Annonce

Annonce

Svar: Søvn ift dagsplanen


19. januar 2015

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære N

Tak for dit brev og hvor dejligt at høre, at du har min bog om børn og mad og anbefaler den til andre :) Tak!

I 8 måneders alderen vil mange forældre opleve, at deres børn begynder at protestere over at skulle sove. De er tydeligt trætte men kæmper imod. Derfor vil man ofte opleve at puttetidspunkterne kan rykke sig lidt og at barnet i løbet af dagen sover lidt senere end det plejer i denne, fordi barnet hellere vil lege, søger underholdning og synes at alt andet end at sove er mere spændende. Derfor vil mange børn i denne alder først sove middagslur omkring kl 13.30, hvor de måske tidligere har kunne sove lidt før - det er altså et udviklingstrin, som spiller ind på søvnen og som man kan være nødt til at tage hensyn til.

Når det er sagt, så afhænger puttetidspunkterne om dagen naturligt af, hvor tidligt barnet står op, ligesom det også afhænger af, hvor lange lure barnet tager. Skal jeg sætte timer på, så vil jeg sige at de fleste børn ikke kan være vågne i mere end ca 3 timer af gangen, først på dagen nogle gange kortere tid og sidst på dagen lidt længere tid, men igen afhænger det af, hvor længe og hvor godt de har sovet før de er aktive.

Gennemsnitligt vil søvnbehovet i 8 måneders alderen være ca 14 timer. Det vil ofte være fordelt sådan, at barnet sover 2 lure dagligt - en formiddagslur og en middagslur. Nattesøvnen vil ofte vare ca 11 timer og dagssøvnen ca. 3 timer samlet. Det kan f.eks. være en formiddagslur på 1 time og en middagslur på 2 timer og så putning til natten kl 20 og sove til kl 7 næste morgen.

En plan kan se således ud:

Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Frugtmos (evt. jerntilskud, afhænger af hendes indtag af mme), vand af kop.

Puttes til formiddagslur - ca 9.30 - altså her ca 2.5 time efter hun er stået op. Og sover her måske en times tid

Frokost 11-11.30: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleret med grøntsagsmos med kød/fisk. Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca 13-13.30, det vil sige ca. 2.5-3 timer efter hun er stået op. Sover her et par timer

Eftermiddag 16: ½ bolle ...


Annonce

... med smør, ost, frisk frugt. En lille portion tykmælk med revne æbler, frugtmos eller lignende. Vand af kop.

Aften 18: Familiemad, mad med mere smag og bid - f.eks. pasta med kødsovs, boller i karry, laks fra ovnen, frikadeller, lasagne osv. Vand af kop.

Kommer i bad, gøres klar til natten. Badet vil kvikke hende lidt op, men en times tid efter badet vil hun ofte blive træt og parat til at sove.

Tilbydes godnatgrød i køkkenet sammen med lidt mælk af kop. Får børstet tænder.

Flaske og puttes til natten ca kl 19.30-20 - altså ca 4 timer efter hun er vågnet af sin middagslur


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Sen aften 23-24: Flaske og sover videre uden mælk til næste morgen tidlig, hvor dagen starter med grød.

Hvis jeres datter står tidligere op og f.eks. allerede starter dagen kl 06, så vil hun naturligt sove formiddagslur tidligere og hendes middagslur vil ofte også ligge tidligere ligesom puttetidspunktet kan rykke sig frem. Hun kan også have en rytme, hvor hun sover f.eks. 4 timer i løbet af dagen og også her kan hendes rytme derfor være lidt anderledes. Min dagsplan er for at give et overblik og et billede af, hvordan en dag kan skrues sammen, men man skal ikke være rigid og hvis hun trives bedre med en anden rytme, så er det helt okay. Så længe hun sover som hun har behov for og virker glad og tilfreds og udvikler sig i god retning, så er det godt:)

Det vil være passende med 3 flasker i døgnet, når hun er 8 måneder - og jeg anbefaler at de ligger inden middagslur, aften og sen aften jf. planen. Samlet meget gerne ca 600 ml. Hun behøver dog ikke nå op på dette, hvis hun ikke kan. Det vil dog være rigtig godt, hvis du kan få mindst 400 ml mme i hende, fordi det sikrer hendes behov for jern. Hvis hun ikke får 400 ml mme dagligt, så skal du give hende jerntilskud.

Som supplement til mme kan hun få ost, som også er en vigtig kilde til kalk og hun må også gerne få lidt tykmælk, A38 eller neutral sødmælksyoghurt, som du selv søder med lidt frugt. Du bør også stadig bruge mme i hendes grød og mos. Hvis du laver sovsede rettere får hun også lidt mælk den vej igennem:)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

1. maj 2024 | Sovevaner | 20 mdr.

Problemer med putning til nat

Kære helen, Vi har store problemer med putning til nat herhjemme og ønsker...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2024 | Sovevaner | 2 år, 1 mdr.

Nattespetakler

Kære Helen Vi har nogle udfordringer om natten pt. Og jeg ved ikke, hvad vi...

Læs hele brevet og Helens svar


23. april 2024 | Sovevaner | 11 mdr.

Putning - 11 mdr.

Hej Helen, Jeg skriver igen, fordi min søn snart bliver 1 år gammel og skal...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2024 | Sovevaner | 15 mdr.

Lange putninger - 15 måneder

Hej Helen Jeg skriver til dig, fordi vi har kæmpet med aftenuro og lange...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Dårlig søvn og stop af amning

Hej Helen. Nu har jeg endelig fået taget mig mod og tiden til at skirve til...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fladt baghoved

Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...

Læs mere i Babylex

Reservebedste

En reservebedste er en ældre person, der gerne vil hjælpe småbørnsfamilier med at passe børnene, når de er syge, har brug for at blive hentet tidligt eller skal passes en dag, hvor forældrene skal i byen.

I nogle kommuner kan man søge om en reservebedste, hvis man er enlig og ikke har mulighed for at trække på sit netværk, men det er også muligt at søge en reservebedste privat.

Det kan være en rigtig god idé at have en reservebedste (M/K), som kan hjælpe i...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Du har hjulpet mig med at få min datter til at sove i egen seng og sidenhen på eget værelse og det er bare gået SÅ fint! Jeg fulgte dine råd til punkt og prikke og det virkede fra første aften. Jeg er imponeret.

Tak fra Winnie, mor til pige på 8 måneder


Annonce