Annonce

Annonce

Svar: Søvnudfordringer – fars involvering


20. januar 2021

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære frustrerede far

Tak for dit brev og fine beskrivelse :) Jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig.

Det lyder som om, at jeres datter er blevet uhensigtmæssigt afhængig af mors favn og bryst for at kunne sove. Og da du ikke kan tilbyde dette, så bliver hun ulykkelig, når du kommer ind på værelset og du har ingen mulighed for at trøste og hjælpe hende...

Vi har alle brug for det der hedder søvnassociationer. Søvnassociationer er ting eller ritualer, som vi har i forbindelse med, at vi går i seng og lægger os til at sove.

Der er gode søvnassociationer:

Sutteklud, bamse, godnathistorie, ”sshhh”, kærtegn, det 3. øje, som er når man stryger barnet kærtegnende ned over panden.

Der er mindre gode søvnassociationer:

Bryst, flaske, sut og blive vugget i søvn i favn.

Søvnassociationer er gode, når de lærer barnet at falde i søvn selv. Det vil sige, når jeres datter lærer at falde i søvn i sin seng og forbinder sin seng med stedet, hvor hun skal sove. Søvnassociationer er mindre gode, når de gør barnet afhængig af den voksne.

Hvis jeres datter om aftenen falder i søvn i mors favn og med mors bryst i munden, så vil hun naturligt søge dette, når hun vågner om natten. Vi vågner alle sammen mange gange hver nat - og især med den alder jeres datter har nu, så vil hun have mange opvågninger - og det er hendes søvnassociation, der skal hjælpe hende med at sove videre. Det betyder, at det er vigtigt, at hun f.eks. forbinder sin seng med stedet, hun skal sove, så når hun vågner, så registrerer hun at alt er, som da hun faldt i søvn og at hun derfor trygt kan sove videre.

Derfor er det vigtigt, at mor arbejder på at adskille bryst og søvn, når hun putter jeres datter om aftenen og sørger for at få jeres datter vænnet til sengen. Jeres datter skal registrere, at hun puttes i sengen og her hjælpes ind i søvnen med beroligende hænder, putteklud, kærtegn osv. - altså ting, som du også kan hjælpe hende med, så du på sigt derfor også kan berolige hende, når hun vågner om natten.

Derudover, så er det super godt, at du forsøger at gøre alt det, som leder op til putning og når jeres datter bliver 8 måneder lige om lidt, så må du meget gerne introducere en godnatgrød. Den bør ligge som et fast del af putteritualet og forinden må hun meget gerne have fået et bad, være blevet smurt med lidt creme osv. ligesom tænderne skal børstes - og du må meget gerne gøre det hele. Jo mere du gør alt det, som leder op til putning, jo bedre vil du på sigt kunne tage over selve putningen og bruge de putteritualer (søvnassocationer) som I har fået skabt.

En anden måde for dig at komme på banen på er, at I overvejer om flaske kunne være en idé. Det ka være meget svært at introducere en flaske for et barn på 8 måneder, for jeres datter vil højst sandsynligt afvise denne, men det kan forsøges. Flasken gør naturligt, at du kan give hende mælk ligesom mor gør og på den måde gøre noget, som minder om amningen. Når det så er sagt, så vil det, at I begynder at give flaske om aftenen sandsynligvis nedsætte mors mælkeproduktion og kan være med til at gøre at amningen stopper, så det skal mor være med på, og det skal I være klar til.

Det er også vigigt at sige at flaske kan være en lige så dårlig søvnassociation som brystet, så hvis I vil forsøge med en flaske, så er det vigtigt, at hun ikke falder i søvn med den, men at hun igen puttes fra favn og over i sengen, før hun sover, så hun igen og igen registrerer at hun ligger i sin seng og at flasken ikke er i munden.

Flasken har dog også den fordel, at den kan gives i sengen, så hun kan blive puttet direkte i sin seng og få lov til at falde i søvn der, hvor I ønsker hun skal sove og på den måde få sin seng som søvnassociation - men igen - flasken skal ud af munden, før ...


Annonce

... hun sover. Det skal helst være sådan, at hun tager fat i flasken, sutter, slipper, smiler til dig og triller om på siden og sover.

Så længe mor ammer, så er det generelt svært for far at komme på banen, det er svært for far at blive involveret i putningen. Amning og brystet vil være jeres datters søvnassociation, og hun skal ammes (eller have mme) til hun er mindst 1 år. Derfor - hvis man ved at far gerne vil tage over før et års alderen eller f.eks. skal overtage en del af barselsperioden, så kan det være en god idé at medtænke amning og introducere en flaske tidligere, netop for at gøre jeres datter tryg ved begge dele, men det vil som sagt ofte være på bekostning af amningen. Det er for mange derfor et rigtig svært valg - skal far på banen det første år eller skal mor amme...

