Annonce

Annonce

Svar: Søvn for en dreng på 5 mdr.


1. december 2017

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Henriette

Tak for dit brev og fine beskrivelse af din lille dreng - og velkommen til :)

Der sker rigtig meget med din drengs udvikling i øjeblikket, og det er helt naturligt, at han har svært ved at koble fra og overgive sig til søvnen. Og når han så endelig sover, så sover han ofte uroligt og vågner ofte også meget let. Samtidig begynder hans søvn nu at indeholde flere stadier og rent fysiologisk begynder hans søvn at ligne den søvn du selv har.. men hvor du kan komme videre fra et søvnstadie til et andet, så er det svært for din dreng. Derfor vil han have tendens til at vågne efter f.eks. 40 minutter, også selvom han ikke er udhvilet og her er det rigtig godt, hvis du kan hjælpe ham videre i søvnen, så han får lidt længere søvnstræk.

De fleste børn vil i 5 måneders alderen trives rigtig godt med 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på dagen. Og alt efter hvor tidligt eller hvor sent han står op, så kan hans puttetidspunkt til natten sagtens ligge kl 21.30.. det afhænger helt af dagens rytme og af hvordan hans søvn om dagen og om natten ligger fordelt. Mange børn sover f.eks. ca. 4-5 timer samlet i løbet af dagen og 10-11 timer om natten, så han samlet får ca. 14.5-15 timers søvn i døgnet. Men nogle børn sover lidt mere om dagen og sover så en kortere nattesøvn, andre gør modsat - sover lidt mindre om dagen og sover så lidt mere om natten...

Du skriver, at du fornemmer at hans vågne perioder om dagen begynder at blive længere nu og det er rigtig fint. Det er netop vigtigt, at hans døgn nu inddeles lidt i vågne, aktive perioder, hvor du skal hjælpe ham med at bruge sig selv rigtig godt både motorisk og mentalt, stimulere ham godt, lege og tumle med ham osv. og så er det rigtig fint, at du også er begyndt med lidt skemad og vand af kop - og derefter skal han så ammes og puttes - og hjælpes til rolige søvnperioder. Og det er rigtig godt, hvis amning kan indgå som en fast del af hans putteritual.

Han kan godt på grund af sin alder have lidt tendens til at slatspise lidt i løbet af dagen. Når han ligger hos dig, så tager han fat i brystet, dier lidt, men slipper og kikker på dig, tager fat og dier lidt igen, slipper atter og pludrer med dig, tager fat og dier lidt igen, men slipper igen og kikker efter far, som kommer ind i stuen... og pludselig er det mere spændende at kikke efter far end det er at spise. og derfor vil der være lidt tendens til at han ikke helt spiser nok i løbet af dagen eller begynder at slatspise lidt. Og du må her meget gerne hjælpe ham med at holde sig igang ved brystet, spise effektivt og netop sikre at han får mælk før han puttes, fordi det også er med til at sikre, at han så kan sove en lidt længere lur.

Det lyder derudover som om, at jeres dreng har rigtig meget brug for at mærke dig tæt på, når han skal sove. Det er svært for ham at blive puttet fra din favn og ned i f.eks. barnevognen. Her kan det hjælpe at putte ham i en sovepose. Det kan være en voksipose, duni-duo, slee-bee, drømmepose osv. De fåes i mange kvaliteter og til mange forskellige priser. Du kan med fordel skifte ham, putte ham i soveposen og så amme ham imens han ligger i sin sovepose og først derefter flytte ham ned, hvor han skal sove. Posen vil gøre at skiftet fra din favn ikke føles så voldsomt og det kan vænne ham til at ligge i barnevognen og stadig føle sig puttet og tryg, når han skal sove.

Det er en god idé at du forsøger med barnevognen indenfor først, for at vænne ham til at være i den og gøre ham tryg ved det stille og roligt. Det giver dig også mulighed for at være i nærheden så du med det samme kan berolige og betrygge, vugge vognen lidt osv. hvis han viser tegn på at ville vågne op. Og hvis han lige nu kan sove i sin barnevogn ved at du ammer ham og putter ham direkte fra amning over i vognen, så gør du dette. Det er okay, hvis han lige nu falder i søvn med brystet - hvis det så i øvrigt betyder at han vil være okay med at være i sin barnevogn. MEN - hvis han lige nu bare er rigtigt ulykkelig over at blive puttet i barnevognen, så lad være. Det vigtigste er at han forbinder det at sove med noget trygt og dejligt.

