Annonce

Annonce

Brev:

Søvnkriser og natteskræk


25. maj 2012

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Søvnkriser og natteskræk

Hej Helen,

Jeg er mor til Olivia på 4 måneder. Hun har siden 8 ugers alderen haft svært ved at sove om dagen. I starten betød det ikke så meget, for hun var rimelig frisk alligevel. Men så begyndte hun at få problemer med maven om natten, hvor hun i forbindelse med prutter blev meget urolig i op til 3 timer, det er blevet lidt bedre, men vi har stadig mange meget urolige nætter, så nu er det et stort problem, at hun ikke kan sove om dagen, for hun bliver helt kvæstet, og er slet ikke oplagt til noget som helst.

Jeg har læst din bog "sådan får du dit barn til at sove", men på dette punkt har jeg brug for mere hjælp.

Olivia falder let i søvn om dagen, når hun bliver putteklar, men efter 30-40 minutter vågner hun HVER gang. Jeg har prøvet at trille med hende i barnevognen, for at få hende lullet i søvn igen med det samme, når hun vågner. Jeg har prøvet at trille med vognen 5-10 minutter før hun vågner, for at forsøge at holde hende i søvnen, jeg har prøvet at stå ved vognen og vugge den kraftigt, så snart hun vågner, og jeg har prøvet at lade hende ligge selv, men lige meget hjælper det. Kun indimellem kan jeg hjælpe hende hurtigt videre i søvnen. Alle de andre gange går der mellem 20 og 50 minutter før hun sover igen og ofte vågner hun igen efter 15 min og så starter det forfra.

Når hun falder i søvn igen har jeg prøvet at fortsætte gåturen, så vognen hele tiden er i bevægelse, jeg har prøvet at stoppe den så snart hun sover, jeg har prøvet at vugge mindre og mindre, når hun sover, for tilsidst at lade vognen stå helt stille, men intet har haft effekt. Jeg har prøvet at putte hende indenfor, og der har jeg faktisk haft større succesrate med at få hende videre i søvnen, men når det ikke virker, accepterer hun ikke at blive liggende, som hun gør i barnevognen, og hun får derfor heller ikke en ekstra "time out".

Et konkret eksempel, hvor hun lå i barnevognen i 3 timer og 20 ...


Annonce

... minutter og sov 1 time og 20 minutter:
0-30 minutter: hun sov. Efter 25 minutter begyndte jeg at trille med hende.
30-75 minutter: hun var vågen (lå først helt stille, begyndte så at kigge og til sidst at pludre).
75-90 minutter: hun sov
90-120 minutter: var vågen
120-135 minutter: hun sov
135-170 minutter: var vågen
170-190 minutter: hun sov
190-200 minutter: hun var vågen - stadig ikke frisk, men jeg gav op og det var tid til mad.

Griber jeg det helt forkert an? Jeg har også prøvet at scceptere og lade hende sove 30 min ad gangen 6 gange på en dag, men så bliver hun bare helt kvæstet og orker ingen ting.

Jeg har ikke flere ideer til, hvad jeg kan gøre, vil du ikke hjælpe mig?

Natteskræk:
Der er lige et lille tvist og det er, at de gange, hvor jeg får hende til at sove mere end 1 time med kun en kort afbrydelse, får hun det, jeg tror, er natte skræk. Det sker ikke om natten, men kun om dagen og kun de gange, hvor hun sover mere end en time.
Hun har gjort det ind imellem siden hun blev født, men de sidste måneder har det været HVER gang hun sover mere end 1 time om dagen.

Hun "vågner" og græder. Hun virker ikke vågen og lader ikke til at kunne genkende os. Vi kan for det meste let vugge hende i søvn, men enkelte gange har jeg måtte have hende i armene i 1 time, fordi hun er begyndt at græde, hver gang hun er blevet lagt igen - stadig ikke rigtig vågen, men helt ulykkelig gråd. Et par gange har vi vækket hende, fordi vi er blevet så forskrækkede, at vi har taget hende hurtigt op og hun er vågnet, og i de tilfælde, har hun, så snart hun har set os, med "vågne øjne" været glad og smilende, som om hun ikke har nogen erindring om, hvad der er sket.

Er det natteskræk eller noget helt andet? Er der noget jeg kan gøre ved det, eller skal jeg bare acceptere det, og hjælpe hende videre i søvnen så godt jeg kan?

Jeg håber virkelig, at du kan hjælpe mig.

Med venlig hilsen
Trine

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

17. april 2018 | Amning | 3 mdr.

Hormonspiral og mælkeproduktion

Hej igen Jeg har lige skrevet et længere brev vedr. udfordringer omkring...

Læs hele brevet og Helens svar


17. april 2018 | Amning | 3 mdr.

Udfordringer med amning ved 3,5 mdr.

Kære Helen Jeg har tidligere fået vejledning hos dig vedr. mit første barn,...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2018 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Nat og slat spiser

Kære Helen Jeg skriver til dig, da jeg ikke længere kan finde hoved og hale...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2018 | Sovevaner | 3 mdr.

Sover min baby for meget? - 3 mdr.

Hej Helen Et måske lidt underligt spørgsmål - men kan en baby sove for...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2018 | Sovevaner | 5 mdr.

Vågner hele natten

Hej Helen Først mange tak for et godt foredrag i dag på Gentofte...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tisser i sengen

Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.

Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.

Langt de fleste børn vokser...

Læs mere i Babylex

Laktulose

Laktulose er et middel som bruges ved hård mave. Hvis du oplever at dit barn ikke kan komme af med sin afføring og måske virker smertefopint i forbindelse hermed, så kan læge eller sundhedsplejersken anbefale dig at du giver dit barn laktulose.

Laktulos virker ved at blødgøre tarmindholdet ved blandt andet at trække væske ind i tarmen. Dette giver en mere lind afføring. Midlet optages ikke i blodbanen fra maven eller tarmene, det udskilles med afføringen.

Det er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 20% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,95

Nu: 199,96

Du sparer: 49,99

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Helen har altid et godt råd og det som overrasker mig mest er faktisk hvor go' hun er til at sætte sig ind i min verden og hvordan hun hurtigt fornemmer hvordan hun skal takle mig som person.

Camilla Martin


Annoncer

Annonce