læs hele brevet og Helens svar


30. marts 2023 | Opdragelse | 4 år, 6 mdr.

Utryg i storebrorrollen

Kære Helen Vi har to dejlige drenge, W på 7 år og J på 4,5 år som for 11...

Læs hele brevet og Helens svar


31. januar 2023 | Opdragelse | 4 år, 6 mdr.

Diverse udfordringer :)

Kære Helen. Vores snart 5 årige pige har alle dage været en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babymassage

Babymassage er en systematisk blød og blid form for massage, som oprindeligt stammer fra Indien. Nogle børn nyder at få babymassage, hvor andre børn ikke bryder sig særlig meget om det.

De fleste forældre vil, uden at tænke over det, naturligt have lyst til at kærtegne og berøre deres lille barn. Følg din egen lyst til hvad du og barnet godt kan lide. Børn har bedst af at blive rørt på en måde, hvor det er barnets reaktioner og signaler der er styrende.

Børn har...

Læs mere i Babylex

Sygt barn

Det er altid svært at vurdere hvad et lille barn fejler, og er du i tvivl er det altid en god idé at kontakte lægen. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.

De mest almindelige sygdomme hos børn er: Forkølelse, øjenbetændelse, mellemørebetændelse, lungebetændelse, maveinfektioner og skoldkopper.

Symptomerne er ofte: Manglende appetit, ondt i maven, opkastning og diarré samt feber.

Hvis det bliver nødvendigt at indlægge barent på sygehus er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit råd om uld til min søn, det var nok det bedste råd jeg nogensinde har fået :) Der blev godt nok kigget mærkeligt på mig, da jeg begyndte at lede efter uld i butikkerne, så det måtte hentes hjem fra Danmark til sidst.

Hilsen mor fra udlandet


Annonce