Annonce

Annonce

Svar: Revnet brystvorte


5. juni 2023

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære mor

Tak for dit brev og stort tillykke med din lille dreng :)

Det kan gøre utroligt ondt at have sår på brystvorten, og det er faktisk årsagen til, at en del kvinder stopper med at amme, netop fordi det er utroligt smertefuldt.

Sår på brystvorten kommer normalt, hvis barnet ikke har rigtigt fat på brystet. Der er ofte forskel på venstre og højre bryst, og derfor kan din dreng godt die på en lidt anden måde på venstre side; men når han dier på højre side, så lyder det som om, at han ikke har helt rigtigt fat. Sår og revner kan også opstå, hvis man f.eks. bruger en ammebrik, der ikke har den rette størrelse...

Hvor sidder dit sår, hvor er revnen på brystet placeret? Det er vigtigt i forhold til at finde årsagen til, at du har sår eller revne på brystet:

- Hvis du har sår på spidsen af brystvorten, så har din dreng højst sandsynligt for yderligt fat. I givet fald, skal du hjælpe ham med at gabe rigtigt højt op, før han tager fat omkring brystet, så han får så meget bryst som muligt ind i munden. Du skal være opmærksom på, at han ikke må glide ud på brystet undervejs i amningen. Hvis han glider ud på brystvorten og dier for yderligere, så er du nødt til at tage ham af og lægge ham til igen.

- Hvis dit sår eller revne sidder på oversiden af brystvorten, så skyldes det ofte, at han hænger for meget i brystet. Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at han skal føres til brystet, det er ikke brystet, som skal til ham - hvis du forstår, hvad jeg mener. Du kan evt. lægge en stofble ind under dit bryst, som løfter brystet lidt op, når han lægges til.

- Hvis dit sår eller revne sidder på siden af brystvorten, så ligger din dreng skævt for brystet, og du skal derfor være opmærksom på at lægge ham mere lige til. Hans næse skal være ud for brystvorten, og du skal flytte ham i den retning, hvor såret sidder. Det vil sige, at hvis dit sår sidder på højre side af brystvorten, så skal du flytte ham længere til højre, næste gang du lægger til, og omvendt :)

- Hvis dit sår eller revne sidder i kanten af brystvorten, altså der hvor selve brystvorten hæfter mod areola (det brune område), så skyldes såret ofte, at ammebrikken er for lille. Hvis du bruger en ammebrik, så er det vigtigt, at den passer i størrelsen til dit bryst.

Derudover, så er det vigtigt, at du varierer mellem forskellige ammestillinger. Når han dier på brystet, så bruger han sin tunge til at malke brystet med, og når du lægger ham til brystet i forskellige ammestillinger, så malker han forskellige steder med tungen. Det vil sige, at han "slider" forskellige steder og dermed ikke på såret hver gang. På den måde får såret lettere ved at hele.

Det er også ...


Annonce

... vigtigt, at du søger for at lægge ham hyppigt til brystet - også til højre side, selvom det gør ondt. Når man har smerter, så vil man naturligt ofte vægre sig mod at lægge barnet til og du begynder måske derfor at amme lidt mere fra venstre side, som fungerer, og mindre fra højre side, som ikke fungerer. Men, det er ikke en god teknik. For jo mindre du ammer fra højre side, jo mindre mælk vil du producere på denne side, og jo mere vil han hive og trække i brystvorten, for at få mælken ud - og jo værre bliver det således for dig. Jo lettere mælken flyder, jo bedre vil det være for jer begge to.

Hvis det gør så ondt, at du ikke kan lægge ham til, så kan du overveje, om du skal malke ud og stimulere dit bryst med en brystpumpe og på den måde holde gang i mælkeproduktionen indtil såret er helet, og du igen kan lægge ham til... Her er det på samme måde som med ammebrikken vigtigt, at brysttragten passer i størrelsen til dit bryst.

Hold brystet rent med lunkent vand. Hvis dine sår bliver inficerede, så vil de have sværere ved at hele. Brug gerne modermælken, smør brystvorten med spyt og modermælk, når din dreng har spist hos dig og lade det trænge ind. Modermælken indeholder nogle immunstyrkende stoffer, og nogle kvinder oplever, at det hjælper til sårheling at lade modermælken og spyttet fra barnet arbejde:)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Du nævner, at du har forsøgt med forskellige salver. Har du forsøgt med lanolin? Et studie viser, at det hos nogle kvinder kan virke rigtig godt. Desværre er der også nogen, som ikke tåler lanolin.

