Annonce

Annonce

Svar: Brødre


18. oktober 2012

Kategori:
Alder:
6 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Signe

Tak for dit brev og alle dine tanker - og stort tillykke med at I har fået en lillesøster i familien :)

Jalousi mellem søskende er normalt, men det gør det naturligvis ikke mindre svært og jeg ved godt, hvor frustrerende det er. Det er så opslidende, at de ikke bare kan finde ud af at være gode venner, men altid skal slås ..

Søskende konkurrerer med hinanden, de er rivaler, også selvom de jo et eller andet sted er rigtigt glade for hinanden. Og det handler dybest set om at de konkurrerer om forældrenes kærlighed. De konkurrerer om at være den foretrukne, om at blive set.

Jeres ældste dreng havde jer for sig selv i to år, her kom så lillebror og han skulle pludselig dele jer med en anden. Det er meget meget svært og det er især tre store følelser der er på spil - sorg, vrede og angst. Sorgen over ikke længere at have jer for sig selv, vreden over at være bragt i den situation og angsten for at I bedre vil kunne lide den lille end ham ...

Han kan ikke huske det, for han var kun 2 år, da lillebror kom, så han husker ikke hvordan det var at have jer for sig selv. Men det har ganske givet været rigtig svært for ham og nu sker det samme igen - nu kommer der en lille pige, en ny konkurrent til jeres kærlighed og han bliver usikker på sin egen rolle og i tvivl om, hvorvidt I nu elsker ham ligeså højt som før..

Følelserne er de samme som hvis din mand kom hjem med en ny kvinde. Han sad med hende i sofaen, kyssede og kærtegnede hende, sov sammen med hende osv. - hvilke følelser ville det ikke frembringe i dig? Han var tydeligt forelsket i hende, når han talte til hende, var hans toneleje blidt og nænsomt, og alle der kom på besøg sagde at hun var sød, dejlig og spurgte dig om ikke du synes det var fantastisk ...

Men du ville ikke synes det var fantastisk, du ville føle det var forfærdeligt og du ville være ked af det, vred og bange - sorg, vrede og angst. Og du ville måske være efter hende hele tiden, drille hende, gøre livet lidt mindre sjovt for hende .. Ligesom du ville gøre alt hvad du kunne for at han skulle være sammen med dig.

At se tingene på denne måde giver ofte en idé om, hvorfor vores ældste børn reagerer så voldsomt som de gør ...

Det er rigtig vigtigt at I bruger tid med jeres børn hver for sig, så de hver især opdager at I prioriterer netop dem. Det er rigtig vigtigt at I laver noget med storebror uden at de andre børn er med, ligesom han naturligvis også skal opleve, at I laver noget med lillebror uden at han er med ...

Det er vigtigt at I ikke tager parti og ikke er "dommer", hver gang drengene er oppe at slås. I kan ikke være dommer eller skælde den ene ud, uden at tager parti for den anden og ofte er de begge lige gode om det. Det er ofte den ene der starter den ene dag og den anden der starter næste dag. De vil begge gerne favoriseres og vil derfor begge gøre noget, som de ved at mor eller far bliver irriterede på den anden over. Og det er faktisk okay at sætte ord på dette, sige det som det er "jeg ved ikke hvem af jer der startede, men lige nu kan I tydeligvis ikke finde ud af at være sammen" og så synes jeg faktisk det er helt fint, at sende dem begge på værelset.

Jeg vil foreslå jer at I laver nogle regler og at I sætter jer ned og ...


Annonce

... taler om, hvordan reglerne er hos jer. Det er her vigtigt at anerkende, at de nogle gange skændes, ikke kan finde ud af at være gode venner - man behøver ikke elske sin bror, hvilket I også gerne må sætte ord på - men I skal alle sammen kunne være under samme tag og derfor er der nødt til at være lidt regler. Og en regel kan f.eks. være, at hvis de ikke kan finde ud af at være sammen, så må de være hver for sig.

Ikke tage parti, men lægge op til at de selv skal finde ud af at være gode venner. Det er rigtig fint med en regel som at man kun siger stop 1. gang, 2. gang og at man så stopper, men hos jer gælder det kun storebror - og det er vigtigt at det gælder begge drenge. De har begge en forpligtelse til at finde ud af at stoppe og kan de ikke det, så sendes de begge på værelset. Her kan de så falde til ro hver især og derefter er sandsynligheden for at de kan finde ud af at lege sammen igen større.

