Annonce

Annonce

Svar: Ny graviditet og antistoffer


21. maj 2011

Kategori:
Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Graviditet.

Kære Pernille

Du er nødt til at tale med en obstetriker (fødselslæge) omkring dette, for det går ud over min ekspertise som sundhedsplejerske og for at få præcist svar, er du nødt til at tale med en læge, som har kendskab til din situation og ved præcist, hvad antistoffer du har dannet:)

Men jeg kan fortælle dig det jeg ved:

Det at have et barn i sig, er helt teoretisk at have et fremmedlegeme i sin krop - og nogle gange betyder det, at man som mor begynder at danne antistoffer mod barnet. Dette kaldes for immunisering.

Det mest almindelige er Rhesus-immunisering, som opstår hvis en Rhesus-negativ mor er gravid med et Rhesus-positivt barn. Der findes dog mange andre typer af immunisering.

Når man som gravid kvinde begynder at danne antistoffer, så er det for at nedkæmpe de fremmede celler fra barnet - simpelthen fordi kroppen opfatter barnet som et fremmedlegeme. Hvis moderens antistoffer passerer over til barnet, så vil det kunne ødelægge barnets blodceller og det kan gøre at barnet får blodmangel - det er farligt. Allerede mens barnet ligger i maven, vil blodmangel kunne belaste barnets hjerne og lunger.

I Danmark forebygger vi Rhesus-immunisering ved at give Anti-D-immunglobulin til alle kvinder der er Rhesus negative og som føder et Rhesus-positivt barn. Dette for at forebygge ...


Annonce

... skade/problemer ved næste graviditet. Man giver også Anti-D til Rhesus-negative kvinder der aborterer.

Hvis man har dannet antistoffer i en tidligere graviditet, som du har - så vil dit immunsystem reagere hurtigt og meget kraftigt, hvis du bliver gravid igen og din krop opfatter barnet som et fremmedlegeme. Når først dannelsen af antistoffer er aktiveret, så kan man ikke forhindre det i at ske - derfor vil man, hvis du bliver gravid igen, følge dig tæt og tage mange blodprøver og hele tiden overveje, hvorvidt man bliver nødt til at sætte fødslen igang før tid.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis barnet bliver påvirket og viser sig at have blodmangel, så kan man give barnet blodtransfusion, imens det ligger i din livmoder - det kan redde barnets liv. Det er meget alvorligt, hvis der sker immunisering og barnet får blodmangel - det kan give barnet hjerneskade ...

Som sagt skal du tale med en obstetriker. Det vil være helt relevant at du taler med lægen om, hvordan du bør forholde dig. Det kan godt være at lægerne skønner at risikoen for immunisering er lille eller hvis det sker, at de kan have det under kontrol - det kan også være at de siger til dig, at risikoen ved en ny graviditet vil være stor og at du derfor skal overveje, hvorvidt det er værd at tage den chance ... :)

Jeg håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om graviditet:

31. januar 2018 | Graviditet | 0 mdr.

Pletblødning måske graviditet? Eller?

Hej Helen. Jeg er ny herinde. Lidt om problemet: Jeg fik men mens. 31...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bleskift

Et nyfødt barn skal have skiftet ble ofte, i begyndelsen er det mellem 6 og 10 gange i døgnet.

Før bleskift er det rigtig godt, hvis man har samlet de ting man skal bruge sammen, så det er klar: vaskefad, vaskeklude, rene bleer, håndklæde, undertøj osv.

Spæde børn kan ikke lide at få alt tøjet af, så når bleen skal skiftes, så vil dit barn være mere rolig, hvis du lader det beholde noget af tøjet på imens. Det er derfor smart med bodystockings og lignende som kan...

Læs mere i Babylex

Æteriske olier

Æteriske olier er planteolier, der tilsættes forskellige plejeprodukter, f.eks. massageolie, for at give det duft.

Æteriske olier kan indeholde allergene parfumestoffer, der kemisk set er identiske med - og lovgivningsmæssigt er sidestillet med - de syntetisk fremstillede.

I forhold til børn er det vigtigt at undgå parfumerede massageolier og helt undlade at bruge voksenprodukter. Æteriske olier bør ikke bruges direkte på huden og man skal være opmærksom på at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Jeg beder dig om hjælp, for jeg ved ikke hvad jeg ellers skal stille op. Jeg har læst flere af dine råd på nettet og jeg syntes du er hamrende dygtig og har hjertet på rette sted.

Et kæmpe stort TAK fra en fan.

Rikke


Annoncer

Annonce