Annonce

Annonce

Brev:

Amning i den gale hals


29. maj 2016

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Amning i den gale hals

Hej Helen

Min lille datter på 6 uger ammer fuldt ud - og det går rigtig fint. Hun tager umiddelbart fint på - hun vejede 3147 ved fødslen (hun er født 6 dage over termin) og vejer nu ca 4100.

De sidste 3-4 dage er hun begyndt at kløjs i mælken under amning eller efter amning. Hun hiver selv hovedet væk fra brystet og hiver ligesom efter vejret og hoster og laver synke og opkastningsbevægelser. Det sker ikke ved hver amning - idag skete det imorges og siden da har der i løbet af dagen kun været tendens til det. De øvrige dage er det sket et par gange.

Jeg kan ikke rigtig finde noget mønster i det - det er ikke i starten af amningen - og det er ikke fordi hun sutter overivrig når det sker. Dog kan det virke som om jeg ligesom skal tippe hende lidt for at al mælken løber ned i maven, hvis det giver mening. Desuden er det også sket efter amning - jeg havde hende liggende på mine bøjede ben i næsten lodret stilling efter amning for at bøvse hende af - da hun pludselig fik noget i den gale hals og hostede og lavede opkastningsbevægelser.
Når det sker løfter jeg hende hurtigt op i lodret stilling - og det går rimelig hurtigt over - men det er en ret ubehagelig oplevelse hver gang.

Derudover er hun de sidste 3-4 dage begyndt at gylpe en del. Indtil nu har hun stort set ikke gylpet så det er også helt nyt - men slået nogle kæmpe bøvser og gode prutter.. og det gør hun sådan set stadig. Hun laver flere ret "gode" lorte- og tis bleer i løbet af dagen. Hun gylper ikke lige efter amning - men der kan gå lidt længere tid

Jeg har læst om overproduktion af mælk - og kan se at flere at symptomerne faktisk passer ret godt: - hun gylper meget, hun kløjs i mælken, hun er ofte lidt "oppe at slås" med brystet - især i slutningen af en amning og mest om aftenen, hvor hun hiver i brystvorten, hiver sig af og på og slår med armen på mit bryst, hun har flere lortebleer om dagen (sennepsgul-grønne) og hun prutter en del og arbejder især om natten rigtig meget med maven - med hele kroppen!!

Jeg syntes ikke at hun græder mere end normalen.. men hvad ved jeg som helt ny mor :) - der er for det meste en grund til ...


Annonce

... hun græder.

Dog føler jeg på ingen måde at mine bryster bliver voldsomt fyldte - og jeg har ikke oplevet at mælket sprøjter ud i starten - så jeg er meget i tvivl om det er det der er probemet ? Eller om det er noget fysiologisk hos hende ?

Jeg ammer hende når hun melder sig - om dagen er det ca hver 2. el 3. time indimellem lidt oftere, om aftenen er det lidt oftere - og om natten hver 3-4 time. Mit venstre bryst virker ikke lige så mælkefyldt som det højre, så jeg giver hende for det meste fra det venstre bryst først for at skifte til det højre i samme amning - så hun spiser vel i gennemsnit 10 min fra det venstre bryst og 20 min fra det højre.. sådan ca. men det varierer selvfølgelig noget og indimellem er det også kun det ene bryst pr amning. Og noget af ammetiden er også lidt hygge-sutning vil jeg sige :)

Jeg har desuden haft svært ved at få hende til at sove i løbet af dagen gennem længere tid og hun vil helst falde i søvn på min arm- nogle dage er bedre end andre. Faktisk føler jeg at jeg har hende på armen hele dage. Om natten sover hun for det meste ret fint - dog er der nogle enkelte nætter hvor det tager rigtig lang tid at få hende lagt - men når først hun sover er det nemt at få hende op og amme når hun vil det og ned og sove igen i løbet af natten.

Så mit spørgsmål er:
Hvad mon det skyldes - er det mon overproduktion af mælk... selvom det ikke helt føles sådan, og i så fald hvad kan jeg gøre for at få justeret det til?

Eller skal jeg mon få hende undersøgt hos lægen? (var til 5 ugers undersøgelse for 4 dage siden - inden alt det her startede selvfølgelig - og alt så fint ud der)

Og et sidste spørgsmål - når hun nu gylper så meget - kan hun risikere at blive kvalt i sit gylp om natten når hun sover - hvis hun ikke har hovedet til siden ?

Jeg håber du kan hjælpe mig, jeg syntes det er lidt skræmmende når hun sådan kløjs og bliver også nervøs for at det sker når jeg har lagt hende om natten - og jeg ikke når reagere og få hende op. Desuden bliver jeg bange for om vi kan risikere at hun slet ikke vil kunne få vejret når det her sker..

Tusind tak og de bedste hilsner
EMs mor

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide: Undgå uønsket kemi i dit barns mad

De gode råd er mange, og som forældre kan det være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. Derfor har Fødevarestyrelsen samlet de vigtigste anbefalinger til at undgå uønsket kemi, så du hurtigt kan få et overblik over hvilke fødevarer, du bør være opmærksom på.

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

20. marts 2024 | Graviditet | 0 mdr.

Kantinemad på arbejdet

Hej Helen Først og fremmest tak for svar på mit tidligere spørgsmål, det...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2024 | Amning | 1 mdr.

Væskebehov under amning

Kære Helen Vores lille dreng er nu 5 uger gammel, og jeg synes det går...

Læs hele brevet og Helens svar


6. marts 2024 | Graviditet | 0 mdr.

Øjenbrynsfarve

Hej Helen Jeg er i uge 10, snart 11, og har farvet øjenbryn 1-2 gange om...

Læs hele brevet og Helens svar


7. januar 2024 | Kost og ernæring | 2 mdr.

Flaskegivning liggende

Hej Helen Rigtig godt nytår til dig og din familie! Nu er det blevet min tur...

Læs hele brevet og Helens svar


4. januar 2024 | Diverse | 2 mdr.

Baby tager meget på

Kære Helen Jeg er mor til en pige på 10 uger. Hun er født til termin, og hun...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vitaminer børn

Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer til børn:

- D-vitamin gives dagligt til alle børn, fra barnet er 14 dage, og til det fylder 4 år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder særlige regler for D-vitamin til børn med mørk hud, og børn som får modermælkserstatning.

- Jern-dråber gives til børn, der er født for tidligt (< 37 uger) og til alle børn, som har en fødselsvægt på under 2500 gram. For tidligt fødte børn har behov for...

Læs mere i Babylex

Fedt

Små børn har brug for fedt i maden. Det anbefales at tilsætte en tsk fedtstof i hver portion hjemmelavet mad. Det er udmærket at skifte imellem de forskellige typer fedtstof som olie, smør og plantemargarine.

Efter 1 års alderen kan barnet fortsat have behov for at få lidt ekstra fedtstof. Det er især i familier, hvor man spiser meget magert og gerne vil at barnet skal have sunde spisevaner fra starten.

I mager mad er der mange grøntsager, frugt og brød og kun lidt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det går bare rigtig godt med vores datter :) Vi har ingen kamp ved sengetid længere, hun er endelig begyndt at gå selv og hun stortrives.

Tak, Cecilies mor


Annonce