Annonce

Annonce

Brev:

Overgearet 4.5 årig


9. juni 2022

Kategori:
Alder:
4 år, 6 mdr.

Overgearet 4.5 årig

Kære Helen.

Jeg skriver til dig, da det igen kunne være rart med lidt inputs, til at få lagt en strategi :)

Det handler om vores ældste datter på 4,5 år. Hun er en glad social pige, der trives.
De seneste måneder er vi dog begyndt at få udfordringer med at hun bliver meget overgearet/overfjollet i visse situationer - f. eks når vi er sammen med bedsteforældre og nogle gange når hun leger med en af de to bedste veninder.

På det seneste er hun blevet overgearet hver gang hun ser bedsteforældre - uanset hvem af dem det er og hvor det er. Og det gør desværre at det bliver knap på hyggeligt for alle parter.

Vi tolker det som at hun gearer op fordi hun egentlig er rigtig glad, men ikke kan være i det.

Hun bliver meget fjollet og fysisk urolig. Hun kan ikke sidde stille og spise, finder på små unoder osv. Hun kan ikke koncentrere sig om aktiviteter bedsteforældrene tilbyder, som spil, puslespil, højtlæsning eller lign. selvom hun får fuld opmærksom fra en voksen og hun virker “drillesyg”.

Hun er så overgearet at hun ikke hører efter og det er ikke rigtig muligt at trænge ind til hende. Forleden forsøgte jeg gentagne gange at få hende til at sidde bare nogenlunde stille ved bordet til aftensmad med morfar, men jeg endte med at tage hende med væk fra selskabet og ind på hendes værelse, hvor jeg foreslog at hun legede lidt inde - og så kunne hun komme tilbage når hun havde lyst.

Da hun ikke var kommet tilbage efter et kvarters tid, gik jeg ind og spurgte om hun ikke ville komme ind og prøve at spise lidt aftensmad - og det lykkes med lidt mindre fjolleri at få nogen mad i maven, men niveauet steg hurtigt igen.

Jeg havde det egentlig dårligt med at tage hende væk fra selskabet, da jeg for alt i verden ikke vil have at hun skal føle sig forkert eller ekskluderet. Udfordringen er bare at man ikke rigtigt kan trænge igennem til hende når hun fjoller så meget. Jeg spekulerer stadig på om det var forkert at tage hende ud af situationen og væk, for at forsøge at få hende til at geare ned? (Hun blev på ingen ...


Annonce

... måde skældt ud).

Man kan mærke, at hun bare er rigtigt glad - og det skal hun selvfølgelig endelig have lov til (ligesom hun naturligvis gerne må være lidt fjollet). Men det bliver for meget, når hun ikke hører efter og bare svarer med “ja-ja prut” eller lign. hver gang man prøver. På samme måde bliver det for meget når hun bliver drillesyg og begynder at drille de voksne eller lillesøster. Basale ting som at kunne indtage et måltid med bedsteforældre på besøg, skulle jo gerne komme til at fungere igen - som det har gjort tidligere.

Vi har prøvet at tale med hende om fjolleriet efterfølgende eller på forhånd, men vil selvfølgelig ikke give hende skyldfølelse - og som nævnt ovenfor må hun endelig ikke føle sig forkert. Det lader dog ikke til at have effekt.

Hvad kan vi gøre for at hjælpe hende med at være i glæden uden at kamme over?

Tilsvarende kan hun også blive overgearet med en af de to bedste veninder. Her sker det dog ikke hver gang. Den ene går hun i børnehave med og der har på det seneste været flere episoder, hvor de to piger i børnehaven får gearet hinanden op til små unoder, som at tage nogle tusser de ikke måtte eller åbne en låge de godt ved er forbudt (ikke noget mod andre børn, men noget de godt ved de ikke må for de voksne). Det meste af tiden leger de selvfølgelig godt uden at lave ballade. Vi (og børnehaven) har hver gang talt med hende om de små unoder i børnehaven og hvorfor man skal gøre hvad de voksne siger - alligevel er det noget der er sket flere gange. Skal vi gøre noget i den sammenhæng?

Når hun har legeaftaler med en anden god veninde, kan de også geare hinanden op til at være vældig fjollede. De hygger sig og har det sjovt, men det bliver også for meget ind i mellem, hvor de laver små unoder eller siger grimme ord til os voksne. Her er det dog lettere at stoppe end når der er bedsteforældre.

Hvordan håndterer vi bedst vores datters overgearethed, på en måde hvor hun selvfølgelig skal have til at være glad, men uden at det kammet over i unoder osv.?

Mange tak for hjælpen!

Læs Helens svar »Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

7. november 2022 | Opdragelse | 4 år, 4 mdr.

Frustreret 4-årig

Kære Helen. Jeg skriver til dig, fordi vi igen har brug for lidt råd til...

Læs hele brevet og Helens svar


11. september 2022 | Renlighed | 4 år, 1 mdr.

Laver lort i underbukserne

Kære Helen Vi oplever udfordringer i forhold til afføring herhjemme. Vores...

Læs hele brevet og Helens svar


1. september 2022 | Opdragelse | 3 år, 10 mdr.

Hjælp til sur 3 årig

Hej Helen, Vi har Storesøster R. på 3 år og 10 måneder og lillebror H. på...

Læs hele brevet og Helens svar


2. august 2022 | Sovevaner | 4 år, 6 mdr.

Stor forskel på om det er mor eller far der putter

Kære Helen Så er Laura allerede 4,5 - og alt går så fint. Vi har en...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juni 2022 | Opdragelse | 4 år, 9 mdr.

Opfølgning - fjollet 4-årig

Kære Helen Mange tak for din tilbagemelding vedrørende vores fjollede pige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Feberkrampe

Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.

Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...

Læs mere i Babylex

Hår - babys hårpragt

Nogle børn fødes med stor hårpragt og andre kun med små dun. Håret kan variere både i tykkelse, længde og farve.

Selvom barnet fødes med meget hår, er der ingen garanti for, at håret bliver på hovedet. De fleste børn vil i 3-4 mdr´s alderen miste meget af deres hår, både fordi de ligger meget ned, men også fordi de hår, som er udviklet, da barnet lå i moderens mave, ofte tabes på en gang.

De nye hår, som vokser frem, er ofte tynde og fine i forhold til det hår, som...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit medfølende svar. Både min mand og jeg sad og tudede da vi læste det.

Det går fremad herhjemme. Vi har helt accepteret vores drengs handicap og glæder os hver dag over, hvor dejlig han er. Vi starter fysioterapi imorgen.

Tak fra Signe, mor til dreng på 7 måneder


Annonce