Annonce

Annonce

Svar: Raserianfald 20 mdr.


21. maj 2022

Kategori:
Alder:
20 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære mor

Tak for dit brev og fine beskrivelse af din dreng :)

Børn i din drengs alder får det, der hedder fortvivlelsesanfald. Når det sker, så er han ikke uartig, men er oprigtigt ked af det. Han er skuffet over, at tingene ikke vil, som han gerne vil - det kan være, når I skal ud af døren, når du f.eks. afslutter en leg, når han skal skiftes, når skoene driller, når andre børn tager legetøjet fra ham... Det er ofte over ting, som i dine øjne kan virke som bagateller, men for ham betyder det rigtig meget.

Fortvivlelsen og hans mangle evne til at håndtere disse situationer hænger sammen med hans endnu umodne hjerne. Han mangler simpelthen de forbindelser i hjernen, som skal få ham til at tage det roligt, lære at bevare overblikket osv. og som skal gøre, at verden ikke bryder sammen for ham. Og disse forbindelser dannes af måden, som du hjælper ham på.

Det er derfor rigtig godt, at du forsøger at sætte ord på (de ord som han naturligt stadig selv mangler), at du forsøger at vise ham forståelse, lytter, anerkender og også respekterer, at han ikke altid vil op til dig, men stadig kan have brug for, at du er i nærheden, fordi han på den måde stadig kan spejle sig i din ro. Det er vigtigt, at du netop spejler ro, ligesom han har brug for at høre, at du forstår ham. Det er via dit kropssprog og dine ord, at du hjælper ham med at blive beroliget og få samling på sig selv igen.

Når du oplever, at han bliver ekstra stærk og svær at holde, så er det fordi, der udskilles adrenalin, når han har anfald af fortvivlelse. Adrenalin pumpes rundt i kroppen, og det vil f.eks. gøre, at hans muskelmasse øges - du får ekstra svært ved at holde ham, han bliver ekstra stærk, stritter imod, protesterer. Hans pupiller kan også trække sig sammen, hans puls og blodtryk stiger, og han kan virke "helt ude af den". Netop derfor er det vigtigt, at du med din ro forsøger at hjælpe ham til ro igen.

Fortvivlelsesanfald er ikke farlige, men når du hjælper ham til ro, så skaber du de forbindelser i hans hjerne, som på sigt er med til at gøre, at han vil kunne finde ...


Annonce

... roen uden din hjælp. Når han bliver ældre, kommer i børnehave, i skole, bliver voksen, så er det vigtigt, at han kan bevare roen, når ting ikke altid går, som han gerne vil, og det er dette han er igang med at skulle lære nu - hele tiden med din hjælp :)

Så ja, det er super godt, at du sætter dig i nærheden, taler med ham og sætter ord på de følelser, som du tænker, at han har "sååå skat, driller skoene?", "du bliver bare så ked af det nu", "øv, det er også bare rigtig dumt, at vi ikke kan lege mere" osv.

Det er også rigtig godt, hvis du kan invitere ham over til dig "kom skat, kom du her over til mor, kom", så han direkte hører, at du gerne vil ham. Så når han er parat, så kan han kravle op på dit skød.

Afledning kan også være rigtig godt i denne alder. Han husker stadig ikke så længe af gangen, så at vise ham noget andet, få ham på andre tanker, nogle gange fjolle lidt osv. kan være med til at gøre, at I kommer hurtigt videre :)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Alternativer er også en god idé. Når du siger nej til noget, så tilbyd noget andet. Så et nej ikke bare er nej, men også kan være andre muligheder :)

Inddrag ham også. Hvis han f.eks. protesterer over, at bleen skal skiftes, så lad ham være med til at finde en ble frem og selv kravle op på puslebordet eller lad evt. tissebleen blive skiftet stående, hvis han ikke gider ligge ned. Lad ham også selv holde cremetuben, løfte numsen, når den rene ble skal lægges under ham osv...

Og husk så også, at du ikke bør stille ham spørgsmål, som du allerede har besluttet. Så hvis det er tid til at skifte ble, så tag ham op og sig "kom du skal lige have skiftet din ble". Hvis du starter med at spørge "skal du have en ren ble?", og han så svarer nej, og du derefter løfter ham op og kræver, at bleen skal skiftes, så overruler du jo hans nej, og det du spurgte om - du skal derfor ikke spørge, hvis ikke du lytter :)

Jeg vil anbefale dig rigtig meget at læse min bog "Helens bog om børn & opdragelse - tydelige voksne giver trygge børn". Det lyder som om, at I er nået til dette tidspunkt nu og lidt inspiration kan hjælpe videre :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Woodland Wonders er inspirerende mad til din baby

De økologiske grødblandinger fra Woodland Wonders er for dig, der ønsker at tilbyde din baby økologiske produkter af høj kvalitet med minimalt forarbejdede råvarer, og som samtidig er nemme at tilberede. Kun det bedste er godt nok til din baby. Derfor består grødblandingerne fra Woodland Wonders ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

3. august 2022 | Opdragelse | 7 år, 9 mdr.

Min søn er numsefikseret

Hej Helen. Jeg har dreng der bliver 8 år til november. Han har i en...

Læs hele brevet og Helens svar


19. juli 2022 | Opdragelse | 20 mdr.

Temperament - skubber, tager legetøj

Hej Helen. Min datter har de sidste måneder udvist en hel del temperament.....

Læs hele brevet og Helens svar


23. juni 2022 | Opdragelse | 4 år, 9 mdr.

Opfølgning - fjollet 4-årig

Kære Helen Mange tak for din tilbagemelding vedrørende vores fjollede pige...

Læs hele brevet og Helens svar


10. juni 2022 | Opdragelse | 4 år, 6 mdr.

Overgearet 4.5 årig

Kære Helen. Jeg skriver til dig, da det igen kunne være rart med lidt...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juni 2022 | Opdragelse | 2 år, 3 mdr.

Opdragelse - og stå fast

Hej Helen Tusind tak for dit svar og gode råd til mit tidligere brev. Det...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Negle

Spædbarnets negle er meget bløde og i starten vil du fint kunne nulre neglene af.

Når neglene bliver hårde og adskiller sig fra blommen, så kan du begynde at klippe dem med en saks. Det er her vigtigt at du klipper neglene lige over.

Du kan evt. bruge en lille fil til at afrunde hjørnerne på neglene, så barnet ikke kan rive sig.

Læs mere i Babylex

Fontanellen

Det bløde punkt, som barnet har oven i hovedet, kaldes fontanellen. Barnet fødes med flere fontaneller, som er de steder, hvor kranieknoglerne mødes og endnu ikke er vokset sammen. Når barnet skal fødes, er det rigtig smart, at kranieknoglerne er bevægelige, så hovedet lettere kan komme igennem fødselsvejen. Samtidig sikrer bevægeligheden, at der er plads til, at barnets hjerne kan vokse.

Der sker ikke noget ved at røre forsigtigt ved fontanellen, og du kan roligt rede med en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.

De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!

Tak fra drengens forældre


Annonce