Annonce

Annonce

Svar: Faste rammer for et barn på 1 år


23. marts 2020

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det lyder umiddelbart meget fint, det du fortæller, og det lyder ikke som om, at I behøver indføre mere forudsigelighed i jeres drengs hverdag, end I allerede har.. :)

Man skal ikke "putte børn i kasser", og man skal heller ikke være rigid i forhold til at holde fast i bestemte tidspunkter og strukturer, der skal naturligt være plads til impulsivitet og naturlige små ændringer i hverdagen, det har vi alle glæde af :)

Når det kan anbefales, at man forsøger at skabe en nogenlunde fast dagsrytme med faste spise- og sovetider (+/- en halv times tid), så er det fordi dette vil sikre, at dagen ikke pludselig skrider for jer, og vigtige måltider springes over. De faste spisetider har betydning for jeres drengs energi, humør og overskud, hvis spisetiderne varierer alt for meget, så er der risiko for at hans blodsukker og dermed humør falder - og samtidig giver faste spisetider ofte appetit. Hans indre ur vil indstille sig på, at det er spisetid på det pågældende tidspunkt, og det gør naturligt, at han er parat til at spise, når I sætter jer til bordet.

Det samme gælder stå op og puttetidspunkter. Også her hjælper en fast rytme og faste puttetider, fordi det påvirker det indre ur til at fornemme behov for søvn og dermed bedre kunne ramme søvntoget, når det kommer forbi. Så I på den måde sikrer, at jeres dreng faktisk kan falde i søvn inden for måske 15 minutter, og han ikke puttes for tidligt eller for sent og putningen derfor trækker unødigt langt ud til frustration for alle.

En fast rytme betyder ikke, at I skal give ham bad hver dag eller tage på biblioteket eller lignende steder hver dag, I kan sagtens varierer jeres aktiviteter - og faktisk er det rigtig godt at gøre forskellige ting, fordi han naturligt lærer en masse af dette. Han har også brug for at opleve verden, og på ...


Annonce

... sigt også lære, hvilke sociale spilleregler der gælder forskellige steder, og det lærer han netop ved at I tager ham med ud, oplever verden sammen med ham. Hvilket naturligt er meget svært lige nu pga Corona, men det bliver forhåbentlig snart aktuelt igen...

Genkendeligheden handler derimod også om jeres rutiner. At når I f.eks. giver ham et bad, så bruger I samme rutiner. Når han skal skiftes, så bruges samme rutiner ved puslebordet, når han skal spise, så er der de samme rutiner ved middagsbordet osv. osv. Rutinerne er vigtige, fordi de forbereder ham på, hvad der skal ske, og på hvad der derfor forventes af ham. De hjælper ham med at skifte sitation og forberede sig på det I nu skal.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Han kan ikke klokken og kan ikke forholde sig til tid, men vil fornemme tiden og hvad der sker netop ud fra de genkendelige rutiner, så når I f.eks. begynder at fylde badekarret med vand og lægger ham på puslepuden, så ved han, at nu er det tid til et bad, og det giver ham mulighed for at indstille sig på dette - og det vil være rigtig rart for ham, at han på den måde har mulighed for at følge lidt med i, hvad der skal foregå...

Når dagplejer og institutioner ofte kører helt faste rutiner med sanglege, aktiviteter, ture ud af huset, spisetider, putning osv. så er det naturligt også sammenhængende med, at der er mange børn, som helst skal spise, lege og sove samtidig.. og så sikrer det også, at der er afsat bestemt tid til særlige aktiviteter, som børnene naturligt kan have behov for. Hjemme er situationen dog naturligt anderledes og I skal ikke være "pædagoger", men forældre, og derfor vil jeres rammer være nogle andre - så derfor vil det naturligt variere mere, hvornår I leger, tumler, laver sanglege osv. i løbet af en dag - og det er helt okay :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Menstruation - efter fødsel

Det er meget forskelligt, hvornår menstruationen begynder igen efter en fødsel. Hos nogle kvinder kommer menstruationen allerede efter ca. 8 uger, men det er også helt normalt, at menstruationen først kommer et år efter, at du har født.

Hvis du ammer, vil det ofte udskyde din menstruation, så menstruationen først vender tilbage, når du begynder at trappe ned i antallet af amninger eller helt er stoppet. Men menstruationen kan vende tilbage på forskelligt tidspunkt, uanset om du...

Læs mere i Babylex

Portionsstørrelse børn

Det er meget forskelligt, hvor meget det enkelte barn spiser. Nogle børn spiser meget, og andre børn spiser mindre. Der er også forskel på børns appetit, som kan svinge alt efter tidspunktet på dagen.

Børn skal have lov til at regulere deres behov for mad. Det lille barn skal have lov til at die ved brystet, når det viser behov, og børn der får flaske, skal på samme måde have lov til at selvregulere. Barnet må ikke presses til at tømme hele flasken - og omvendt - hvis barnet...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dit svar på min sidste henvendelse. Jeg blev i meget bedre humør efter at have læst det. Min mand og jeg har talt en masse sammen, og der er faldet ro over hverdagen igen. Tusinde tak!

Ermelin - mor til pige på 3 måneder


Annonce