Annonce

Annonce

Svar: Pottetræning - hvornår


9. december 2020

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Lasses mor

Tak for dit brev :)

Det er rigtig dejligt, at Lasse er begyndt at gå ud på badeværelset og forsøger at tisse.. Jeg tænker dog, at det er fordi han efterligner far, eller det han ser, at I gør, mere end det handler om, at han er parat til at træne renlighed eller klar til at smide bleen :)

Aldersmæssigt ligger han også der, hvor han helt naturligt begynder at skelne mellem sig selv og sin omverden, og han er naturligt igang med at undersøge verden og også igang med at undersøge sig selv. Ligesom han kan synes, det er spændende at undersøge, hvordan maden ser ud, når den er tygget igennem - og derfor tager mad ud af munden igen og igen, når han spiser - så vil han naturligt også kunne finde det interessant, når han tisser eller har afføring - uden at det er tegn på renlighed.

Der findes børn, som i en alder af ca. 18-24 måneder godt kan finde ud af det med renlighed, og hvis man støtter, guider og er omkring dem og hjælper dem rigtig meget og hele tiden er opmærksom på deres signaler, så kan det nogle gange godt lykkes... MEN, de fleste børn vil ikke være klar, før de er 2.5-3 år gamle. Det handler både om, at barnet skal kunne mærke tisse- og afføringstrang, barnet skal kunne holde sig og kontrollere sin vandladning og afføring, barnet skal også kunne give slip og f.eks. lade vandet, når det så sidder på potte eller toilet - det er ren biologi, som kræve fysisk modenhed, samtidig med, at barnet så også skal være mentalt parat og have lyst til at samarbejde omkring det :)

Et godt tegn på, at din dreng er ved at være klar er, at han skal kunne holde sig tør i mindst 3 timer. Du kan derfor ...


Annonce

... prøve at skifte hans ble med 3 timers mellemrum for at få lidt fornemmelse for, om bleen faktisk er tør. Derudover siger man, at renlighed har tre faser: I første faser kommer han og siger, at han har lavet i bleen og gerne vil have en ny ble på. I næste fase siger han "nu tisser jeg", og er således opmærksom på, at det er nu det sker. Og først i sidste fase, når han at sige til lige inden.

Jeg synes, du skal lade ham tisse på potte, hvis han virker interesseret i det. Der sker intet ved at lade ham forsøge sig. En potte vil være bedst, fordi han stadig er så lille, og det skal lige nu ses lidt mere som leg og hygge end rigtig renlighedstræning. Brug potten, når han alligevel har tøjet af og skal i bad, eller hvis han går ud på toilettet og viser tegn på, at han måske skal tisse, så bed ham om at prøve potten. Og kommer der noget, så er det fint, kommer der ikke noget, så er det også rigtig fint. Det er vigtigt, at han oplever det som noget helt naturligt og trygt.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Men han er sandsynligvis for lille til rigtigt at træne - og når I begynder, så vil det være rigtig godt, at han sidder ned. Selvom far står op og jeres dreng, når han bliver ældre, gerne vil stå op og tisse, så er det godt, hvis han starter med at sidde ned. Han tømmer sin blære bedre, når han sidder, og det er vigtigt for ikke at få problemer med f.eks. urinvejsinfektioner.

Da han kun er 15 måneder tænker jeg, at du skal se tiden lidt an. Det vil være helt okay, at han undersøger, leger, afprøver potten. Måske vil han til sommer være klar til at prøve at gå uden ble udenfor, og I kan så se, hvad tiden bringer...:)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Det er højsæson for røde babynumser

Har du forberedt babynumsen på sommervarmen?
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen. Ved at erstatte vand, sæbe og vådservietter med Olívy baby care – diaper ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

16. september 2023 | Renlighed | 3 år, 3 mdr.

Tisser pludselig i bukserne

Kære Helen Min skønne 3årige datter kom for ca 4 måneder siden og sagde til...

Læs hele brevet og Helens svar


11. september 2023 | Renlighed | 5 år, 3 mdr.

Toiletproblemer

Hej, Jeg har tidligere skrevet omkring vores datters "lave stort" problem på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2023 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Hjælp til at smide bleen helt

Hej Helen Så har vi brug for dit gode råd igen :) Storesøster er nu...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kolik

Kolik er den betegnelse, man bruger om et barn, der dagligt eller næsten dagligt, er helt utrøsteligt, grædende og skrigende. Den ældre definition af kolik er, at barnet skal græde og være utrøstelig i mere end 3 timer om dagen, mere end 3 dage om ugen og i mere end 3 uger.

Kolik er en udelukkelsesdiagnose. Det betyder, at lægen skal have undersøgt barnet grundigt og have udelukket, at barnet har smerter fra nakke, skuldre, ryg eller andre steder, Ligesom det skal være udelukket,...

Læs mere i Babylex

Pudendusblokade ved fødsel

Pudendusblokade er en bedøvelse af skeden og mellemkødet, som kan gives til kvinder, der er i fødsel.

Blokaden lægges oppe i skeden i slutningen af presseperioden, og den modvirker den voldsomme udspilingsfornemmelse, man føler, lige før barnet bliver født. Desuden virker blokaden bedøvende på mellemkødet, hvis man skal syes lige efter fødslen.

Pudendusblokaden er for de fleste lidt ubehagelig at få lagt, og den kan dæmpe presseveerne, så man som kvinde ikke kan...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

..og endnu engang tak for en vidunderlig brevkasse!


Annonce