Annonce

Annonce

Svar: Mælk og infektion


9. april 2014

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Lisbeth

Tak for dit brev :)

De fleste almindelige vira, som f.eks. forkølelse, influenza eller virus, der giver diarré vil normalt ikke smitte gennem modermælk. Derfor anbefales det, at man som mor fortsætter med at amme, selvom man er blevet syg med disse infektioner. Modermælken er så fint sammensat, at den beskytter barnet mod en lang række virus, bakterier og parasitter.

Det er dog relevant at medtænke om samme regler gælder, når man vil malke ud og gemme sin mælk. Jeg har på et tidspunkt forsøgt at undersøge, hvad der var af anbefalinger omkring udmalkning af mælk, når mor havde en infektion - og det er begrænset, hvad jeg har kunne finde. Jeg har tidligere undersøgt, hvordan man skulle forholde sig, hvis man f.eks. havde en svampeinfektion - her sagde nogen, at man skulle undlade at gemme og nedfryse mælk fra "svampeperioden", fordi svamp godt kunne overleve fryseren og dermed give risiko for at man blev smittet igen senere hen.

Andre sagde, at man sagtens kunne gemme og fryse mælken, selvom man havde fået konstateret svamp i ...


Annonce

... brystet. Vi har jo normalt svamp (candida) i vores mundhule og i vores omgivelser og mælken vil blive fordøjet i mavetarm systemet og vil ikke kunne skade barnet...

Jeg har desværre ikke kunne finde noget konkret omkring influenza, halsbetændelse og lignende. Man kan forestille sig, at der i den periode, hvor du er begyndt at blive syg, naturligt har dannet sig antistoffer mod din halsbetændelses-virus i din mælk. Og at disse antistoffer stadig vil være i mælken, når du har malket ud. Indholdet af virus i mælken vil derfor teoretisk set være lavt, fordi mælken naturligt selv har forsøgt at bekæmpe virus...


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Hmm... så hvad når jeg så frem til? Sandsynligheden for at der vil være virus i din mælk, som kan smitte dit barn, tænker jeg umiddelbart, vil være lille, men det kan naturligvis ikke udelukkes, at der kan være virus i mælken - sandsynligvis så lidt, at det ikke vil have nogen betydning, men jeg tør ikke lægge hovedet på blokken.

Det er desværre det nærmeste jeg kan kommet et svar, og jeg håber du kan bruge dette videre.

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide: Undgå uønsket kemi i dit barns mad

De gode råd er mange, og som forældre kan det være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. Derfor har Fødevarestyrelsen samlet de vigtigste anbefalinger til at undgå uønsket kemi, så du hurtigt kan få et overblik over hvilke fødevarer, du bør være opmærksom på.

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

7. maj 2024 | Amning | 15 mdr.

Sut/amme - sove uden bryst om natten

Hej Helen Vi har længe haft udfordringer med vores datters søvn. Hun har...

Læs hele brevet og Helens svar


5. april 2024 | Amning | 3 mdr.

Løbe når man ammer

Hej Helen. Min kæreste og jeg har den dejligste pige på knap 3 måneder, og...

Læs hele brevet og Helens svar


30. marts 2024 | Amning | 14 mdr.

Ammestop nu

Kære Helen Jeg har en datter på knap 14 måneder, som stadig er meget...

Læs hele brevet og Helens svar


27. marts 2024 | Amning | 3 mdr.

Ønsker at stoppe amning

Kære Helen. Jeg har suppleret amning med flaske fra min datter var ca. 5...

Læs hele brevet og Helens svar


25. marts 2024 | Amning | 3 mdr.

Ammer mere nat end dag

Kære Helen Vi har en dejlig pige på 3 måneder, der vokser og trives rigtig...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Episiotomi - Epis

Episiotomi eller Epis er, når kvinder under en fødsel klippes i mellemkødet. Man klipper i det stykke, der er mellem skeden og endetarmsåbningen, og man gør det, for at barnet bedre kan komme ud.

Der findes to typer af Episiotomi:

1. Man kan klippe lodret ned fra skedeåbningen til endetarmen. Dette klip heler ofte let op, men det anvendes ikke så meget mere, da der er risiko for, at klippet udvider sig og bliver længere, når barnets hoved passerer forbi - og derved...

Læs mere i Babylex

Erstatning - modermælk

Hvis du ikke ammer dit barn, eller hvis du ønsker at supplere din amning med mælk, så er det meget vigtigt, at du giver dit barn modermælkserstatning. Barnet må ikke få almindelig komælk at drikke, før det er 12 måneder gammel.

Modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Det er af høj kvalitet, der er store krav til produceringen og sammensætningen af modermælkserstatning, og børn der får modermælkserstatning vokser og trives rigtig godt. Modermælkserstatning forhandles som...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.

Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.

Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.

Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder


Annonce