Annonce

Annonce

Svar: Luft i maven, skal de være så generet?


11. juli 2021

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære forældre

Tak for jeres brev - jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med jer :)

Maveuro kan skyldes rigtig mange forskellige ting. I de første måneder kan det f.eks. skyldes at mave-og tarmsystem er lidt umodent. Barnet mave og tarm har været fyldt med fostervand, og lige så snart barnet bliver født, så bombarderes barnet med en masse forskellige bakterier. Derudover skal tarmen også lige vænne sig til mælken og finde ud af at optage og nedbryde den. Og gradvist skal mave og tarm system også vænnes til at optage fastere føde i større mængder.

Undersøgelser han gennem mange år vist, at når børn bliver født vaginalt, så sker der en naturlig overførsel af bakterier fra mor til barn, og at dette vi have betydning for det nyfødte barns bakterieflora i mave- og tarm. Nyere dansk forskning viser dog, at det er mere komplekst end som så og at rigtig mange faktorer spiller ind. Undersøgelser viser f.eks. at moderens bakterieflora ændres i løbet af graviditeten, så de sidste 4 uger før fødslen begynder moderens bakterieflora at vende tilbage til den normale bakterieflora fra før graviditeten, så den er mere mangfoldig lige før barnet fødes. Det betyder et eller andet sted, at bakteriefloraen også kan hænge sammen med, hvornår barnet fødes, altså om det fødes før, til eller efter termin...

Luft i maven, livlig tarmmotorik, ildelugtende prutter osv. kan godt hænge sammen med bakteriefloraen i maven. Det kan også skyldes andre ting, men det kan godt være del af en forklaring. Og her vælger nogen at forsøge med flydende mælkesyrebakterier. Det ...


Annonce

... skal være mælkesyrebakterier, som passer til det lille barn, og de kan gives som dråber. Der findes forskellige slags, nogle er blandet med D-vitamin, så I kan give det hele sammen.

For jeres piger og den alder de har, kan det også være relevant at se på kosten. Visse fødevarer giver mere luft i maven end andre fødevarer, så hvis de har rigtig meget maveuro og problemer med luft, så kan det være en idé at se lidt på sammensætningen af deres kost, måske skal der ændres noget her. Det er f.eks. kål, løg, porrer og lignende, som har ry for at kunne give ekstra meget luft.

Når du giver flaske, så skal du også være opmærksom på, om de her sluger meget luft. Det kan være svært at ændre på en evt. dårlig vane med den alder de har, men det kan være et forsøg værd at prøve med en anden flaskesut. Også narresut kan give problemer, hvis de har den meget i munden, og den ikke kun bruges, når de skal sove.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Børn som græder meget, sluger ofte også mere luft. Børn som har problemer med forstoppelse, vil ofte også have tendens til luft i maven og ildelugtende prutter. Børn som har fået antibiotika, får ofte også maveproblemer.

Derudover så er der naturligvis også forskellige sygdomme, som kan give maveproblemer. Det kan f.eks. være mælkeallergi, laktoseintolerance, refluks, en infektion i maven osv. Og hvis I mistænker noget sådan, så er det naturligvis godt at drøfte det med lægen.

Jeg håber, at mine tanker kan være med til at pejle jer lidt mere ind på, hvad der kan være forklaring hos jer, og at I hermed er hjulpet videre :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

6. februar 2022 | Sygdom | 5 mdr.

Kan baby tage skade af pludseligt ryk?

Kære Helen, Min kæreste skulle i dag vugge vores søn på 5,5 måned i en...

Læs hele brevet og Helens svar


28. januar 2022 | Sygdom | 6 mdr.

Hovedomfang har ændret sig

Kære Helen, Jeg er ny i dette, både på din hjemmeside og dertil som far....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

RS virus

RS-virus eller respiratorisk syncytialvirus er i vintermånederne den hyppigste årsag til akut bronkitis hos små børn og RS-virus kan også udvikle sig til lungebetændelse.

RS-virus er meget smitsomt og det rammer typisk børn under to år og ofte er børnene under seks måneder. Det er især større søskende, som smitter de mindre søskende, som så kan blive rigtigt syge og kræve indlæggelse. RS-virus er dog sjældent livstruende og barnet kommer sig igen uden men.

De...

Læs mere i Babylex

Tun og børn

Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.

Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.

Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Vi vil bare sige dig tusinde tak!! Det er uvurderligt, at du findes og giver så mange gode råd! Men det bedste er, at du er så anerkendende i dine svar om alverdens små og store problemer hjemme i de små familier. Det er en rigtig rar følelse, at man ikke behøver holde sig tilbage, når man skriver til dig, fordi du aldrig dømmer i dine svar. Så tusinde tak for en fantastisk brevkasse!

Hilsen drengens forældre


Annonce