Annonce

Annonce

Udslæt - hos børn


28. januar 2022

Børn kan få mange forskellige slags knopper og udslæt. Det kan være svært at afgøre, om det bare er noget forbipasserende, og hvis du er i tvivl, så kontakt altid lægen. De mest almindelige former for udslæt hos babyer er:

- Ble-eksem: Voldsom rød numse, knopper, og det kan være smertefuldt. Det kan skyldes at barnet ikke tåler det materiale, som engangsbleen er lavet af, og det kan derfor være en fordel at prøve et andet blemærke. Det kan også skyldes, at barnets hud reagerer på kontakten med urin og afføring, og så kan det også skyldes en svampeinfektion. Sørg for at holde dit barn så tør og ren i bleområdet som muligt.

- Eksem: Den mest almindelige form for eksem hos småbørn er Børneeksem også kaldet Atopisk eksem. Det kan se lidt forskelligt ud, men det ses ofte som røde, irriterede plamager på f.eks. på kinderne, halsen, i albueled og knæhaser. Det klør og er til stor irritation for barnet. Det er tit værst om vinteren, hvor luften er tør, og barnet har meget tøj på. Børneeksem behandles i hverdagen med rigtig god hudpleje og smøren med fede cremer, og i perioder behandles der med steroidcreme.

- Hormonknopper: Små, hvide, bumselignende knopper, der ofte sidder på barnets kinder. De skyldes hormonpåvirkninger fra moderen, fra tiden i livmoderen og gennem modermælken. De kommer ofte inden for den første måned eller to. De er helt uskadelige og forsvinder af sig selv.

- Jordbærmærke - også kaldet hæmangiom: Rødt mærke, der minder om modermærke. Det er en form for karsygdom, og det er godartet. De ...


Annonce

... kan sidde overalt på kroppen og de vokser især de første 4-6 måneder, nogle gange det første år. Herefter stopper væksten og mærket bliver gradvist lysere. Det forsvinder hos de fleste og det tager mellem 2-10 år før mærket er helt væk. Hvis jordbærmærket ændrer farve eller begynder at vokse mere, så skal du få lægen til at se på det. Nogle jordbærmærker kræver behandling, især hvis de sidder placeret på en måde, hvor de påvirker vigtige funktioner.

- Modermærke: Brune mærker, som er glatte og som ikke må vokse. Sker dette skal mærket undersøges af lægen. De glatte mærker giver sjældent anledning til bekymring, men de forsvinder sjældent igen.

- Storkebid: Er betegnelsen for nogle røde pletter, der ligner modermærker, og som børn ofte har i nakken, i ansigtet eller i hovedbunden. de er ofte medfødte eller ses i løbet af de første dage efter fødslen og skyldes små forandringer i de overfladiske blodkar i huden. De plejer at forsvinde inden for de første 12-18 måneder.

- Varmeknopper: Kommer, hvis barnet har det for varmt. Ses som små rødlige knopper på huden de steder, hvor barnet sveder mest, dvs. på ansigt, hals, skuldre, albuer, lyske, knæ. Knopperne forsvinder af sig selv, når barnet ikke har det for varmt mere. Sørg for at dit barns påklædning er passende, så barnet kan komme af med varmen.

Hvis du er i tvivl om, hvilket udslæt dit barn har, eller hvis udslættet på nogen måde bekymrer dig eller du kan mærke, at dit barn er påvirket af sit udslæt, så er det altid en god idé at få lægen til at se på det.Annoncer

Sponsorerede artikler

Gogsig barfodssko - De første og eneste sko dit barn behøver

Har du nogensinde tænkt over, at næsten alle børn bliver født platfodet? De fleste børn lærer faktisk bedst at gå, når de går på bare fødder.

Den bedste måde at styrke deres svang, sener og muskler i foden er gennem denne naturlige tilgang.
Det var bland andet den indsigt, der ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Du har efterhånden reddet mig nogle gange. Jeg er meget taknemmelig for din rådgivning, især nu hvor jeg befinder mig i udlandet og er mor til mit første barn, hvilket betyder, at alt er nyt.

Hilsen
Mor i udlandet


Annonce