Annonce

Annonce

Svar: Hvordan forebygges hård mave?


10. februar 2024

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære mor til to

Tak for dit brev, og dejligt at du har set, at jeg har udgivet en ny bog "Helens bog om fingermad og bælgfrugter" - det lyder som om, at lillebror har den rette alder til, at denne bog også kunne være noget for jer;)

Det er generelt en god idé at variere mellem forskellige fødevarer, for at holde din drengs mave naturligt igang. Når det så er sagt, så er det dog også en god idé, at du i begyndelsen introducerer nye fødevarer gradvist, så hans mave- og tarmsystem får lidt tid til at tilpasse sig:)

Det er også en god idé at tilbyde fiberholdig kost. Det kan du f.eks. gøre ved at tilbyde ham grød af havregryn eller give ham øllebrød. Det kan også være en god idé at tilbyde grøntsager, der er rige på fibre f.eks. blomkål, broccoli, gulerod eller græskar. Og frugt kan f.eks. være æblemos, pæremos, blommemos, eller f.eks. sveskemos, som du spørger til. Svesker er kendt for deres afførende egenskaber og en lille smule hver dag burde ikke skade. Det er dog generelt en god idé generelt at variere hans indtag. Også mos af forskellige bær kan være godt - det unge f.eks. være lidt jordbærmos eller blåbærmos (uden skind) som topping på en grød.

Det er vigtigt at sige, at når du tilbyder ham flere fibre, så er ekstra væskeindtag også nødvendigt. Det betyder, at du skal amme eller give flaske, som du plejer - og derudover supplere med vand af kop til alle måltider. Vand vil være ...


Annonce

... med til at gøre afføring blød, så den lettere kan presses ud:)

Det er også en god idé, at du forsøger at skabe en regelmæssig rutine, altså faste spisetider med morgenmad, frokost og aftensmad - og hen af vejen også mellemmåltider i løbet af dagen. Hvis han har en regelmæssig spiserytme, så vil det være med til at regulere hans fordøjelse og forebygge forstoppelse.

Og så er det også vigtigt, at du hjælper ham med at være fysisk aktiv. Han skal bruge sig selv motorisk - det er vigtigt, at han triller, drejer om sin egen akse, forsøger at tage fat i sine tæer, forsøger at krybe osv. Han skal stadig lægges på maven flere gange dagligt, det vil både styrke hans ryg- nakke- og mavemuskler, men det vil også være gavnligt for hans fordøjelse.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Du må også meget gerne hjælpe ham med at blive bevæget. Du kan cykle med hans ben, løfte hans ben op og ned, hjælpe ham med at rulle, give ham lidt massage på maven i små cirkelbevægelser og i urets retning. Det kan lindre ubehag og være godt for fordøjelsen.

Har I mulighed for at tage i svømmehallen eller har I badekar, så kan det også være en god idé at udnytte dette, da kan kan stimulere hans muskler - også mavemusklerne og herunder fordøjelsen. Samtidig vil det varme vand ofte få ham til at slappe af, og det kan også gøre, at både luft og afføring lettere kommer ud.

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig god appetit fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artiklerLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. februar 2024 | Kost og ernæring | 17 mdr.

Tynd mave?

Hej Helen. Vores datter på 17 måneder har ofte meget tynd afføring, og...

Læs hele brevet og Helens svar


31. januar 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvor meget mad og hvornår? - 4 mdr.

Hejsa Helen Så skriver jeg lige igen:) Min dreng får fuld flaske og er nu...

Læs hele brevet og Helens svar


31. januar 2024 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Forstoppelse efter grødopstart

Kære Helen, Vi har den gladeste lille krudtugle på 5 1/2 måned, som i det...

Læs hele brevet og Helens svar


30. januar 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Kamillete til baby?

Hej Helen I følge vores sundhedsplejerske, så bør vi ikke give kamillete til...

Læs hele brevet og Helens svar


29. januar 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Dagsrytme til 6 måneder

Hej Helen Jeg håber du vil kunne hjælpe mig lidt med et bud på en...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Slik

Vær altid opmærksom på hvad I selv spiser. Barnet lærer af at se på jer og det I gør. Jeres vaner omkring slik, vil således smitte af på jeres barn.

Nogle tilbyder kun slik til festlige lejligheder, andre har en fast ugentlig slikdag. Der er ingen grund til at tilbyde jeres barn slik hver dag.

Babyer har heller ikke behov for slik og interesserer sig måske ligeså gerne for et sundere alternativ, som en brødskorpe eller et dejligt frisk bær.

Ifølge...

Læs mere i Babylex

Kæledyr og børn

I rigtig mange børnefamilier har man en eller anden form for kæledyr, og det er ofte en hund, kat eller et andet kæledyr med pels.

Det kan være rigtig dejligt for børn at vokse op sammen med dyr, og det er lærerigt at skulle hjælpe til med at passe et dyr og sørge for,, at dyret har det godt. At skulle være med til at tage sig af et kæledyr lærer dit barn om ansvar. Det overordnede ansvar for kæledyret er dog dit. Du kan ikke regne med, at dit barn selv kan sørge for et kæledyr,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar, det er så dejligt at skrive til dig, du giver altid sådan nogle gode varme råd.

Det er dejligt at kunne skrive til dig, når man er bekymret.

Hilsen
Guldklumpens mor


Annonce