Annonce

Annonce

Svar: Bleskift og protester


26. juni 2021

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Mor

Tak for dit brev og fine beskrivelse :)

Der er ingen tvivl om at jeres dreng er rigtig godt igang motorisk, og han bruger sin krop rigtig meget - og han synes bare ikke det er det sjoveste at ligge på ryggen. Han vil hellere trille, dreje om sin egen akse, øve sig i at sidde, prøve at stå.... så derfor protesterer han mod bleen og at skulle ligge på puslebordet. Det er super godt, at han er så godt igang og kun tegn på at han er igang med en god og sund udvikling :)

Dertil kommer, at han naturligt gerne vil føle sig mere set og mødt. Han udvikler mere og mere selvstændighed og egen vilje og en del af dette er f.eks. at protestere mod at blive lagt ned. Du oplever sandsynligvis også mere og mere egen vilje, når han f.eks. tilbydes skemad. Så kan han også protestere mod maden, lukker munden for skeen, drejer hovedet væk, men rækker selv ud efter lidt mad, som han så gerne vil sidde og sutte og gumle på. Det er alt sammen helt naturligt og det bliver kun mere tydeligt de næste måneder frem :)

Det er en god idé, hvis du kan inddrage ham i bleskiftningen, så han føler, at han er med i det der foregår. Det kan f.eks. være en god idé, hvis du kan lære ham selv at løfte numsen, når du lægger bleen under ham. Hjælp ham med at bukke benene og sætte fødderne i puslepladen, når han ligger på ryggen og sig så f.eks. "løft numsen, skat", så han løfter sig selv op og du kan lægge bleen under ham.

Du kan også give ham en ...


Annonce

... vaskeklud i hånden og lade ham selv prøve at holde kluden og måske vaske sig selv lidt (selvom han naturligt ikke kan det, så kan det give ham en følelse af at være med). Det sammen med cremetuben osv. Den må han også gerne ligge med i hånden, så han får en oplevelse af at han er inddraget i det der foregår.

Sæt også gerne ord på - selvom han endnu ikke selv taler og ikke endnu har nogle ord, så er det fint, at du sætter ord på for ham f.eks. "jeg ved godt, det er irriterende", "jeg skynder mig, så er det overstået lige om lidt". Så han hører og får en fornemmelse for at du forstår ham, lytter til ham, anerkender at han synes det er lidt træls med bleskift nogle gange. Ligesom det faktisk også kan hjælpe jer voksne at sætte ord på, så I selv bliver mere rolige og det ikke bliver en kamp.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Når han skal have skiftet tøj, så er det også en god idé at sætte ord på dette. Du kan f.eks. sige "over hovedet", "først den ene arm", "så den anden arm", "hvor er dine fødder? Der var en fod".. osv. osv. Så han hører du taler til ham, og på den måde gør det lidt hyggeligt og sjovt. Hvis du kan få ham til at fjolle lidt, grine, så glemmer han måske sin modstand mod puslebordet og så bliver det pludselig okay at være der igen :)

Det er også rigtig fint, at I nogle gange skifter ham stående, hvis han er med på det og kan passe buksebleer. Det er også et rigtig fint kompromis.

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Proprioceptive sans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Den proprioceptive sans kaldes også muskel-ledsansen, stillingssansen og den kinæstetiske/bevægelsessans. Denne sans er kroppens evne til at opfatte bevægelse, muskelkraft, kropsstilling, og det sker ved hjælp af...

Læs mere i Babylex

Udmalkning af modermælk

Når du ønsker at malke ud og gemme din mælk bør du følge nedenstående retningslinier:

1) Vask dine hænder
2) Malk lidt mælk ud og kasser dette (ca. en spiseskefuld). Den første mælk kan være inficeret med bakterier fra huden og brystvorten. Når barnet ammes er dette uden betydning, men når mælken skal gemmes, er det vigtigt at den er helt ren.
3) Malk ud i en rengjort (skoldet) plastik flaske - kan købes på apoteket og de kan bruges flere gange, hvor du rengør og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tusind tak for dine mange professionelle og anvendelige svar. De har været os til rigtig stor gavn og hjulpet til at stå på egne ben.

Tak for denne brevkasse, som er fantastisk

Hilsen Theas mor og far


Annonce