Annonce

Annonce

Svar: Råd til meget mor-afhængig dreng


4. februar 2016

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Maria

Tak for dit brev og alle dine tanker, - jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig:)

Jeg kan godt høre, at amningen fylder meget hos jer, og at I begge nyder denne hyggestund. Du skriver dog også, at du nu gerne vil trappe ud af amningen før putning, fordi du ikke altid er hjemme om aftenen, og far gerne skulle kunne putte, men du fortæller også, at du gerne vil amme, til han selv siger fra...

Du kan ikke regne med, at jeres dreng selv siger fra, med den alder han har. Han lyder meget brystglad og ammes rigtig meget. Ofte ammer du ham, før han puttes, kl 04 og igen kl 06, derudover ammes han også om eftermiddagen.. Det vil sige 4 gange i døgnet. Det er for mange gange i forhold til hans alder. Det vil ofte være passende med amning en max to gange i døgnet, når du ammer mere end dette, så vil hans mælkeindtag kunne påvirke hans indtag af anden og mere sufficient mad.

Derudover kan det ikke udelukkes, at amningen er med til at holde ham i et afhængighedsbånd til dig. Det kan i princippet være okay - båndet mellem mor og barn må gerne være noget særligt:), men det kan gøre, at f.eks. far naturligt får sværere ved at komme på banen og sværere ved at tage over og putte jeres dreng, ligesom du i hverdagen mærker, at han vil sidde hos dig, være hos dig, det er mor, som skal hjælpe, far bliver skubbet væk...

Med den alder jeres dreng har nu, så fornemmer han godt, at mor og bryst er to forskellige ting. Han oplever det ikke "som et hele", men ved godt, at han f.eks. ved at bide dig, kan få en særlig reaktion fra dig, eller at han kan trække op i din bluse og vise dig, at det er brystet, han har behov for.

Der er ikke noget i vejen for at langtidsamme, hvis man gerne vil det, men du må gerne styre hans behov lidt, så det er dig der bestemmer, hvornår amningen er passende, og så du nu begynder at vise ham, at han godt kan trøstes, hjælpes til ro og finde ud af at sove uden at han behøver brystet - netop fordi du/I gerne vil have far mere på banen.

Det at skulle sove, at skulle gå i seng og skulle overgive sig til søvnen altid forbundet med adskillelse fra forældrene, - og det er naturligt svært for små børn. Derfor er det en god idé at lade putterutinerne foregår i det værelse, hvor du gerne vil have jeres dreng til at sove. Du fortæller at I praktiserer samsovning - han puttes i egen seng i soveværelset, men kommer over i jeres seng i løbet af aftenen/natten. Det kan godt være en idé at ændre lidt på disse vaner nu.

Det er ikke umiddelbart nogen god idé, at du ammer i stuen og far derefter går i soveværelset, for at putte jeres dreng. Hvis I lader ham blive ammet, falde til ro i stuen og derefter går på værelset med ham, så er der en risiko for, at han oplever det at skulle i seng som noget ubehageligt. Han og far forlader jo det hyggelige, det rare ved at komme i seng og ...


Annonce

... signalerer derved, at nu slutter det dejlige og i stedet starter den "forfærdelige separation" og hos jer især "separationen fra mor", som han naturligt vil protestere voldsomt imod.

Det er derfor en god idé, hvis du kan amme ham i soveværelset, men det er vigtigt, at du putter ham over i hans egen seng, før han sover helt, så han ikke er afhængig af brystet i munden for at falde i søvn. Det vil samtidig være rigtig godt, hvis du kan introducere noget andet end brystet. Han skal have nogle putterutiner om aftenen, som far naturligt kan overtage, når du ikke er hjemme.

Jeg vil anbefale, at I efter aftensmaden giver ham et aftenbad, frotterer ham godt i håndklædet, smører ham med creme osv. Og det er far som skal gøre dette.

