Annonce

Annonce

Episiotomi - Epis


1. februar 2022

Episiotomi eller Epis er, når kvinder under en fødsel klippes i mellemkødet. Man klipper i det stykke, der er mellem skeden og endetarmsåbningen, og man gør det, for at barnet bedre kan komme ud.

Der findes to typer af Episiotomi:

1. Man kan klippe lodret ned fra skedeåbningen til endetarmen. Dette klip heler ofte let op, men det anvendes ikke så meget mere, da der er risiko for, at klippet udvider sig og bliver længere, når barnets hoved passerer forbi - og derved kan klippet påvirke endetarmsmusklen.

2. Man kan klippe i en vinkel på højst 45 grader fra skedeåbningen og ud mod enten højre eller venstre lår. Dette klip giver mindre risiko for, at endetarmsmusklen bliver beskadiget, men det kan også have sværere ved at hele op.

Når man vælger at klippe under en ...


Annonce

... fødsel, så er det som regel fordi, jordemoder eller læge vurderer, at barnet har brug for at komme hurtigt ud. Nogle gange kan man også vælge at klippe i mellemkødet, hvis barnet f.eks. skal tages med en kop. Førhen i tiden valgte man ofte at klippe i mellemkødet, fordi man var af den opfattelse, at et klip var lettere at styre fremfor, hvis kvinden bristede. Idag klipper man ikke rutinemæssigt under en fødsel, og studier har vist, at naturlige bristninger ofte heler bedre end klip.

Efter fødslen vil jordemoderen sy klippet sammen, og det er vigtigt at sørge for at skylle med lunkent vand ved toiletbesøg, så syningen holdes så ren som muligt. Der vil med tiden kunne komme arvæv, og danske studier viser, at ca 2% af alle kvinder, som har fået en episiotomi har behov for at blive syet om.Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide: Undgå uønsket kemi i dit barns mad

De gode råd er mange, og som forældre kan det være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. Derfor har Fødevarestyrelsen samlet de vigtigste anbefalinger til at undgå uønsket kemi, så du hurtigt kan få et overblik over hvilke fødevarer, du bør være opmærksom på.

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen & Co.

Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.

Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )

Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!

Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.


Annonce