Annonce

Annonce

Brev:

Realisering af plan om amning og nattefred


30. september 2021

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Realisering af plan om amning og nattefred

Kære Helen

Vi har en rolig og glad dreng på cirka 6 mdr. (han er fra 7. april i år, og hvis man tæller 4 uger som en måned, er han godt 6 mdr., hvorimod han først bliver 6 mdr. 7. oktober hvis man gør det op efter månedsnavne og datoer. Jeg bliver altid forvirret over, hvordan man bør gøre babyers alder op, måske du har en mening om det).

Jeg har valgt at fuldamme ham i de første 6 måneder, og han er så småt begyndt på skemad.

Han er vores nr. 2 og med storesøster havde vi den udfordring, at hun i 8 mdr. alderen begyndte at trappe op for natamningen, netop som jeg (mor) var startet på arbejde. Hvorfor ved vi jo stadig ikke, men det havde ikke noget med sult at gøre, eftersom hun spiste og drak godt i løbet af dagen. Mit bedste gæt er at det handlede om, at få behovet få mor-nærhed dækket i en periode med knald på motorisk udvikling og efter et pludseligt skift fra en primær omsorgsperson til en anden. Det endte med natamning hver 2. time og et stort søvnunderskud i godt et halvt år. Jeg håber aldrig mere at at nå ud i samme zombie tilstand, i hvert fald ikke i så lang tid.

I denne omgang har vi derfor lavet en plan for mere nattefred, der handler om:
1) en blødere overgang fra orlov til arbejde og
2) om søvnassociationer samt en god rytme dag og nat.

Ad 1) Overgangsperiode blev blandet orlov og arbejde.

Jeg starter 1/11, når vores dreng er knap 7 mdr., på arbejde igen – men kun på deltid, med 3 hjemmearbejdsdage. Ugens 2 øvrige hverdage er jeg på barsel. På hjemmearbejdsdagene har jeg desuden aftalt med min chef, at jeg tager 1 times pause midt på dagen, som bruges på nus og amning inden min drengs middagslur.

3/1 2022, når han er cirka 9 mdr., er planen at jeg starter jeg på fuld tid, mens far går på barsel fuld tid. Dog vil jeg holde fast i at arbejde hjemmefra 3 dage om ugen og se om jeg kan holde fast i amning inden middagslur i disse dage. De to øvrige dage skal han så kunne tage flaske inden middagsluren.

Håbet er, at overgangsperioden på 2 måneder (november og december) med fastholdelse af amning og mor-nærhed om dagene vil give mere nattefred.

Ad 2) Slut med amning midt nat + etablering af god spise-sove-rytme

Første skridt i at realisere planen om nattefred er, at vi her i oktober sløjfer amningen midt nat (ved 2-3-tiden) og vænner ham til at tage et søvnstræk på ca. 5 timer. Inspireret af dine bøger og ud fra hans rytme (der dog ikke er helt tydelig endnu) sigter vi efter følgende spise-sove-rytme:

Kl. 6.30: Vågner fra natten. A1 - Morgenamning

Kl. 7: Hirsegrød og vand af kop - Morgenmad

Kl. 8.30-ca. 9: Formiddagslur. Puttes med putteritual.

Kl. 10.30: A2 (laves med tiden om til snack)

Kl. 12: Grøntsagsmos - Frokost

Kl. 12.30: A3 - Middagsamning
Kl. 12.30-ca. 14.30: Middagslur i barnevogn

Kl. 15.30: A4 (laves med tiden om til snack)
Kl. 17.30: Grød – Aftensmad

Kl. 19.30: A5 – Inden natten, og dernæst putning til natten med putteritual

Kl. ca. 22.30: A6 - Drømmeamning

Kl. ca. 22.30-04: Nattefred i mindst 5,5 timer.. Ved opvågninger skabes ro vha. putteritual, ...


Annonce

... kropskontakt, vugge etc.. Far på banen, mor evt. sove på sofa i en periode.

Kl. ca. 4/5: A7 – Tidlig amning

Aktuelt er han i overgangsfasen mellem amning og kost, og spiser ikke meget, men tilbydes noget på de angivne tidspunkter. Aht. hans mave, han har en del mavekneb, indfaser vi mad stille og roligt, og jeg ammer derfor ofte efter grød/mos.

Spørgsmål
Nu nærmer jeg mig spørgsmålet. For nu er jeg begyndt at bekymre mig om, om vi kan følge ovenstående rytme. Den lille er jo nærmest konstant plaget af mavekneb, tandfrembrud eller forkølelser, som storesøster tager med hjem fra børnehaven. Og her virker det naturligt at give ham bryst oftere, både nat og dag, men så følger vi jo ikke planen. De sidste 4 uger har vores dreng fx hostet en del og her bilder jeg mig ind, at det har hjulpet på hans humør, væskeindtag og slimløsende, at jeg har ammet ofte, særligt om aftenen hvor han har været sprød.

Det hører med til billedet, at han ikke bruger sut og vi ikke har vænnet ham til flaske. Sut har vi forsøgt os med da han var 2 mdr., men det er aldrig lykkedes helt pga. hans mundanatomi - han har fået klippet tungebåndet, der var for stramt og havde/har efter ØNH’s vurdering en lidt høj gane, hvilket besværliggør dannelse det vakuum, som det kræver, når man skal bruge en sut rigtigt.

