Annonce

Annonce

Svar: Amning og nattesøvn - 1 uge gammel


20. maj 2013

Kategori:
Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Mor

Tak for dit brev og stort tillykke med den lille pige :)

Har du haft besøg af sundhedsplejersken? Det vil være rigtig godt at hun ser, hvordan du ammer - altså hvordan din datter har fat på brystet, så du sikrer dig at hun dier rigtigt og med god teknik. Det vil også være rigtig godt at tjekke om hun har for kort tungebånd - hvis hendes tunge er hjerteformet i spidsen, når hun rækker tunge, så kan tungebåndet være for kort og det kan være nødvendigt at klippe det ... Det kan gøres af en øre-næse-hals-læge, hvis det er nødvendigt. Det kan sagtens være at hun dier super fint og der ingen problemer er der, men det er noget af det første man altid skal tjekke fungerer :)

Det tager tid at etablere en amning - ofte tager det omkring 3 uger, før din mælk har tilpasset sig din datters behov. I starten vil du ofte have lidt brystspændinger og det kan være svært for din datter at få helt fat i brystet - ligesom hun også naturligt vil blive meget træt og kan falde i søvn lidt for hurtigt når hun spiser. Derfor er det vigtigt at du hjælper hende med at spise godt ved brystet og holder hende igang.

På sygehuset, har du måske fået at vide, at du skulle amme hende fra begge bryster, så hun fik stimuleret begge sider. Det er rigtigt, men nu hvor din mælk er løbet til, er det vigtigt at du forsøger at amme fra et bryst af gangen. Det er sådan at din mælk består af flere dele, den første del af mælken er vandholdig og slukker tørsten, den næste del af mælken er hendes egentlige mad og tilsidst kommer fløden, som på sigt giver hende dobbelthager og elastikker på arme og ben ... Og det er vigtigt at din datter dier længe nok på et bryst, til at få alle mælkens dele med ud.

Da det er hårdt og krævende at die på et bryst, så vil hun ofte falde i søvn undervejs. For at holde hende vågen, vil det være rigtig godt at du klemmer hende i håndfladen, trykker hende under fødderne, masserer hende lidt i hovedbunden, når hun spiser hos dig. Så hun hjælpes til at die og ikke luller sig i søvn for hurtigt.

Det vil også være rigtig godt, hvis du ammer hende med forskellige ammestillinger. Du stimulerer dit bryst forskelligt alt efter hvordan hun lægges til og det er vigtigt at alle mælkekirtler ...


Annonce

... stimuleres og "tømmes" bedst muligt. Du kan derfor starte med at lægge hende til i den traditionelle stilling, hvor hun ligger i din favn med sin mave mod din mave, når hun har spist godt ved brystet der, så tager du hende op, lader hende bøvse, skifter hende evt. og så lægger du hende til samme bryst igen men bruger så tvillingestillingen. Det vil sige, hvor hun ligger med hovedet ved dit bryst og kroppen ud under din arm. På den måde får du fyldt hende lidt ekstra op med mælk. Om natten vil det være dejligt for jer begge, hvis du kan lære at ligge ned og amme.

Når du har ammet hende om dagen, så skal hun derefter puttes til søvn - du kan svøbe hende i dynen eller i et svøb og lægge hende fra dig ned i liften eller hvor du ønsker hun skal sove. Du må meget gerne svinge liften lidt og lulle hende i søvn på den måde :) Du må naturligvis også meget gerne vælge nogle gange at sidde med hende i din favn.

Det bedste sted hun kan sove er netop i din favn. Når hun er hos dig, så kan hun hører dit hjerte, din vejrtrækning, hun mærker din varme, dine bevægelser og det er alt sammen noget hun kender fra tiden i livmoderen. Derfor falder hun naturligt bedst til ro hos dig, fordi det er genkendeligt og genkendelighed er tryghed.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

At svøbe hende hjælper hende til fysisk ro og kan gøre at hun føler sig omsluttet, ligesom da hun lå i livmoderen, hvor hun heller ikke kunne bevæge sig frit, og ligesom når hun ligger i din favn. Det at være svøbt kan hjælpe hende til lettere at blive flyttet fra din favn og ned i liften, hvor du gerne vil have at hun skal sove.

Du skal ikke bekymre dig om "dårlige vaner", "forkælelse" eller andet du måske har hørt. Det eneste vigtige er at hun får mælk og lulles til ro - og hun må gerne falde i søvn med dit bryst i munden og derefter flyttes over, hvor hun skal sove. Ingen problemer i det - du skal lige nu gøre det, som virker og som giver ro:)

Jeg håber at dette hjælper lidt videre på vej og hvis ikke sundhedsplejersken har været forbi dig endnu, så ring og bed om et besøg - det vil være dejligt for jer lige at få jeres datter tjekket, vejet osv. så I har lidt ro omkring hende og ved at alt er okay:)

Rigtig meget held og lykke fortsat og glæder mig til at følge jer:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

7. maj 2024 | Amning | 15 mdr.

Sut/amme - sove uden bryst om natten

Hej Helen Vi har længe haft udfordringer med vores datters søvn. Hun har...

Læs hele brevet og Helens svar


5. april 2024 | Amning | 3 mdr.

Løbe når man ammer

Hej Helen. Min kæreste og jeg har den dejligste pige på knap 3 måneder, og...

Læs hele brevet og Helens svar


30. marts 2024 | Amning | 14 mdr.

Ammestop nu

Kære Helen Jeg har en datter på knap 14 måneder, som stadig er meget...

Læs hele brevet og Helens svar


27. marts 2024 | Amning | 3 mdr.

Ønsker at stoppe amning

Kære Helen. Jeg har suppleret amning med flaske fra min datter var ca. 5...

Læs hele brevet og Helens svar


25. marts 2024 | Amning | 3 mdr.

Ammer mere nat end dag

Kære Helen Vi har en dejlig pige på 3 måneder, der vokser og trives rigtig...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test

NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.

NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...

Læs mere i Babylex

Leg

For det lille barn er leg meget vigtigt, da det er igennem leg, at barnet udforsker verden og dermed udvikler sig. Og I begyndelsen er I forældre det bedste legetøj, og jeres barn vil elske jeres mimik, lyde og berøring.

Jeres barn har stor glæde af, at I tumler, triller, hjælper barnet med at cykle med benene, danser med barnet i armene... Ligesom jeres barn har brug for at mærke jer tæt på, ligge hud-mod-hud, blive kysset, krammet, kærtegnet og sunget for.

I takt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil lige sige mange tak for dit gode og præcise svar på mit spørgsmål om "Afbrudt søvn efter dagplejestart". Jeg fik lige præcis den vejledning, jeg manglede. Så tusind tak og fortsat god dag.

Kærlig hilsen
Victors stolte mor.


Annonce