De kan godt brokke sig over at det ikke er retfærdigt, eller "det var ham der startede" eller lignende og så må du svare, at du ikke var der, du ved ikke hvad der skete, du elsker dem begge to højt og du forventer at de kan finde ud af at løse deres konflikt. Lige nu kan de ikke finde ud af at være sammen og så er det bedre at de er hver for sig. Og sådan bliver det så. Det er bedre at skille dem ad end at de slås.

At skille dem ad kan også nogle gange være at kræve at de sidder i hver sin ende af sofaen eller at den ene sætter sig ved spisebordet, imens den anden sidde i stuen. De behøver ikke nødvendigvis blive sent på værelset, nogle gange er det nok rent fysisk at bede dem fjerne sig fra hinanden og så give dem hver et eller andet, som de så kan aktivere sig selv med. Det afhænger af situationen - nogle gange vil de opleve det mere fair, hvis de kan være på hver sit værelse, ellers kan de begynde at diskutere om det er snyd at den ene må være i stuen og den anden i køkkenet eller lignende. Hvert sit værelse er ens for begge :)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Og så er det rigtig vigtigt at sætte lidt ord på, når de rent faktisk hygger sig sammen og når I alle har det rigtig dejligt. Så de også hører og fornemmer, at I rent faktisk lægger mærke til, når der ikke er konflikter. Man behøver ikke kun opføre sig dårligt, for at blive set ... :)

Man kan godt holde et "familiemøde" med børn på 4 og 6 år og tale om hvad regler der gælder hos jer. Man kan godt stille lidt krav og man kan godt give børnene lidt ansvar for selv at være deltagende i at det er rart at bo hos jer - det skal være rart at være hjemme, det skal være dejligt at holde weekend sammen og I skal naturligvis alle sammen forsøge at gøre, hvad I kan, for at det bliver rart og hyggeligt.

Det er vigtigt at børnene har forskellige roller og der er naturligt nogle ting jeres dreng på 6 år mestrer og kan fordi han er den ældste. Ligesom lillebror kan noget andet, fordi han er yngre. Og det må godt være tydeligt at der er disse forskelle. Det synliggør netop også hvorfor begge børn er vigtige for jer.

Regler er også godt, fordi det giver retfærdighed. Hvis reglerne er sagt højt, så alle kender dem, så ved man også når en regel brydes, hvorfor man så f.eks. bliver sendt på værelset.

Jeg håber mine tanker hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

11. maj 2024 | Opdragelse | 2 år, 4 mdr.

Trodsalderen - knap 2.5 år

Hej Helen. Vi har en datter på 2 år og 4 mdr. Der er fuld fart på hende. Hun...

Læs hele brevet og Helens svar


6. maj 2024 | Opdragelse | 2 år, 5 mdr.

Særlig sensitiv? - 2 år, 5 mdr.

Kære Helen. Min datter på snart 2,5 år er i fuld udvikling. Hun er lidt...

Læs hele brevet og Helens svar


6. maj 2024 | Opdragelse | 9 år

Hvordan får jeg børnene til at hjælpe til med huslige pligter?

Hej Helen, Jeg håber på, at du kan hjælpe mig igang med at få min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


23. april 2024 | Opdragelse | 3 år, 6 mdr.

Leg med voldsomme ord

Hej igen Helen, Jeg sender dig et til brev med det samme med et helt andet...

Læs hele brevet og Helens svar


21. april 2024 | Opdragelse | 2 år, 3 mdr.

Tilknytning mor og far

Hej Helen Lige en tanke som efterhånden fylder meget. Vi har snart en...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rosiner

Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.

Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.

Svampegiften findes også i økologiske...

Læs mere i Babylex

Savl

Alle babyer savler, men nogen savler meget og andre lidt.

Spædbørn og småbørn savler ofte meget, de danner mere mundvand end vi voksne gør og putter ofte også fingrene i munden. Der sker også nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder. Og i perioder, hvor barnet f.eks. får tænder, vil det ofte også savle mere.

I de periode hvor barnet savler meget kan det være en god idé at bruge en savlesmæk. Til små børn er en blød af frotté...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for din uddybning – det var rart med et par konkrete forslag, og I aftes lykkedes det faktisk at sidde uden skrigeri… :)

Jeg tror at små skridt er den helt rigtige løsning, som du foreslog…

Dine svar hjælper altid UTROLIGT meget!

Tak, fra os i Tyskland


Annonce