Annonce

Annonce

Brev:

Hjælp til sur 3 årig


31. august 2022

Kategori:
Alder:
3 år, 10 mdr.

Hjælp til sur 3 årig

Hej Helen,

Vi har Storesøster R. på 3 år og 10 måneder og lillebror H. på snart 3 måneder - vi oplever desværre en kæmpe udfordring med storesøster.

R. har altid været langt fremme og er enormt kvik; hun gik da hun var 9 måneder og er stadig enormt motorisk stærk i forhold til sine jævnaldrende. Hun taler virkelig godt, og er god til at sætte ord på dagen idag, igår og imorgen og husker også hvad der er sket for længe siden - alt i alt en (synes vi selv) virkelig klog pige.

Hun er virkelig glad for lillebror og vil ham rigtig gerne. Hun hjælper med at give sut og vil gerne holde øje med ham hele tiden, og vi forsøger at inkludere hende så hun ikke føler sig overset, men vi anerkender også at hun skal lære at dele opmærksomheden.

Hun kan være virkelig grænsesøgende, men på det seneste er det blevet endnu værre, især overfor mig (mor) - hun ignorerer mig når jeg Beder hende gøre almindelige ting som at rydde op efter sig selv, tage sko på og sågar vaske hænder efter toiletbesøg. Alt skal ende i en magtkamp, hvor jeg skal gøre mit allebedste for ikke at blive rasende og skælde ud ( og det ender det ærligt nogle gange med).

Jeg forsøger at være tydelig og sige ‘jeg vil gerne have…’ men hun ignorerer bare indtil man hæver stemmen og ‘kommanderer’ i stedet - hvordan kan vi afhjælpe at hun ignorerer?
Vi vil rigtig gerne undgå at skulle skælde ud, for vi vil ikke ødelægge hendes gode selvværd og selvtillid.

Hvis hun ikke får sin vilje, kan hun blive så vred at hun ikke selv kan være i det, og løber ind i sin seng og skriger ned ...


Annonce

... i puder osv. når hun gør det er hun umulig at komme igennem til. Vi har prøvet alt fra at sidde hos hende, kramme hende, lave vejrtrækningsøvelser til at trække os og sige ‘nu får du lov at skrige færdig, og så er mor og far lige herude når du er klar’ - men ofte kommer hun bare ud og fortsætter med at skrige eller være sur - eller blive sur over noget helt nyt.

Hun er generelt meget mere sur på mor end far, både morgen og aften.
Hun står op og er glad, men i løbet af morgenen bliver hun mere og mere tvær og er rigtig sur når vi skal ud af døren. Så snart vi rammer børnehaven er hun glad, og pædagogerne fortæller at hun har fuld fart på, er glad og noglegange laver lidt ballade - mest fordi hun er nysgerrig, så altså præcis som hun skal være, og vi gerne så hun var derhjemme.

Jeg kan hente en glad pige i børnehaven, og på vej hjem (gåtur på 50m - vi kan se børnehaven fra vores hjem) kan hun blive mopset og begynde at snerre af mig, umiddelbart over ingenting.
Når jeg begynder at spørge ind til hvad der er galt og hvorfor hun taler sådan, får jeg svar som ‘hold op’, ‘jeg gider ikke snakke med dig’ og ‘jeg gider ikke svare dig’ - selvom jeg virkelig gerne vil lytte og forsøge at komme ind til hvad der går hende på.
Far har heller ikke altid held til at komme igennem til hende, så vi har rigtig svært ved at vide hvad der foregår i hovedet på hende.

Vi har læst os skeløjede i gode råd osv på nettet, men jeg er simpelthen snart ved at give op, for intet lader til at virke, og det er ved at være rigtig svært at rumme.

Hilsen herfra

Læs Helens svar »Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide: Undgå uønsket kemi i dit barns mad

De gode råd er mange, og som forældre kan det være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. Derfor har Fødevarestyrelsen samlet de vigtigste anbefalinger til at undgå uønsket kemi, så du hurtigt kan få et overblik over hvilke fødevarer, du bør være opmærksom på.

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

18. juni 2024 | Sygdom | 4 år, 2 mdr.

4-årig med kæmpe nedsmeltninger og anderledes adfærd

Kære Helen, Jeg har med stor glæde læst dine bøger og mange brevkassesvar...

Læs hele brevet og Helens svar


23. april 2024 | Opdragelse | 3 år, 6 mdr.

Leg med voldsomme ord

Hej igen Helen, Jeg sender dig et til brev med det samme med et helt andet...

Læs hele brevet og Helens svar


28. marts 2024 | Opdragelse | 3 år, 7 mdr.

Selvværd og selvtillid

Kære Helen Jeg skriver til dig fordi jeg har en pige på 3 1/2 år, som jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


4. marts 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

3 år og udfordringer

Hej Helen. Jeg har en dejlig datter på 3 år og 4 måneder. Hun begyndte i...

Læs hele brevet og Helens svar


12. februar 2024 | Renlighed | 4 år

Periodevise problemer med renlighed

Kære Helen Jeg har en dreng, der lige er fyldt 4 år. Han har været renlig...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barnløshed

De fleste par har en naturlig forventning om blive forældre på et tidspunkt. Men for nogle sker det dog ikke bare af sig selv.

Hvis man som par forsøger at blive gravide gennem et år, uden at de lykkes, så betragtes det som ufrivilligt barnløshed. Statistikken siger, at ca 80 % vil bliv gravide i løbet af et år.

Årsagerne til at man ikke bliver gravid kan være rigtig mange og det tager tid at finde frem til den rigtige behandling for det enkelte par. Derudover er...

Læs mere i Babylex

Jordemoder

En jordemoder er uddannet til at hjælpe gravide, fødende og nye familier. Når du bliver gravid, så skal du i første omgang kontakte din læge. Lægen vil herefter automatisk sørge for at give besked til dit fødested, og dermed en jordemoder, som så vil indkalde dig til undersøgelse.

Som gravid er du, så vidt det er muligt, tilknyttet een jordemoder i hele graviditetsforløbet. Du (og din partner) vil blive kaldt til samtale og undersøgelser løbende gennem hele graviditeten, og I...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk hjemmeside. Hvem er det egentlig udover dig som besvarer alle disse spørgsmål på denne side. For du kan da umuligt besvare dem alle ...

Tak for fantastiske guldkorn.

Mor til Mathias knap 8 måneder


Annonce