Brev:
Sprog - skelne mellem lyde og ord
Kære Helen
Det går fortsat fremad med min datter på nu 20 måneder. Øjenkontakten er blevet meget bedre, hun reagerer altid på navn og hun udviser interesse for både børn og voksne, som hun både imiterer og inviterer til leg og samspil.
Det betyder, at jeg langt om længe næsten har lagt min bekymring om autisme på hylden. Hun kan indimellem godt virke dagdrømmende, men mon ikke det også blot kan være et karaktertræk?
Dog er hun endnu ikke kommet så godt i gang med sit sprog i form af ord. Jeg gør, hvad du anbefaler: sætter ord på alt og sørger for at skabe et sprogstimulerende miljø, og det er efterhånden blev ret naturligt for mig.
Nu til mit spørgsmål: er min datter begyndt at udvikle sit ordforråd? Hun siger “mammam”, når vi spiser. Hun har et par gange sagt ...
... vovvov. Både når vi har mødt en hund, men også når jeg siger “vovvov” og peger på en hund. Det er dog langt fra altid, hun gør det. Indimellem virker det til, at hun enten har glemt orden eller ikke gider at sige det.
Hun er også begyndt at sige “nai nai nai”, når hun får skiftet ble. Kan det tolkes som, at hun nu faktisk kender til ordet “nej”? Forleden mødte vi min søster, som flere gange sagde “hej hej” til min datter. På et tidspunkt siger min datter også “hej”. Er det en tilfældig lyd? Eller kender hun nu ordet? Hun har hverken sagt det før eller siden.
Jeg tror mit spørgsmål går på, hvordan man skelner mellem lyde og deciderede ord? Og hvor mange gange skal et barn have sagt et ord, før det kan betragtes som at være en del af det sproglige repetoire?
Kærlig hilsen
Mette
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
5. december 2023 | Sovevaner | 20 mdr.
Kære Helen. Det lyder jo som en drøm, der bliver til virkelighed - vores...
20. november 2023 | Opdragelse | 22 mdr.
Hej Helen. Inden for den sidste uge, er der pludselig sket en stor...
18. november 2023 | Sovevaner | 17 mdr.
Hej Helen, Jeg har lige et spørgsmål til vores rutiner ift. søvn. Min...
17. november 2023 | Diverse | 20 mdr.
Kære Helen Lige et lille spørgsmål herfra. H's tænder er kommet i en lidt...
12. november 2023 | Udvikling | 20 mdr.
At baske med hænderne - hand-flapping
Kære Helen Jeg kan jo læse mig til, at du får en del spørgsmål angående...
Viden om børn:
PKU
Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.
I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...
Selleri
Fra 6 mdr´s alderen vil mange børn nyde at spise flere rodfrugter, da de smager af noget. Selleri er en rodfrugt.
Rodfugter har en naturlig sødme og denne kommer især frem, hvis rodfrugterne bages i ovnen. Du kan lave mos af rodfrugter og du kan også give dit barn større stykker af bagte rodfrugter, som det selv kan spise - rodfrugter er vigtige som en varieret del af både din og barnets kost.
Du skal dog være opmærksom på at selleri indeholder nitrat og det bør...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.