Annonce

Annonce

Svar: Amning ud af putteritualet


30. august 2017

Kategori:
Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære E's mor

Tak for dit brev og meget fine beskrivelse :)

Jeg synes faktisk ikke, at du skal stoppe med at amme jeres datter lige nu... Hun bliver ammet en gang i døgnet - amningen før hun puttes om aftenen, og den hjælper hende til at falde trygt i søvn, hun sover rigtig godt, når hun sover, hun søger ikke brystet om natten og når du ikke er hjemme, så kan far faktisk godt putte hende. Hun får en amning i døgnet, den har stor betydning for hende - og det fungerer. Og jeg synes, det vil være synd at ændre på dette.

Og du har helt ret - med den alder hun har, så vil hun sandsynligvis ikke selv sige fra. Hun er meget bevidst om amningen og kan sætte flere og flere ord og signaler på, at det er brystet hun har brug for, når hun skal sove... Og selvom du ikke føler, at der er ret meget mælk tilbage, så er brystet vigtig for hende. Det hjælper hende til at sove, og det giver hende også en samhørigshedsfølelse til dig, som hun lige nu lyder til at have brug for... MEN, at hun ikke selv siger fra, betyder ikke, at det bliver sværere at fjerne brystet på sigt, for i takt med at hun bliver ældre, så kan hun også begynde at forstå begrebet "slut".

Det betyder, at I i hverdagen kan begynde at sige "slut" om forskellige ting. Det kan være, når tallerkenen er tømt for mad "slut, der er ikke mere mad", eller når glasset er tømt for vand "det er slut med vand", eller når historien klappes sammen "nu er historien slut". Og du kan derfor på sigt overføre dette til brystet - "slut, der er ikke mere, det ...


Annonce

... er slut". Så når du føler, at det er tid til at stoppe, så kan du bruge "slut".

Det kan komme til at kræve lidt tålmodighed og overskud fra din side, og du skal kunne rumme den frustration og fortvivlelse, som måske kommer, når hun mærker, at der ikke er mere bryst. Du kan holde hende, sidde med hende, give hende masser af kys, kram og tæt fysisk kontakt og vise hende, at du stadig er der for hende - du kan forsøge at efterligne det, som far plejer at gøre.. Det er ikke dig, der forsvinder, det er brystet, som ikke længere er tilgængeligt.

Det vil være nødvendigt, at du tager en skjorte eller bluse på, som hun ikke kan løfte op i og hvor brystet derfor ikke er tilgængeligt for hende - og du skal også inden I når dertil, holde fast i de gode rutiner, som I allerede har. Det er vigtigt, at hun ikke pludselig får lov til at die om eftermiddagen eller tidlig morgen - hold fast i at brystet kun er den ene gang om dagen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Amning er ikke kun godt for barnet. Undersøgelser viser, at det nedsætter risikoen for brystkræft hos mor, hvis man ammer længe. En lang række studier viser, at for hver 12 måneders amning, så falder risikoen for brystkræft med 4.3 procent. Der er også et mindre antal studier, som tyder på, at amning kan nedsætte risikoen for at få kræft i æggestokkene. Og WHO anbefaler, at barnet ammes til 2års alderen, og derefter så længe både mor og barn har det godt med det...

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen:)

Fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

1. maj 2024 | Sovevaner | 20 mdr.

Problemer med putning til nat

Kære helen, Vi har store problemer med putning til nat herhjemme og ønsker...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2024 | Sovevaner | 2 år, 1 mdr.

Nattespetakler

Kære Helen Vi har nogle udfordringer om natten pt. Og jeg ved ikke, hvad vi...

Læs hele brevet og Helens svar


23. april 2024 | Sovevaner | 11 mdr.

Putning - 11 mdr.

Hej Helen, Jeg skriver igen, fordi min søn snart bliver 1 år gammel og skal...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2024 | Sovevaner | 15 mdr.

Lange putninger - 15 måneder

Hej Helen Jeg skriver til dig, fordi vi har kæmpet med aftenuro og lange...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Dårlig søvn og stop af amning

Hej Helen. Nu har jeg endelig fået taget mig mod og tiden til at skirve til...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ruske

Lige meget hvor meget og hvor længe et barn græder, så må man aldrig begynde at slå eller ruske det. Et spædbarn som ruskes, kan få blødninger i hjernen og det kan medføre hjerneskade eller død.

Søg altid hjælp hos familie, venner, læge eller andre, hvis du oplever at dit barns gråd går dig så meget på, at du kan komme til at slå eller ruske dit barn. Det er vigtigt at søge hjælp! Og det er vigtigt at du taler med en du har tillid til og fortæller åbent og ærligt om, hvordan du...

Læs mere i Babylex

Gulsot nyfødt

Ca. 60% af alle nyfødte får en gullig farve i huden, det kaldes gulsot eller icterus/ikterus. Det opstår ofte, når barnet er 2-3 dage gammelt, og det topper, når barnet er 5 dage.

Gulsot er hos de fleste børn en ufarlig tilstand, som ikke skader barnet, og som ikke kræver behandling. Det opstår, fordi børn fødes med en del ekstra røde blodlegemer. Da barnet lå i livmoderen, var blodlegemerne med til at ilte barnets blod, men efter fødslen har lungerne overtaget denne funktion,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.

Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!

Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.

Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.

Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)

Med venlig hilsen
En familie på fire


Annonce