Annonce

Annonce

Svar: Slyngevugge og anbefalinger


27. december 2020

Kategori:
Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære D

Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring brug af slyngevugger :)

En slyngevugge eller hængevugge er populære, og det er i princippet en hængekøje, hvor barnet ligger omsluttet og kan vugges frem og tilbage og nogle gange også op og ned - det minder om tiden i livmoderen, og de vuggende bevægelser får derfor ofte barnet til at falde til ro.

Sundhedsstyrelsen har ikke lavet deciderede anbefalinger omkring brug af slynge- og hængevugger. De hverken anbefaler eller fraråder brugen - men de har lavet nogle generelle anbefalinger i forhold til små børns søvn.

Det anbefales, at små børn sover på et fast underlag og en relativt fast madras. Det er vigtigt, at barnet kan skifte stilling og dreje sit hoved, hvis det gylper. Og man skal også være meget opmærksom på barnets liggestilling - barnet må ikke ligge i det man kalder "Chin-to-Chest"-position, der kan hæmme barnets vejrtrækning. Det er vigtigt, at man kan se barnets ansigt, og man skal sikre sig, at der ikke er stof direkte foran barnets næse og mund, så man er sikker på, at barnet har frie luftveje.

Derudover skal man også være opmærksom på, hvordan slyngevuggen eller hængevuggen er fæstnet - nogle fæstnes med en karabinhage i metal, der gnider mod hinanden, når der vugges. Det kan afgive metalstykker, som kan ramme barnet i øjnene, hvis barnet ligger og kigger op.

Slyngevugger og hængevugger er omfattet af produktsikkerhedsloven, og der skal følge vejledning med, når man køber et produkt - både advarselsmærkninger og vejledning i brugen.

En slyngevugge runder normalt i bunden. Den kan godt have en madras, men der er ikke en fast bund. Hvis man vælger en slyngevugge til sit barn, så vil jeg derfor anbefale, at man kun bruger den, når man har sit ...


Annonce

... barn under opsyn, og det vil sige om dagen og ofte til korte lure. I en slyngevugge ligger barnet ikke på et fast underlag og sover derfor ikke som sundhedsstyrelsens anbefalinger foreskriver - til gengæld virker det mere som en "hule" og dermed lidt mere som tiden i livmoderen, hvilket giver mange helt små børn ekstra ro.

En hængevugge, som f.eks. Leandervuggen, som du selv nævner, har en fast bund og madras, og i den vil barnet derfor sove mere som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Den kan derfor også bruges både dag, aften og nat. Leandervuggen har derudover sikkerhedsgodkendelse/certificering DS/EN 1130:2019 og opfylder derfor kravene til vugger og krybber. Hvis du gerne vil have, at din datter sover længere lure i vuggen, og du påtænker, at hun også skal sove i vuggen om natten, kan det være en idé at kikke lidt mere på denne type vugge.

Både slyngevugger og hængevugger må bruges af spædbørn. Faktisk anbefales disse vugger ofte til netop helt små børn - så snart barnet kan vende sig, begynder at sidde eller kan trække sig selv op, så anbefales det, at barnet ikke længere puttes i en vugge. Det vil ofte være omkring 6 måneders alderen, at barnet vokser ud af vuggen. Når det lille barn puttes i vuggen, så er det vigtigt, at barnet puttes på ryggen og aldrig på siden eller på maven, og man skal som nævnt være opmærksom på barnets lejring og sikre sig at barnet kan trække vejret frit :)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

I min bog "Helens bog om Børn & Søvn" kan du læse mere om slyngevugger og andet udstyr til baby og naturligvis også finde masser af gode råd om søvn og søvnproblemer... Bogen er netop udkommet i en ny revideret udgave - det står på forsiden :)

Håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Og rigtig glædelig jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herAnnonce

Viden om børn:

Body Mass Index - BMI

Body Mass Index er en beregning af hvordan en persons højde passer til personens vægt. BMI defineres som vægten i kg divideret med højden i meter i anden (kg/m2).

Et sundt BMI for voksne ligger mellem 18.5-24.9. Man bruger ikke denne måling til små børn, men i stedet bruger man vækstkurver.

Ved at tegne barnets længde/højde og vægt ind på en kurve, så kan man følge om barnet vokser som det skal.

En tommelfingerregel lyder at små børn fordobler...

Læs mere i Babylex

Fedt

Små børn har brug for fedt i maden. Det anbefales at tilsætte en tsk fedtstof i hver portion hjemmelavet mad. Det er udmærket at skifte imellem de forskellige typer fedtstof som olie, smør og plantemargarine.

Efter 1 års alderen kan barnet fortsat have behov for at få lidt ekstra fedtstof. Det er især i familier, hvor man spiser meget magert og gerne vil at barnet skal have sunde spisevaner fra starten.

I mager mad er der mange grøntsager, frugt og brød og kun lidt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg bliver nødt til at skrive igen, for at fortælle, hvor glad jeg er for at du har den her hjemmeside!

Det er så fantastisk at have et sted, hvor der er en faglig person, men også utroligt omsorgsfuld, som gider at høre og svare på alle de bekymringer og tanker man har som mor. :-D

Kærlig hilsen
Camilla, snart mor til to


Annonce