Annonce

Annonce

Svar: Pottetræning - hvornår


9. december 2020

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære Lasses mor

Tak for dit brev :)

Det er rigtig dejligt, at Lasse er begyndt at gå ud på badeværelset og forsøger at tisse.. Jeg tænker dog, at det er fordi han efterligner far, eller det han ser, at I gør, mere end det handler om, at han er parat til at træne renlighed eller klar til at smide bleen :)

Aldersmæssigt ligger han også der, hvor han helt naturligt begynder at skelne mellem sig selv og sin omverden, og han er naturligt igang med at undersøge verden og også igang med at undersøge sig selv. Ligesom han kan synes, det er spændende at undersøge, hvordan maden ser ud, når den er tygget igennem - og derfor tager mad ud af munden igen og igen, når han spiser - så vil han naturligt også kunne finde det interessant, når han tisser eller har afføring - uden at det er tegn på renlighed.

Der findes børn, som i en alder af ca. 18-24 måneder godt kan finde ud af det med renlighed, og hvis man støtter, guider og er omkring dem og hjælper dem rigtig meget og hele tiden er opmærksom på deres signaler, så kan det nogle gange godt lykkes... MEN, de fleste børn vil ikke være klar, før de er 2.5-3 år gamle. Det handler både om, at barnet skal kunne mærke tisse- og afføringstrang, barnet skal kunne holde sig og kontrollere sin vandladning og afføring, barnet skal også kunne give slip og f.eks. lade vandet, når det så sidder på potte eller toilet - det er ren biologi, som kræve fysisk modenhed, samtidig med, at barnet så også skal være mentalt parat og have lyst til at samarbejde omkring det :)

Et godt tegn på, at din dreng er ved at være klar er, at han skal kunne holde sig tør i mindst 3 timer. Du kan derfor ...


Annonce

... prøve at skifte hans ble med 3 timers mellemrum for at få lidt fornemmelse for, om bleen faktisk er tør. Derudover siger man, at renlighed har tre faser: I første faser kommer han og siger, at han har lavet i bleen og gerne vil have en ny ble på. I næste fase siger han "nu tisser jeg", og er således opmærksom på, at det er nu det sker. Og først i sidste fase, når han at sige til lige inden.

Jeg synes, du skal lade ham tisse på potte, hvis han virker interesseret i det. Der sker intet ved at lade ham forsøge sig. En potte vil være bedst, fordi han stadig er så lille, og det skal lige nu ses lidt mere som leg og hygge end rigtig renlighedstræning. Brug potten, når han alligevel har tøjet af og skal i bad, eller hvis han går ud på toilettet og viser tegn på, at han måske skal tisse, så bed ham om at prøve potten. Og kommer der noget, så er det fint, kommer der ikke noget, så er det også rigtig fint. Det er vigtigt, at han oplever det som noget helt naturligt og trygt.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Men han er sandsynligvis for lille til rigtigt at træne - og når I begynder, så vil det være rigtig godt, at han sidder ned. Selvom far står op og jeres dreng, når han bliver ældre, gerne vil stå op og tisse, så er det godt, hvis han starter med at sidde ned. Han tømmer sin blære bedre, når han sidder, og det er vigtigt for ikke at få problemer med f.eks. urinvejsinfektioner.

Da han kun er 15 måneder tænker jeg, at du skal se tiden lidt an. Det vil være helt okay, at han undersøger, leger, afprøver potten. Måske vil han til sommer være klar til at prøve at gå uden ble udenfor, og I kan så se, hvad tiden bringer...:)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

7. marts 2024 | Renlighed | 23 mdr.

Tisse på potte

Kære Helen Først og fremmest igen tak for dit svar angående lur og...

Læs hele brevet og Helens svar


12. februar 2024 | Renlighed | 4 år

Periodevise problemer med renlighed

Kære Helen Jeg har en dreng, der lige er fyldt 4 år. Han har været renlig...

Læs hele brevet og Helens svar


30. januar 2024 | Renlighed | 4 år, 6 mdr.

Renlig om natten

Hej Helen Min dreng på 4½ år tisser stadig i sin ble om natten. Han har...

Læs hele brevet og Helens svar


25. januar 2024 | Renlighed | 4 år

Kan ikke mærke hun skal tisse

Hej Helen, Min datter, der er lige er blevet 4 år, har været blefri, både...

Læs hele brevet og Helens svar


22. januar 2024 | Renlighed | 4 år, 2 mdr.

Holde sig tør om natten

Hej Helen Min dreng, Noah, er nu blevet 4 år (i november). Han har været...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Nakkefoldsscanning

En nakkefoldsscanning foretages i 11.-13. graviditetsuge, og her kigger man via et ultralydsapparat, som køres rundt på den gravides mave, på barnet inde i livmoderen.

Denne scanning kaldes også 1. trimester-scanning, og man ser efter:
- om der er liv
- om der er mere end ét foster
- hvor langt du er henne - man fastsætter datoen for forventet fødsel.

Hvis du ønsker at vide, om dit barn kan have en kromosomafvigelse som f.eks. Downs Syndrom, så...

Læs mere i Babylex

Barselsorlov

I har begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter har I 32 ugers forældreorlov hver, som I frit kan fordele mellem jer. Det er dog kun i 32 uger af jeres...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for alt din støtte og hjælp indtil nu. Igennem dig har jeg lært at have tillid til mine beslutninger og oser ud af tryghedsposen til min dreng og dette med god samvittighed!!!

Ingen tvivl om at du altid skal være min sundhedsplejerske :-)

Kærlig hilsen
P, mor til dreng på 15 måneder.


Annonce