Du kan også forsøge med "Nursicare". Det er et terapeutisk brystindlæg, der er udviklet specielt til behandling af smerter, sår og revner på brystvorterne. Du kan købe "Nursicare" på apoteket. De er ret dyre, men du kan godt bruge det samme indlæg flere gange i træk naturligt afhængigt af, hvor meget såret væsker, og hvor meget mælkelækage du oplever. Brystindlæggene er sterile og skal skiftes, når de er gennemvædet.

Du skal også være opmærksom på, om du kan have en svampeinfektion. Nogle gange så vil sårene have svært ved at hele på grund af netop svamp. Har du eller din dreng tegn på, at der kunne være tale om svamp, så skal dette naturligt også behandles - og både du og din dreng skal behandles, ellers vil I blive ved med at smitte hinanden. Hvis det ikke heler, når du følger ovenstående råd, så synes jeg, at du skal kontakte din læge, så I kan finde ud af, hvad årsagen kan være. Det er ikke meningen, at det skal være smertefuldt at amme, og det er ikke meningen, at du skal have sår på dine brystvorter:)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke - og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

13. oktober 2023 | Amning | 21 mdr.

Stoppe med amning

Kære Helen, Jeg har netop meldt mig ind, fordi jeg har svært ved at finde...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2023 | Amning | 1 mdr.

Maveproblemer om natten

Kære Helen. Jeg håber, at du kan hjælpe mig med nogle spørgsmål om vores...

Læs hele brevet og Helens svar


25. august 2023 | Amning | 6 mdr.

Introduktion af drømmeflaske - hurtig afvænning fra bryst

Kære Helen. Kæmpe stor tak for dit udførlige og empatiske svar og dine gode...

Læs hele brevet og Helens svar


24. august 2023 | Amning | 6 mdr.

Hurtig afvænning fra bryst

Kære Helen Jeg er pt ved at køre min datter på seks en halv måned ind i...

Læs hele brevet og Helens svar


21. august 2023 | Amning | 1 mdr.

Skal jeg vække for at amme om natten?

Hej Helen. Jeg har et spørgsmål omkring min lille pige, som nu er 4 uger...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bug Buster

Bug Buster er en metode til at fjerne hovedlus. Joanna Ibarra fra den velgørende organisation Community Hygiene Concern i London har udviklet denne metode og princippet i i Bug Busting er, at du i en og samme arbejdsgang får tjekket for hovedlus og også får fjernet lusene.

Metoden bygger på viden om lusenes adfærd og udvikling og på benyttelse af tættekam, almindelig shampoo og hårbalsam. Behandling med insekticider er således overflødig.

Du kan købe "Bug Buster"...

Læs mere i Babylex

Vitaminer børn

Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer til børn:

- D-vitamin gives dagligt til alle børn, fra barnet er 14 dage, og til det fylder 4 år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder særlige regler for D-vitamin til børn med mørk hud, og børn som får modermælkserstatning.

- Jern-dråber gives til børn, der er født for tidligt (< 37 uger) og til alle børn, som har en fødselsvægt på under 2500 gram. For tidligt fødte børn har behov for...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen ...

Jeg ville bare blot meddele dig, at det går så godt i øjeblikket at jeg næsten ikke kan få armene ned..

Jeg gik jo rundt og tumlede med tanker om at min datter "kørte" på mig osv.. Men du fortalte mig at hendes humør skifter rigtig hurtigt og at lige netop hendes alder / denne såkaldt selvstændighedsfase gør at det kan være svært for både forældre og barn..

Jeg tror, at fordi jeg er blevet opmærksom på det, så tager jeg det ikke mere personligt og det gør at jeg ikke bliver ked af det mere..

Hvor er det dog dejligt at der også er nogle perioder der faktisk går godt..

Jeg er sikker på at der ligger udfordringer der ude i fremtiden som venter på os, men dem kan jeg ikke komme udenom..

Så rigtig mange tak herfra Helen..
HVOR HAVDE DU DOG RET!!!!!!!!!!!!!

Med venlig hilsen
M´s Mor


Annonce