Annonce

Annonce

Svar: Gravid og hånd-, fod- og mundsyge


4. oktober 2023

Kategori:
Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej Pernille

Tak for dit brev og stort tillykke med graviditeten :)

Det er et meget relevant spørgsmål, du stiller, for der er naturligvis altid nogle overvejelser at gøre sig, når man er gravid - for gravide kan også blive syge, men heldigvis betyder det som regel ikke noget for det ufødte barn.

Jeg har søgt lidt på hånd-, fod og mundsyge, og Sundhedsstyrelsen beskriver dette som en kortvarig virussygdom, der ofte smitter små børn - dog kan voksne også nogle gange få det.

Smitte sker ofte via luftvejssekret, afføring eller væske fra blærerne, og smitten spredes som kontakt eller dråbesmitte. Ofte sker smitten fra raske smittebærere, og inkubationstiden er 5 dage for mundhulelæsioner og 7 dage for hudblærerne. Det hele er ofte overstået i løbet af en uges tid.

Du skriver, at din mands niece netop har haft sygdommen, og jeg tænker, at der er stor sandsynlighed for, at den derfor er overstået, når I kommer til familiefest.

Sundhedsstyrelsen skriver også, at netop hånd-, fod- og mundsyge er en af de sygdomme, hvor barnet gerne må komme i institution, selvom der kan være en vis smitterisiko. Det er en forudsætning, at barnet er feberfri, og almentilstanden upåvirket. Det vil sige, at barnet kan komme i institution, når det kan deltage i aktiviteter, som det plejer, uden at kræve særlig pasning - også selvom barnet måske stadig har et par ...


Annonce

... blærer. Smittespredning forhindres ikke ved at holde børn med synlige tegn på sygdommen hjemme...

Når det så er sagt, så kan din mands bror og hans kone i princippet være raske smittebærere, så der er naturligvis en risiko for, at du bliver smittet af dem - også selvom din mands niece nu er rask. Du er dog i midten af din graviditet nu, og risikoen ved smitte er størst i 1. og 3. trimester. Samtidig med er risikoen for smitte meget lille for voksne - fordi du sandsynligvis selv har haft sygdommen som barn.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Jeg kan godt forstå, at du spørger og bliver i tvivl om, hvad der er det rigtige at gøre her. Du kan naturligvis vælge at tage af sted og undgå direkte kontakt, sørge for god håndhygiejne, forsøge at holde lidt afstand osv. Der er dog naturligt ingen garantier for, at du selv har haft sygdommen som barn, og jeg kan naturligvis ikke garantere, at du ikke bliver smittet, selvom sandsynligheden nok er lille. Derfor kan du også vælge at blive hjemme, så du måske bedre kan slappe af og nyde din graviditet.

Jeg er ked af, at jeg ikke kan komme det nærmere. Og jeg vil faktisk anbefale dig, at du lige ringer til din læge og taler med lægen om, hvordan du bør forholde dig. Lægen kender din sundhedstilstand og din graviditetshistorie, og lægen vil derfor kunne give dig den bedste vejledning:)

Rigtig meget held og lykke - uanset, hvad udfaldet bliver :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om graviditet:

20. marts 2024 | Graviditet | 0 mdr.

Kantinemad på arbejdet

Hej Helen Først og fremmest tak for svar på mit tidligere spørgsmål, det...

Læs hele brevet og Helens svar


6. marts 2024 | Graviditet | 0 mdr.

Øjenbrynsfarve

Hej Helen Jeg er i uge 10, snart 11, og har farvet øjenbryn 1-2 gange om...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Forkølelse

Hvis det lille barn er forkølet, kan han/hun få besvær med at spise, da det er svært at få vejret ordentligt igennem næsen. Det betyder også, at barnet kan have svært ved at sove.

Her er et par gode råd:

- Hæv hovedenden, der hvor barnet sover, med et par bøger eller et sammenrullet håndklæde under madrassen

- Brug lidt modermælk eller saltvand som næsedråber. Dryp det direkte ned i næsen. Du kan evt. bruge en lille ske eller en pipette. Saltvand og...

Læs mere i Babylex

Fennikel, Fennikelte og børn

Fra 6 mdr´s alderen kan du give børn rigtig mange forskellige slags grøntsager. Vær dog opmærksom på bl.a. fennikel, som indeholder nitrat, og som derfor ikke bør udgøre mere end 1/10 af portionen. Alternativt bør det kun gives med 14 dages mellemrum.

Nitrat omdannes let til nitrit. Nitrit i stor mængde giver opkastninger og blåfavning af huden, fordi det reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan binde sig og transportere ilt rundt i kroppen.

Det anbefales...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!

Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".

Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.

Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.

Venlig hilsen

Helt Utrolig Lettet


Annonce