Det er naturligvis også vigtigt, at jeres datter ikke længere ammes før hver lur i løbet af dagen, så mor også i dagtimerne arbejder på at vænne hende fra brystet og adskille bryst og søvn. Når jeres datter kan puttes uden bryst før formiddagslur og ikke længere falder i søvn med brystet i munden før sin middagslur, så vil det ofte blive lettere også at adskille bryst og søvn om aftenen. Især hvis hun har fået nogle nye gode søvnassociationer med sig og naturligvis også får tilstrækkeligt med mad og drikke hele dagen igennem, så man sikrer sig, at det ikke er et reelt behov for mælk, der gør at hun søger brystet :)

En dagsplan til et barn på 8-9 måneder kunne f.eks. se således ud:

Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos og vand af kop.

Puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med grøntsagsmos med kød eller fisk. Det kan være rester fra aftensmaden eller mos fra glas, som passer til alderen. Vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur - måske kl 13-13.30. Skal ikke falde i søvn med brystet i munden og skal puttes i f.eks. barnevogn, så der arbejdes på bevidst at adskille bryst og søvn.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos og vand af kop.

Aften 18: Udgangspunktet mere og mere familiemad, kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta. Der skal være mos og også små hapsere og større stykker, som hun sidder med i hånden og gumler på selv. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme, får lidt babymassage, ren ble, nattøj og gøres klar til natten. Alt dette gøres af far

Ca 19.30: Tilbydes en godnatgrød, vand af kop og får derefter børstet tænder. Det gøres af far.

Ammes (eller flaske af far) og puttes til natten ca kl 20

Sen aften 23-24: Ammes eller drømmeflaske (gives af far) og sover herefter uden yderligere mælk til næste morgen, hvor dagen så starter med grød.

Hvis I vælger at forsøge med en flaske, så kan det nogle gange være en god idé at starte med en drømmeflaske, fordi den kan gives mere eller minde i søvne og derfor vil jeres datter måske acceptere den. Samtidig kan mælken her nogle gange mætte lidt mere, så hun begynder at sove lidt mere sammenhængende nattesøvn fra midnat og til næste morgen...

Det er dog naturligt, at hun har brug for jeres hjælp om natten - brug for hjælp til stillingskift, en beroligende hånd, dynen på som hun har sparket af osv. Det hører med til den alder og udvikling, som hun går igennem. Det er dog rigtig godt, hvis hun om natten kan hjælpes med så lidt aktivitet som muligt, så det ikke er nødvendig med brystet eller nødvendigt at skulle gåes rundt med eller f.eks. hoppes med på en pilatesbold. Fordi det igen vil være nogle søvnassociationer, som på sigt vil være uhensigtsmæssige og ikke fungere for nogen af jer :)

Jeg håber, at du kan bruge mine tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Sådan passer du på den sarte hud hos nyfødte

Når et lille barn kommer til verden, fylder bleskift meget - især i den første tid.
Det er helt normalt, at en nyfødt skal have skiftet ble 6 til 8 gange i døgnet. Huden på den nyfødte er sart og sensitiv, og den hyppige kontakt med fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring kan ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

10. april 2021 | Sovevaner | 7 mdr.

Natlig uro, opvågning og mælk

Kære Helen, Jeg er træt, og trænger til lidt sammenhængende søvn! Hjælp!...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2021 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og sove videre - 4 mdr.

Hej Helen Tak for dit svar sidst angående søvn og bryst. Der er på...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2021 | Sovevaner | 11 mdr.

Fra 2 til 1 lur - 11 mdr.

Hej Helen. Mit spørgsmål drejer sig om lure om dagen. Min søn er 11 md...

Læs hele brevet og Helens svar


6. april 2021 | Sovevaner | 5 mdr.

Har svært ved at blive i søvnen

Hej Vi er meget udfordret på nattesøvnen herhjemme. Det har vi været i 2...

Læs hele brevet og Helens svar


5. april 2021 | Sovevaner | 2 år, 3 mdr.

Putning uden amning

Kære Helen Den 28/03 måtte vi fjerne den sidste amning på dagen vi havde...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tilstoppet tårekanal

Mange nyfødte børn har en tilstoppet tårekanal. Barnet ser ud som om, at det har søvnklatter i øjenkrogen hele tiden, eller at øjnene konstant virker fugtige.

Tårekanalen er en tynd kanal, som løber fra den inderste øjenkrog til næsen. Det er bl.a. den, der får os til at snøfte, når vi græder.

Tårer er 'øjnenes sprinkleranlæg'. Tårerne løber i en konstant strøm fra øverste, yderste øjenkrog ned og renser øjnene. Øjenvipperne er en slags 'vinduesviskere', og...

Læs mere i Babylex

Hår

Nogle børn fødes med stor hårpragt og andre kun med små dun. Håret kan variere både i tykkelse og farve.

Selvom barnet fødes med meget hår er der ingen garanti for at håret bliver på hovedet. De fleste børn vil i 3-4 mdr´s alderen miste meget af deres hår, både fordi de ligger meget ned, men også fordi de hår som er udviklet da barnet lå i moderens mave, ofte tabes på en gang.

De nye hår som vokser frem er ofte tynde og fine i forhold til det hår som barnet blev...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Allerførst vil jeg gerne sige dig tusind tak for dine hurtige og uddybende svar, og fordi du tog mine bekymringer alvorligt. Det var lige, hvad jeg havde brug for.

Mor til Agnethe 5 måneder


Annonce