Når han bliver 6 måneder, så vil han sandsynligvis være så motorisk stærk, at han begynder at kunne sidde op. Det vil give dig muligheden for at trille ham ture i barnevognen, hvor han netop kan starte med at sidde, kikke på verden, mærke vinden i ansigtet, se på ting I kører forbi osv. Så han gradvist begynder at finde ud af at barnevognen faktisk er okay at være i :) Han kan altså godt lære det i takt med at han bliver ældre, hvis ikke han kan det nu....

En anden mulighed er, at du om dagen lægger dig og ammer ham i ...


Annonce

... dobbeltsengen - og lader ham falde i søvn ved siden af dig. Fordelen ved dette er, at han stadig får masser af nærhed og tæt kontakt, men han ligger ved siden af dig og er ikke oppe i din favn - og du undgår at hoppe med ham. Han lærer derfor at falde i søvn liggende stille, men stadig hvor han har dig tæt på og føler sig tryg. Til at begynde med vil han måske falde i søvn med brystet i munden, men stille og roligt skal du så forsøge at arbejde på at han ikke behøver brystet i munden for at sove. Det vil være rigtig godt, hvis I kan nå dertil, hvor han dier, slipper brystet, smiler til dig og triller om på siden og sover.

Du skriver, at du fornemmer at han har et ret stort suttebehov, men at han ikke vil tage hverken sut eller flaske - jeg tænker, at hvis du kan stille hans suttebehov med brystet lige før søvn, så behøver han måske ikke yderligere, men du kan naturligvis godt forsøge om en sut vil hjælpe ham. Du fortæller, at han nogle gange sutter lidt på en bamse, og du kunne forsøge at koble en sut til en klud, der dufter af dig, så han på den måde fik en sutteklud, der måske kunne berolige ham lidt og stadig minde lidt om at være i din favn. Men det er ikke sikkert, at han vil tage imod den - der er masser af børn som ikke accepterer en sut og som trives rigtig godt med "kun" at få bryst :) Og hvis amningen fungerer rigtig fint og du gerne vil fortsætte med at amme til han er 1 år, så er der ingen grund til at give flaske....

Med hensyn til rytme og til at vække ham, så tænker jeg, at du lige nu skal lade ham sove, når han sover - med mindre han bytter fuldstændig om på nat og dag. Hvis han sover langt op af formiddagen, så kan man godt overveje at vække ham om morgenen, så hele dagen ikke skrider for jer, men jeg synes ikke du skal gøre dette så længe han er under 6 måneder gammel. Som udgangspunkt så sover han, når han er træt og har brug for at sove, og han vågner udhvilet når han ikke har brug for mere søvn... Men når det er sagt, så er det som nævnt en god idé, hvis du kan hjælpe ham til en 3 lurs rytme. De fleste børn vil i 3-4 måneders alderen have en rytme, hvor de går sent i seng og først sover når klokken måske er 22. Men i 5-6 måneders alderen ændrer rytmen sig og mange begynder at kunne sove omkring kl 20. Det afhænger dog som sagt af, hvordan hele deres dagsrytme forløber og om de starter dagen tidligt eller sent.

Mit forslag til en dagsplan for et barn på 5 måneder ville se således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover lidt videre

Vågner og starter dagen, leger, tumler, bruger sig selv motorisk, pludrer osv.

Formiddag 9-9.30: Bliver skiftet og gjort klar til lur. Ammes og puttes til formiddagslur - du kan her forsøge at putte ham i barnevognen og gøre ham tryg ved dette.

Vågner og leger, tumler, bruger sig selv både motorisk og mentalt, pludrer osv.

Frokost 11.30: Tilbydes lidt grød, evt. med lidt frugtmos som hopping, vand af kop.

