Annonce

Annonce

Svar: Ny graviditet og antistoffer


21. maj 2011

Kategori:
Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Graviditet.

Kære Pernille

Du er nødt til at tale med en obstetriker (fødselslæge) omkring dette, for det går ud over min ekspertise som sundhedsplejerske og for at få præcist svar, er du nødt til at tale med en læge, som har kendskab til din situation og ved præcist, hvad antistoffer du har dannet:)

Men jeg kan fortælle dig det jeg ved:

Det at have et barn i sig, er helt teoretisk at have et fremmedlegeme i sin krop - og nogle gange betyder det, at man som mor begynder at danne antistoffer mod barnet. Dette kaldes for immunisering.

Det mest almindelige er Rhesus-immunisering, som opstår hvis en Rhesus-negativ mor er gravid med et Rhesus-positivt barn. Der findes dog mange andre typer af immunisering.

Når man som gravid kvinde begynder at danne antistoffer, så er det for at nedkæmpe de fremmede celler fra barnet - simpelthen fordi kroppen opfatter barnet som et fremmedlegeme. Hvis moderens antistoffer passerer over til barnet, så vil det kunne ødelægge barnets blodceller og det kan gøre at barnet får blodmangel - det er farligt. Allerede mens barnet ligger i maven, vil blodmangel kunne belaste barnets hjerne og lunger.

I Danmark forebygger vi Rhesus-immunisering ved at give Anti-D-immunglobulin til alle kvinder der er Rhesus negative og som føder et Rhesus-positivt barn. Dette for at forebygge ...


Annonce

... skade/problemer ved næste graviditet. Man giver også Anti-D til Rhesus-negative kvinder der aborterer.

Hvis man har dannet antistoffer i en tidligere graviditet, som du har - så vil dit immunsystem reagere hurtigt og meget kraftigt, hvis du bliver gravid igen og din krop opfatter barnet som et fremmedlegeme. Når først dannelsen af antistoffer er aktiveret, så kan man ikke forhindre det i at ske - derfor vil man, hvis du bliver gravid igen, følge dig tæt og tage mange blodprøver og hele tiden overveje, hvorvidt man bliver nødt til at sætte fødslen igang før tid.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Hvis barnet bliver påvirket og viser sig at have blodmangel, så kan man give barnet blodtransfusion, imens det ligger i din livmoder - det kan redde barnets liv. Det er meget alvorligt, hvis der sker immunisering og barnet får blodmangel - det kan give barnet hjerneskade ...

Som sagt skal du tale med en obstetriker. Det vil være helt relevant at du taler med lægen om, hvordan du bør forholde dig. Det kan godt være at lægerne skønner at risikoen for immunisering er lille eller hvis det sker, at de kan have det under kontrol - det kan også være at de siger til dig, at risikoen ved en ny graviditet vil være stor og at du derfor skal overveje, hvorvidt det er værd at tage den chance ... :)

Jeg håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om graviditet:

20. marts 2024 | Graviditet | 0 mdr.

Kantinemad på arbejdet

Hej Helen Først og fremmest tak for svar på mit tidligere spørgsmål, det...

Læs hele brevet og Helens svar


6. marts 2024 | Graviditet | 0 mdr.

Øjenbrynsfarve

Hej Helen Jeg er i uge 10, snart 11, og har farvet øjenbryn 1-2 gange om...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Forkølelse

Hvis det lille barn er forkølet, kan han/hun få besvær med at spise, da det er svært at få vejret ordentligt igennem næsen. Det betyder også, at barnet kan have svært ved at sove.

Her er et par gode råd:

- Hæv hovedenden, der hvor barnet sover, med et par bøger eller et sammenrullet håndklæde under madrassen

- Brug lidt modermælk eller saltvand som næsedråber. Dryp det direkte ned i næsen. Du kan evt. bruge en lille ske eller en pipette. Saltvand og...

Læs mere i Babylex

Madras til barneseng

Der findes mange slags madrasser på markedet, og når du skal vælge en madras til dit barns seng, så vil anbefalingen ofte være, at du vælger en skummadras, en latexmadras eller alternativt en madras i et naturmateriale. Vælger du en skummadras (polyurethanskum), skal den være mindst 5 cm tyk og helst med betræk, der kan tages af og vaskes.

Det anbefales, at dit barn ligger på et fast underlag, fordi det giver barnet mulighed for at bruge og udvikle sine muskler. Samtidig sikrer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Endnu engang mange tak for dit svar her i den gode brevkasse. Jeg har anbefalet dig til dem jeg kender fordi du er SÅ god til at komme med nogle konkrete råd. Lige det som gør hverdagen lidt nemmere og knapt så frustrerende, så TAK for det!


Annonce