Annonce

Annonce

Svar: Lykkepiller samt koffeinfri kaffe


19. juni 2011

Kategori:
Alder:
22 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Graviditet.

Kære Gabrilla

Tillykke med at du venter dig igen - hvor er det dejligt for jer :)

Din datter bør ikke drikke kaffe, heller ikke selvom du lige nu drikker kaffe uden koffein. Kaffe er en voksendrik og skal ses som et nydelsesmiddel og bør ikke gives til børn ... :) Heller ikke selvom hun gerne vil have det og godt kan lide det.

Det er vigtigt at du holder igen og allerede nu øver dig i at sige "nej", så der også her, er regler for hvad mor drikker og regler for hvad Alba drikker :) Og så skal du kunne rumme den frustration der så opstår, når verden ikke er helt som Alba gerne vil det - at kunne rumme hendes frustration betyder at du kan holde ud at hun har det som hun har det, at du ikke prøver at ændre det og at du ikke tager det personligt. Hun må gerne blive ked af det, vred og frustreret, det er okay, men hun skal stadig ikke have kaffe :)

Med hensyn til Zoloft og antidepressiv medicin, så har der, som du også har læst, været en del debat i pressen vedr. brug af antidepressiv medicin i graviditeten og risikoen for det ufødte barn. Det er korrekt at det har været fremme at to mødre, uafhængigt at hinanden, har mistet deres barn. Formentlig på grund af behandling med Fluoxetin (Fontex) under graviditet og i ammeperiode. Det ene barn var 11 dage gammelt, det andet barn 11 timer gammelt.

Det har naturligvis givet en del bekymring og det er noget lægerne er opmærksomme på, når de udskriver medicin til gravide og ammende.

Anbefalingerne er normalt, at en medicinsk behandling altid skal overvejes, når der er tale om gravide og ammende kvinder. Det er vigtigt at du sammen med din læge eller en psykiater finder ud af, hvorvidt du skal fortsætte nuværende behandling eller om der skal ændres i dosis, præparat eller andet.

Når lægen vælger at du skal fortsætte behandling, så er det sandsynligvis ud fra en vurdering af at den lille risiko der er for alvorlige bivirkninger hos dit barn, ikke er væsentlig i forhold til den risiko der er ved at fjerne medicinen fra dig. Du ...


Annonce

... har brug for din medicin.

Det vil normalt være sådan, at man vælger at behandle med lavest mulige dosis i graviditeten.

Det anbefales at behandle med Citalopram og Sertralin (Zoloft som du får) som første valg. Dette fordi de, med den viden man har i dag, giver mindst risiko for alvorlige bivirkninger hos barnet. De nyere antidepressive præparater som f.eks. escitalopram, venlafaxin, duloxetin, mirtazalin samt fluoxetin og paroxetin bør undgås.

Man må godt amme, når man tager Zoloft. Tidligere frarådede man rutinemæssigt amning, når mødre fik antidepressivt medicin, det gør man ikke mere. Man har nu større viden om antidepressiv behandling i forhold til amning. Du skal tale med din læge eller psykiater omkring amning og overveje amning. Vælger du at amme, er det vigtigt at du er opmærksom på evt. bivirkninger hos dit barn. Det kan være sløvhed hos barnet, manglende trivsel og manglende vægtøgning.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Det anbefales også at man tager sin antidepressive medicin om aftenen, lige efter at man har ammet barnet til putning og at man så supplerer med modermælkserstatning til natten.

Der er lavet forskellige studier, som tyder på at mælkemængden nedsættes, når man tager antidepressiv medicin og at det ofte er nødvendigt at supplere amning med modermælkserstatning.

Det er altså ikke udelukket at kunne amme, når du tager Zoloft, men du skal sandsynligvis supplere med flaske og modermælkserstatning og du skal lægge mærke til bivirkninger hos barnet og så forsøge med en rytme, hvor du tager din medicin om aftenen og ikke om morgenen - fordi det vil mindske overførslen af medicin til dit barn, netop fordi barnet jo så kan få flaske om natten.

Hvis du ikke har nogen ønsker om at amme og gerne med det samme vil give flaske, så kan du naturligvis også gøre det. I givet fald kan du bede om allerede på sygehuset at få nogle piller der stopper dannelsen af mælk, så du ikke får problemer med mælkedannelse, brystbetændelse osv.

Håber du hermed er hjulpet videre, fortsat held og lykke! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om graviditet:

23. oktober 2017 | Graviditet | 15 mdr.

Negativ graviditetstest, men manglende mens

Hej Helen Jeg ved ikke om du kan komme med et bud på nedenstående spørgsmål,...

Læs hele brevet og Helens svar


31. januar 2018 | Graviditet | 0 mdr.

Pletblødning måske graviditet? Eller?

Hej Helen. Jeg er ny herinde. Lidt om problemet: Jeg fik men mens. 31...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Pethidin

Pethidin er et morfinlignende stof, som gives som indsprøjtning til blandt andet fødende kvinder. Det bruges, hvis kvinden allerede tidligt i fødselsforløbet er meget træt og det hjælper hende til at samle kræfter igen.

En ulempe ved pethidin er, at det påvirker barnet og hæmmer barnets sutte og søgerefleks. Derfor giver man kun Pethidin, hvis man skønner at der er mindst 4 timer til kvinden føder. Bliver barnet mod forventning født før de 4 timer, så vil barnet få en modgift.

Læs mere i Babylex

Udslæt

Børn kan få mange forskellige slags knopper og udslæt. Det kan være svært at afgøre om det bare er noget forbipasserende og hvis du er i tvivl, så kontakt altid lægen. De mest almindelige former for udslæt hos babyer er:

- Ble-eksem: Nogle børn får voldsom rød numse, med knopper og det kan være smertefuldt. Det kan skyldes at barnet ikke tåler det materiale, som engangsbleen er lavet af, og det kan derfor være en fordel at prøve et andet blemærke. Vær altid opmærksom på, at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.

Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...

Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.

Tak!!


Annoncer

Annonce