Efter badet vil det være rigtig godt, at han tilbydes en godnatgrød i køkkenet/ved middagsbordet. Det kan være en grovere grød som havregrød, flerkornsgrød eller mysligrød. Sammen med denne grød, kan han blive tilbudt en tår letmælk af en kop (erstatter amningen på sigt). Herefter skal han have børstet tænder - og alt sammen gøres af far.

Så går I ind i soveværelset, og mor ammer og putter ham i seng. du må gerne indføre en putteklud, en godnatsang, bestemte kærtegn, evt. en godnathistorie eller lignende. Alt sammen noget, som far naturligt kan gøre, når du ikke er der. Og jo mere far har deltaget i alt det, som leder op til putning, jo lettere vil far have ved at putte, når mor ikke er hjemme, og jo lettere vil det være for jeres dreng at kunne undvære amningen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Om natten skal du forsøge at undvære amningen. Det er helt okay, at du tager jeres dreng over, så han sover ved siden af dig, men han bør ikke have fri adgang til brystet. Det kan derfor være en god idé, at du tager ham over, giver ham nærheden og den fysiske kontakt når han netop vågner og søger dette omkring midnat, men når han sover godt, bør du lægge ham tilbage i egen seng, så han ikke ligger hos dig kl 04 og 06, hvor han igen søger brystet.

Hvis han er helt ulykkelig om natten og kun kan finde ro med brystet, så må du lægge ham til, men det vil være rigtig godt, at du afkorter amningen mere og mere, så han ikke fyldes med mælk, men kun får en trøstetår. Samtidig med at du trækker brystet til dig, skal du kærtegne, berolige, putte med puttekluden osv. og altså bruge samme ritual, som du også bruger om aftenen, når han skal sove - og samme ritual, som de faktisk også kan bruge i vuggestuen, når de putter ham der.

Det er naturligt, at han søger dig ekstra meget, når I nu er adskilt om dagen, men det er her vigtigt, at du medtænker, at han som sagt godt kan skelne imellem mor og bryst. Det er ikke dig, det er ikke mor, som han skal være foruden, det er brystet, som han ikke længere skal have for at kunne sove.

Jeg håber, at du/I kan bruge disse tanker lidt videre:)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


5. november 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Sut som søvnassociation - 6 mdr.

Hej Helen Allerførst tak for svar omkring sovs og skemad - de var meget...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2017 | Sovevaner | 11 mdr.

Natteroderi efter sygdomsperiode

Hej Helen, Jeg skriver til dig for jeg er lidt frustreret over vores...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2017 | Sovevaner | 11 mdr.

Søvnløse nætter

Kære Helen, Vi har den dejligste glade pige på 11 måneder , som i store...

Læs hele brevet og Helens svar


7. november 2017 | Sovevaner | 3 år, 6 mdr.

3,5 år og umulig at putte

Kære Helen Vi har virkelig brug for din hjælp. Vi føler os frustreret og...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hoppegynge

En hoppegynge anbefales ikke. Sundhedsstyrelsen skriver: "Til sunde børn frarådes hoppegynge og gangstole, da de forsinker normal udvikling. For handicappede børn gælder særlige regler, spørg sundhedsplejersken, lægen eller fysioterapeuten". Kilde, Sunde Børn, sst. 2003.

En hoppegynge belaster barnets ryg og ben og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge, det er ren underholdning og det kan barnet få på anden måde. Når barnet sidder i en hoppegynge er det en...

Læs mere i Babylex

Brystpumpe

En brystpumpe er en pumpe, som kan stimulere til mælkedannelse og som kan malke mælk ud af kvindens bryst.

Der findes både manuelle og elektriske brystpumper og hvilken type pumpe du bør vælge, afhænger helt af dit behov for udmalkning.

Den manuelle brystpumpe vil ofte være god, hvis man som kvinde ammer og kun en gang imellem - f.eks. i forbindelse med en enkelt tur i byen - har brug for at malke overskydende mælk ud. Det er altså en pumpe der fint kan bruges,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Endnu engang tak for dit søde, positive og lange svar. Jeg vender tilbage og fortæller om vores videre forløb.

En rigtig god jul til dig og din familie

Hilsen fra os


Annoncer

Annonce