Annonce

Annonce

Episiotomi - Epis


1. februar 2022

Episiotomi eller Epis er, når kvinder under en fødsel klippes i mellemkødet. Man klipper i det stykke, der er mellem skeden og endetarmsåbningen, og man gør det, for at barnet bedre kan komme ud.

Der findes to typer af Episiotomi:

1. Man kan klippe lodret ned fra skedeåbningen til endetarmen. Dette klip heler ofte let op, men det anvendes ikke så meget mere, da der er risiko for, at klippet udvider sig og bliver længere, når barnets hoved passerer forbi - og derved kan klippet påvirke endetarmsmusklen.

2. Man kan klippe i en vinkel på højst 45 grader fra skedeåbningen og ud mod enten højre eller venstre lår. Dette klip giver mindre risiko for, at endetarmsmusklen bliver beskadiget, men det kan også have sværere ved at hele op.

Når man vælger at klippe under en ...


Annonce

... fødsel, så er det som regel fordi, jordemoder eller læge vurderer, at barnet har brug for at komme hurtigt ud. Nogle gange kan man også vælge at klippe i mellemkødet, hvis barnet f.eks. skal tages med en kop. Førhen i tiden valgte man ofte at klippe i mellemkødet, fordi man var af den opfattelse, at et klip var lettere at styre fremfor, hvis kvinden bristede. Idag klipper man ikke rutinemæssigt under en fødsel, og studier har vist, at naturlige bristninger ofte heler bedre end klip.

Efter fødslen vil jordemoderen sy klippet sammen, og det er vigtigt at sørge for at skylle med lunkent vand ved toiletbesøg, så syningen holdes så ren som muligt. Der vil med tiden kunne komme arvæv, og danske studier viser, at ca 2% af alle kvinder, som har fået en episiotomi har behov for at blive syet om.Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for dine lange svar, du er så dejlig fornuftig :) Jeg er glad for at læse, at du i det store og hele kan understøtte det, vi i forvejen har gjort.

Tak skal du have for dine svar

Venlig hilsen, mor til Sofia 8 måneder


Annonce