Annonce

Annonce

Svar: 5 måneder og ligge på maven


15. januar 2019

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære mor til lille J

Tak for dit brev :)

Det er rigtig godt, at du er opmærksom på at lægge jeres datter på maven - også selvom hun protesterer og hurtigt bliver træt af det :) Og det er netop rigtig godt, at du forsøger at have hende liggende hen over jeres ben og også lægger hende på maven hen over ammepuden, ligesom det kan hjælpe at I ligger foran hende eller I forsøger at lægge hende foran et spejl, så hun kan se sig selv - fortsæt endelig med det :)

Hun har haft problemer med sin mave og har også haft tendens til at gylpe en del, og det har derfor været meget generende for hende at ligge på maven. Gylp, der kører op og ned i spiserøret eller kommer ud, når hun har ligget på maven, er naturligt generende og det har ikke gjort hendes lyst til at ligge på maven større. Men det er rigtig godt, at du fornemmer, at der er styr på dette nu - og derfor rigtig godt, at I dagligt lægger hende på maven :)

Prøv at gøre det til en vane, når du lægger hende fra dig, at hun altid starter på maven. Selvom hun ikke ligger så længe på maven af gangen, så vil det samlet stadig give lidt tid på maven dagligt.

Når du bærer hende i din favn, så lad hende også gerne ligge på maven i dine arme og I må også meget gerne danse med hende, tumle med hende, dreje hende omkring, svinge hende mellem jer osv. så hun bruger sig selv så meget som muligt motorisk.

Udnyt pusletiden, hvor hun ligger uden tøj på ...


Annonce

... puslebordet, og lad hende endelig ligge på maven der...

Når du lægger hende på maven, så må du meget gerne hjælpe hende med at ligge på albuerne, så hun kommer væk fra at "ligge i flyvemaskine", og du må meget gerne hjælpe hende med at dreje om sin egen akse, trille omkring, forsøge at krybe lidt fremad osv. ved at støtte hende i disse bevægelser. Så hun stille og roligt finder ud af, at kroppen også kan bruges på denne måde :)

Du kan også købe en drejeskive, som hun kan ligge på - f.eks. har Lamaze lavet en mariehøne til dette formål ... måske kan du finde en brugt.. det er trods alt begrænset, hvor længe hun vil have brug for den :)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Nogle børn kan også have glæde af en sansegynge, hvorpå du kan lægge en madras og så lægge hende på maven. Det, at hun kan blive gynget frem og tilbage, imens hun ligger på maven, kan hun måske godt lide, og det kan godt gøre, at hun så bliver liggende lidt længere og faktisk synes, det er hyggeligt :) Det vil samtidig stimulere hendes balance og bevægesans :)

Vær opmærskom på at minimere brug af f.eks. skråstol og lignende. Det styrker "forsiden" altså mave- og halsmuskler og ikke ryggen og nakken. Jo mere hun ligger på maven, jo stærkere bliver hun "på bagsiden", og jo sjovere bliver det for hende at ligge der.. Og det er fra maveliggende stilling, at hun skal lære at krybe, kravle osv.

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. april 2024 | Udvikling | 3 år

Hjælp til vores dreng

Hej Helen, Min kæreste og jeg håber inderligt at du kan hjælpe os, som du...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2024 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Toårig dreng og sproglig støtte

Kære Helen, Tak for din sidste svar. Jeg har nogle spørgsmål igen angående...

Læs hele brevet og Helens svar


5. april 2024 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Jeg har en dreng på to år

Kære Helen. Tak for din mail og tak for de rigtig gode råd sidste gang, hvor...

Læs hele brevet og Helens svar


2. april 2024 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Basker med armene

Hej Helen Er nød til at udtrykke en bekymring, som er kommet på det sidste....

Læs hele brevet og Helens svar


27. marts 2024 | Udvikling | 11 mdr.

Rykker hår ud af hovedet

Hej Helen Min dreng bliver et år i april og han virker umiddelbar til at...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Steriltvandspapler

Steriltvandspapler bruges som smertestillende til fødende kvinder. Det er små indsprøjtninger af helt rent vand, som man lægger ind under huden i lænden.

Det svier, når de lægges ind og der lægges i alt 4 små steriltvandspapler ind. Når de først er lagt, oplever de fleste at de har god smertelindring. Virkningen kommer af, at stikkene afleder smerteimpulser, som netop er høje i lænden, når man har veer.

Læs mere i Babylex

Trøske

Trøske er en form for svamp, der ses som en hvidlig belægning i barnets mund. Det er ufarligt, men meget ubehageligt for barnet, og det bør derfor behandles.

Trøske er meget almindeligt de første måneder efter fødslen, og det kan være svært at vurdere, hvorvidt der 'bare' er tale om mælkebelægninger i munden, eller om det er svamp. Sidder belægningerne kun på tungen, og kan de forholdsvis nemt fjernes med en finger eller en lille skumklud, så er der sandsynligvis tale om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak ... endelig én der kan give præcise råd og som ved hvad du taler om. Tusind tak.

Venlig hilsen Mette, førstegangs mor


Annonce