Pba. dette har jeg følgende beslægtede spørgsmål, der alle kredser om, hvor meget kan man afvige fra planen, for at tage hensyn til svære perioder, uden at planen samtidig går i vasken:

• Er det et problem, at der bliver ammet oftere end, hvad planen tilsiger, i perioder med sygdom og uro? Skal vi fx hellere give ham panodil junior når han har ondt pga. tandfrembrud end amme ham oftere?

• Er det et problem, at brystet er den primære kilde til trøst, hvis vi gerne vil bryde associationen mellem amning og søvn? Skal vi gøre mere ud af at vugge og kramme ham, når han har brug for trøst?

• Bør vi vente til der er en rolig periode før vi tager amningen midt nat væk, også selvom det betyder vores dreng når at blive 7 mdr. eller 8 mdr. i stedet for 6 mdr.? Eller er der så et vindue, der lukker sig-agtigt?

• Det putteritual vi for tiden prøver at introducere inden formiddagslur (vi synger en kort sang og giver ham et silketørklæde at nusse) bruger vi også om aftenen ved putning til natten, men her bliver det kombineret med forudgående amning.

Indtil videre gør putteritualet tilsyneladende ikke det store indtryk, men det tager sikkert også et stykke tid at opbygge en søvnassociation. Om formiddagen kl. 8.30 falder han i søvn nærmest uanset hvor han er og hvad vi gør (i bæresele/i sofaen og med/uden amning). Om aftenen er det helt klart amningen, der får ham gjort søvnklar, men jeg tror dog han når at registrere at vi lægger ham i hans seng og laver putteritual.
Bør vi om aftenen undlade at bruge putteritualet, så amning og putteritual ikke bliver ”blandet sammen”?

Jeg håber det giver mening, og at jeg ikke har proppet for mange spørgsmål ind i samme brev. I så fald skal du endelig bare svare på nogen af dem, og lade de andre ligge.

De bedste hilsener
Petra

Læs Helens svar »Annoncer

Sponsorerede artikler

NYHED! Olívy nu i rejsestørrelse

Nu kan du også forebygge en rød babynumse, når du rejser med din baby. Olívy baby care - diaper change findes nu i en 100 ml. rejsevenlig flaske. En fin, lille rejsemakker, som passer perfekt i håndtasken.

Olívy baby care – diaper change i nyt design

Glæd jer også til ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

26. oktober 2021 | Sovevaner | 6 mdr.

Natflaske og værelsesdeling

Kære Helen Der er simpelthen sket så meget positivt siden sidst jeg skrev,...

Læs hele brevet og Helens svar


22. oktober 2021 | Amning | 7 mdr.

Placering af amninger og vågenperiode om natten

Kære Helen Det går absolut bedre med nætterne. Ikke fantastisk, men langt...

Læs hele brevet og Helens svar


20. oktober 2021 | Sovevaner | 7 mdr.

Søvnproblemer stadig…

Kære Helen. Så hører du fra mig igen, da du altid har været en fantastisk...

Læs hele brevet og Helens svar


17. oktober 2021 | Sovevaner | 5 mdr.

5 måneder gammel pige, vågen om natten

Hej Helen, Vi har en pige på 5 måneder. Hun har fra hun var 2-3 uger gammel...

Læs hele brevet og Helens svar


13. oktober 2021 | Sovevaner | 7 mdr.

Søvnen igen

Kære Helen Ja, nu skriver jeg igen vedrørende søvnen, og håber, at du kan...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Æteriske olier

Æteriske olier er planteolier, der tilsættes forskellige plejeprodukter, f.eks. massageolie, for at give det duft.

Æteriske olier kan indeholde allergene parfumestoffer, der kemisk set er identiske med - og lovgivningsmæssigt er sidestillet med - de syntetisk fremstillede.

I forhold til børn er det vigtigt at undgå parfumerede massageolier og helt undlade at bruge voksenprodukter. Æteriske olier bør ikke bruges direkte på huden og man skal være opmærksom på at...

Læs mere i Babylex

Fødetaske

En fødetaske er den taske, som du skal bruge imens du er på hospitalet. Uanet om du skal føde ambulant eller være på barselsgangen i flere dage, så er det rart at have lidt ting pakket og parat.

Det kan være rart at du har dine egne toiletartikler, shampoo, børste, tandbørste, hårelastikker osv. men derudover så er det også rart at have en morgenkåbe med, en god ammebh og noget løstsiddende tøj, så du ikke behøver rende rundt i netunderbukser på gangene.

Far kan...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: Vind GoBabyGo Kravle Start Pakke

2 pakker til en værdi af kr. 465,-

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil gerne, som så mange andre, takke dig for en helt usædvanlig god brevkasse. Som bosiddende i England har det betydet rigtig meget for mig at finde svar på dette og hint derhjemmefra. Jeg kan rigtig, rigtig godt lide din kærlige holdning til tingende, og det har virkelig hjulpet mig meget at læse dine omhyggelige svar.

Mange kærlige hilsner
Sanne, mor til dreng 5 måneder


Annonce