Annonce

Annonce

Svar: Min søn vil ikke overgive sig til søvnen om aftenen


16. december 2023

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Mor T.

Tak for dit brev :)

Det er rigtig godt du skriver, for I skal naturligvis ikke kæmpe et par timer med at få jeres lille dreng til at sove om aftenen :)

Børn i 4 måneders alderen har ofte en rytme, hvor de går sent i seng. Du skriver, at jeres dreng sover nogle gode lure i løbet af dagen - det er super godt. Hvis han sover, som de fleste børn gør, så sover han sandsynligvis 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen eller først på aftenen. Derfor er han højst sandsynligt ikke putteklar, når I forsøger at putte ham, og derfor bliver han så ked af det om aftenen:)

Hans søvnbehov er ca. 15 timers søvn i døgnet, og dette er ofte godt fordelt, hvis han sover ca. 10 timer om natten og 5 timer i løbet af dagen fordelt på 3 lure. Nattesøvnen kan f.eks. ligge mellem kl. 22-08 - og hvis din dreng sover mere om dagen, så vil nattesøvnen naturligt være det kortere, og så vil hans nat f.eks. kunne vare mellem kl. 22 og 07. For mig lyder det som om, at jeres dreng ikke er putteklar kl. 20, hvor I forsøger at putte ham, men at han først er klar til at sove, når klokken er omkring 22.

Jeg vil derfor anbefale, at I ikke ...


Annonce

... kæmper med at få ham til at sove om aftenen. I stedet for at være i soveværelset et par timer, så gør aftenen til familietid. Du kan godt amme ham i soveværelset, hvis han i roligere omgivelser og med lidt mørke bedre kan koncentrere sig om at spise, men det er også helt okay at sidde i sofaen og amme ham der, hvis det fungerer. Når han så har spist hos dig, så brug aftenerne til at pludre og tumle lidt. Lad ham blive stimuleret rigtig godt både motorisk og mentalt - og når det så er sengetid for jer begge, så gør ham klar til natten, am ham og put ham - og lad så først natten begynde der.

Hans rytme vil ændre sig i takt med, at han bliver ældre. Han vil naturligt begynde at kunne have længere vågne og aktive perioder om dagen, han vil måske også begynde at kunne nøjes med to lure dagligt på sigt, ligesom indtag af fastere føde vil spille ind på rytmen - og alt sammen vil det være med til at gøre, at hans puttetidspunkt ændrer sig. Således vil mange børn omkring 6 måneders alderen trives med et puttetidspunkt omkring kl. 20, men lige nu kan kl. 22 være helt normalt :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Jeg håber, at du har fået lidt ro med på vejen :)

Rigtig meget held og lykke og rigtig god jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

15. maj 2024 | Sovevaner | 2 år, 10 mdr.

Putning af 2 børn

Hej Helen Jeg skriver til dig for at få lidt input til ny putterutine...

Læs hele brevet og Helens svar


1. maj 2024 | Sovevaner | 20 mdr.

Problemer med putning til nat

Kære helen, Vi har store problemer med putning til nat herhjemme og ønsker...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2024 | Sovevaner | 2 år, 1 mdr.

Nattespetakler

Kære Helen Vi har nogle udfordringer om natten pt. Og jeg ved ikke, hvad vi...

Læs hele brevet og Helens svar


23. april 2024 | Sovevaner | 11 mdr.

Putning - 11 mdr.

Hej Helen, Jeg skriver igen, fordi min søn snart bliver 1 år gammel og skal...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2024 | Sovevaner | 15 mdr.

Lange putninger - 15 måneder

Hej Helen Jeg skriver til dig, fordi vi har kæmpet med aftenuro og lange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tommelfinger - sutte på

Allerede mens barnet ligger i mors mave under graviditeten, øver det sig i at sutte på finger. Derfor ser man ofte, at nyfødte og småbørn ligger og sutter på deres fingre - det har de også gjort inde i maven.

At sutte på tommelfinger har akkurat samme beroligende effekt som al anden sutten hos spædbørn. Suttebehovet er naturligt og må ikke undertrykkes, da det giver barnet en form for tryghed. Det er dog stadig vigtigt, at barnet får den tryghed og opmærksomhed, som det har...

Læs mere i Babylex

Suttebehov

Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.

Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.

Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for nogen rigtig gode svar! Det er rart at kunne søge råd herinde og se man ikke er den eneste i verden med problemer.

Mor til pige på 6 måneder


Annonce