Bliver skiftet og gjort klar til lur. Ammes og puttes ca kl 13 - men det afhænger naturligt af hvor lang formiddagsluren er og hvad tid den ligger. Du må her gerne lægge dig med ham og amme ham liggende i din seng, så han på den måde hjælpes til et længere søvnstræk midt på dagen og så han samtidig lærer at sove uden at skulle hoppes med.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 22. okt.: Sådan får du dit barn til at sove, Esbjerg

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Når han vågner af sin middagslur, så må du vurdere om han har brug for mælk fordi han har sovet en god lang lur og naturligt er tørstig/sulten. Og så leger, tumler, pludrer og hygger I igen.

Eftermiddag 16-17: Ammes og puttes til dagens 3. lur - tidspunktet for denne afhænger helt af, hvor sent middagsluren ligger og hvor lang den er.

Aften 18: Tilbydes lidt grøntsagsmos og vand af kop.

Er vågen, aktiv, leger, bruger sig selv motorisk og mentalt i løbet af aftenen.

Ammes og puttes til natten ca kl 20 - men det kan også godt være kl. 21.30 - det afhænger af, hvor sent han står op og hvor meget han sover om dagen. Og det afhænger også af, hvorvidt han kan nøjes med 3 lure dagligt eller måske sover en 4. lur.

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt, det der kaldes drømmemåltid.

Midt nat 03: Ammes og sover videre. De fleste børn har brug for denne amning i 5 måneders alderen.

Nogle børn trives dog rigtig godt med en rytme, hvor de går sent i seng, så de f.eks. ammes kl 21.30 bliver ammet igen en gang i løbet af natten f.eks. kl 01/02 og så igen næste morgen kl 06, og det er naturligvis også helt okay, hvis det er sådan en rytme, som jeres dreng har.

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - og derudover vil jeg også anbefale dig meget at læse min bog "Helens bog om børn og søvn". :)

Rigtig meget held og lykke fortsat! Glæder mig til at følge jeres lille familie.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

23. juni 2018 | Sovevaner | 14 mdr.

Nattesøvn med mange opvågninger

Hej Helen, Vores dreng på 14 mdr. stortrives i dagligdagen. Han er glad,...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juni 2018 | Sovevaner | 12 mdr.

1 år og urolige nætter

Kære Helen Min datter har tidligere sovet ok (fra ca 19-5), men stod meget...

Læs hele brevet og Helens svar


21. juni 2018 | Sovevaner | 5 mdr.

Flaske og søvn

Hej igen Helen. Du skrev at det ikke var så godt med flaske liggende pga...

Læs hele brevet og Helens svar


21. juni 2018 | Sovevaner | 3 år, 9 mdr.

Putning af datter på knap 4 år

Kære Helen Jeg skriver til dig for at få dine inputs omkring putning af...

Læs hele brevet og Helens svar


19. juni 2018 | Sovevaner | 22 mdr.

Urolig søvn - 22 mdr.

Kære Helen Stort tak for gode råd – til trods for vores efterhånden store...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hjemmefødsel

Lang de fleste kvinder kan selv vælge om de vil føde hjemme eller på sygehuset. Der er dog visse undtagelser - hvis du venter tvillinger, hvis dit barn vender forkert eller hvis der er specielle komplikationer, så vil du blive frarådet at gennemføre en hjemme fødsel. Tal derfor altid med din jordemoder og læge om, hvad du godt kunne tænke dig.

Der er mange fordele ved at føde hjemme. Du har f.eks. din egen jordemoder, du er på hjemmebane - hun er på besøg, du er mere rolig, du og...

Læs mere i Babylex

Tilskudsblanding

En tilskudsblanding er en modermælkserstatning, der kan gives som tilskud til anden ernæring. Det vil sige, at barnet ikke kan leve af en tilskudsblanding alene.

En almindelig modermælkserstatning kan barnet få fra fødslen, hvor en tilskudsblanding ofte først anbefales fra 6 måneder, hvor barnet naturligt også får skemad.

Er du i tvivl kan du altid læse på pakken. Det vil fremgå af indholdsdeklarationen, hvorvidt der er tale om et fuldgyldigt præparat eller ej....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 24% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 189,95

Du sparer: 59,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for altid lange og fyldestgørende svar.

Lone og Claus fra København


Annoncer

Annonce