Annonce

Annonce

Svar: Ammestop - 1 årig


26. september 2017

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære trætte mor :)

Tusind tak for din fine, velskrevede brev - dejligt at se, at du ikke har mistet humoren trods manglende søvn og trætte bryster... Jeg tror, I skal forsøge "en islandsk sweater med en elg og mormor-bh uden ammefunktion...";)

Jeg kan godt fornemme, at du er klar til at stoppe amning, og udfordringen er naturligvis, at jeres lillebror ikke er parat. Og det er desværre ikke sikkert, at han selv siger fra med den alder han har. Det er naturligvis lettest at stoppe amning, hvis både mor og søn er enige om, at det er nu - men du kan ikke regne med, at han siger fra. Jo måske nok før han "står med studenterhuen i hånden"... men ikke lige nu :)

Du fortæller, at du igennem de sidste par måneder har forsøgt at trappe ud af amning, men han bliver så ulykkelig, at du til sidst ender med at give ham brystet - og det kan jeg godt forstå. Man kan også sige, at så længe han er under et år, så er det naturligt, at han bliver ammet og får den tryghed, som brystet også er - men nu er han så gammel, at han godt kan trøstes og beroliges på anden vis, han skelner mellem mor og brystet nu, I er ikke længere et hele, og samtidig også kan han få sit behov for mælk og næring dækket fuldt på anden måde, og der er derfor ikke noget i vejen for, at du stopper med at amme nu.

Spørgsmålet er, hvordan I gør det bedst. Du har helt ret i, at han kan have svært ved at forstå, hvorfor han må ammes om aftenen eller tidlig morgen, men ikke om natten eller på andre tidspunkter. Og hvis det frustrerer ham og forvirrer ham, at han nogle gange kan få lov og andre gange ikke kan, så kan det være nødvendigt at stoppe helt. Modsat, så kan det nogle gange også gøre det lettere for ham at undvære brystet og acceptere, at brystet ikke er tilgængeligt om natten, hvis han har fået lov til at amme f.eks. om aftenen.... lidt som at han er "tanket lidt op" og derfor bedre kan undvære det senere...

Det spiller også ind, hvor meget mælk du fornemmer du har. Jo hyppigere du ammer, jo mere mælk producerer du, så hvis du ender med egentlig at amme ham hyppigt, så er der nok mere mælk end du lige regner med, og for at sikre at du ikke får en brystbetændelse, så kan det være en god idé at trappe gradvist ud og amme mindre og mindre, altså færre og færre gange, fordi din mælkeproduktion så naturligt nedsættes og din krop dermed kan følge med.

Det lyder for mig som om, at du skal alliere dig med far. Og lade far tage over et par nætter i træt. Man siger normalt at efter 3 nætter, så vil far kunne fornemme en forskel. Ikke at jeres dreng ikke stadig vil vågne og søge brystet, men far vil kunne ...


Annonce

... mærke, at han bliver lettere at berolige, hans vågne perioder vil være kortere og far vil lettere kunne få ham videre i søvnen efter 3 nætter.

En løsning kunne f.eks. være, at du ammer ham om aftenen, når han skal sove. Og her holder fast i, at han ikke falder i søvn med brystet i munden. Og derefter så tager far over, og du sover i et andet rum. Jeres dreng kan således sove sammen med far i dobbeltsengen og få masser af nærhed, tæt fysisk kontakt osv. men ikke bryst. Far kan alt det som mor kan, bare ikke amme... Og på den måde kan jeres dreng vænnes til ikke at skulle have bryst om natten, men kan stadig få brystet om aftenen og evt. også tidlig morgen, hvis du gerne vil bibeholde denne amning og du har brug for ikke at stoppe helt, af hensyn til din egen krop og mælkeproduktion.

En anden løsning kunne være, at du tog væk med storebror en og far blev hjemme sammen med lillebror. Så hører du ikke, at din dreng bliver ked af det, og det vil måske være rart for storebror at have mor lidt for sig selv et par dage.... Det kræver dog at far har overskuddet til det og føler sig parat, for det er naturligvis hårdt, når mor pludselig slet ikke er der - også for lillebror, som jo ikke forstår, hvor du er, hvorfor du pludselig er forsvundet og ikke kan forklares, hvor du er henne...


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Det er rigtig fint, at din mor passer lillebror, når I skal fejre bryllupsdag - og det kan naturligvis godt lade sig gøre. Hun kan tilbyde ham lidt lun mælk af en kop sammen med godnatgrød, og så må hun vurdere, hvordan hun får ham til at sove bedst. Måske kan hun putte ham i tremmesengen, måske skal hun lægge sig med ham, måske skal hun lade ham falde i søvn i sin favn i sofaen, måske skal hun trille ham i barnevognen. Det gør ikke noget, hun skal gøre det som virker bedst!

Når det er sagt, så synes jeg dog ikke det er nogen god idé, at hun passer lillebror en weekend uden jer. Han kan godt undvære sin mor, når far tager over og er der - og når det skyldes behov for ammestop, men jeg synes ikke, at han skal undvære både sin far og sin mor en hel weekend... Men I kan dog se, hvordan det går til bryllupsdagen, som du skriver, så kender de hinanden rigtig godt og I ses ofte flere gange om ugen, så hvis mormor er god til at berolige og betrygge ham, og klarer det rigtig godt, uden at kunne amme, så kan det naturligvis også være en måde at få stoppet amningen på...

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

PS - og du kan jo overveje at ønske dig en ny hovedpude i bryllupsgave, hvis den gamle er bidt i stykker ;) Knus - og ha en rigtig dejlig dag!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

9. november 2017 | Amning | 14 mdr.

Væk fra natamning - trøst og gråd om natten

Hej Helen og tak for dit svar omkring putningen. Jeg er dog I tvivl om...

Læs hele brevet og Helens svar


17. april 2018 | Amning | 3 mdr.

Hormonspiral og mælkeproduktion

Hej igen Jeg har lige skrevet et længere brev vedr. udfordringer omkring...

Læs hele brevet og Helens svar


17. april 2018 | Amning | 3 mdr.

Udfordringer med amning ved 3,5 mdr.

Kære Helen Jeg har tidligere fået vejledning hos dig vedr. mit første barn,...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2018 | Amning | 7 mdr.

Udtrapning af natamning

Hej Helen Tak for svar!! Det går nu meget bedre om dagen og min søn kan...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2018 | Amning | 6 mdr.

Antal amninger - seks måneder. For meget eller for lidt?

Hej Helen Så er der et spørgsmål mere. Skemaden går fremad herhjemme. Nogle...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vitaminer

Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer:

- D-vitamin gives fra barnet er 14 dage til det er et år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder specielle regler for D-vitamin til børn med mørk hud.

- Jern-dråber gives fra barnet er 6 mdr. til 1 år. Med mindre barnet får minimum 400 ml. Modermælkserstatning daglig. Jern medvirker til dannelsen af de røde blodlegemer og styrker barnets immunforsvar.

- K-vitamin skulle tidligere...

Læs mere i Babylex

Epiduralblokade

En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned og den fødende kan presse sit barn ud.

Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende som en egentlig epiduralblokade er.

Begge typer af...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Mange tak for dit svar. Vi brugte alle dine råd i går, og Oscar endte med at sove fra 23, hvor han selv vågnede for mad og helt indtil 04.45, så jeg er lykkelig! Nu må vi bare blive ved, og så skal det forhåbentlig nok gå ...

Tak fra Maja
Mor til Oscar på 7 måneder


Annoncer

Annonce