Annonce

Annonce

Svar: Søvn - sengetid


18. februar 2008

Kategori:
Alder:
10 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Unge.

Kære Berit

Børn i din drengs alder, vokser rigtig meget og det gør at de ofte har en stor fysisk uro. De vokser mange cm om året og det betyder at de har brug for hjælp til at slappe af i kroppen.

Man siger normalt at børn i 10-14 års alderen har et søvnbehov på 9-10 timer og ved søvnbehov forstås den tid, hvor barnet ligger i sin seng og lader roen komme over sig.

Børn i den alder kan godt justere ind efter om det er hverdag eller weekend. De behøver ikke som mindre børn have samme rytme alle ugens syv dage, for at tingene hænger bedst muligt sammen. Derfor kan man godt lave fleksible regler som hedder at de i hverdagen skal ligge i deres seng senest kl. 21-21.30 (alt efter hvad tid de står op om morgenen) - det betyder ikke at de skal sove, men de skal ligge i deres seng og lade roen falde over sig - så kan de jo ligge og læse i en bog, eller ligge og lytte til noget musik. Hvis de er glade for historier, så kan lydbøger være en idé - Den nye Harry Potter er f.eks. kommet som lydbog...

Igen skal man naturligvis medtænke at de ikke efterfølgende får mareridt af at have hørt en spændende og lidt uhyggelig historie.

Men en fast regel som hedder fast sengtid søndag aften til torsdag aften, fordi det her er hverdag dagen efter. Fredag og lørdag aften, må de så godt være længe oppe, sidde og se en film sammen med deres forældre, have venner på besøg eller lignende.

Børn der sover for lidt, vil ofte klage over hovedpine, ondt i maven, koncentrationsbesvær, de vil blive pirrelige og ikke have særligt stort overskud i forhold til deres medmennesker - de bliver let sure og irritable - præcis som vi jo også kender det fra os selv.

Børn i 10 års alderen er meget forskellige. Når man ser på børnene, så vil nogle stadig være børn og de ...


Annonce

... leger stadig væk meget, mens andre begynder at lege mindre. De går i stedet op i deres udseende, geléen i håret eller en helt bestemt hårvoks, bukserne skal have hængerøv osv. Alt efter hvor barnet er henne i sin udvikling, så skal man naturligvis prøve at sætte sig ind i hvad protesten mod at komme i seng handler om. Det kan jo være en stille præpubertetsagtig ting og jeg tænker her at man faktisk tit godt kan tale lidt til deres fornuft, når det netop drejer sig om pubertet.

Man kan f.eks. godt fortælle dem at når man har den alder de har, så sker der rigtig meget med deres krop og at kroppen derfor har brug for at slappe af. Det kan godt (også hos drenge) frembringe en fnisen og det er lidt svært at tale om, men de lytter faktisk tit til det man siger, hvis man forstår at sige det rigtigt og på en god måde.

Tit har børn i den alder også rigtig meget lyst til at snakke om aftenen og at sætte sig på sengenkanten og være til rådighed om aftenen - hyggesnakke, kan være rigtig godt. Tale lidt om hvad de egentlig går og tænker på, hvordan de egentlig har det - fortælle om sig selv, hvordan du selv havde det da du var i den alder og hvad du tænkte om andre og det de gjorde, sagde osv...


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Nogle gange kan man også komme langt ved at "Nurse" dem lidt. Det kan være at lave en kop te (man kan købe urte-te, som er specielt til brug inden sengetid) og så kan man tilbyde at massere deres fødder. Massage andre steder kan godt virke for påtrængende, men fødderne vil han måske acceptere at du nusser lidt og så kan I jo sidde og snakke lidt imens eller bare lytte til lidt musik eller en historie.

Altså forsøge at gøre det med at skulle i seng lidt dejligt og lidt sjovt og rart.

Jeg håber du kan bruge ovenstående lidt videre, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herAnnonce

Viden om børn:

Rosiner

Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.

Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.

Svampegiften findes også i økologiske...

Læs mere i Babylex

C-Vitamin

Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.

Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.

På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Jeg har nu i over 3 år været medlem af din hjemmeside og har ALTID påskønnet dine gode og fornuftige råd omkring mine to børn. Selvom du aldrig har mødt mine børn, har du altid rådgivet mig som om du hele tiden har været en del af deres liv......

Du er klart den bedste og ærligste sundhedsplejerske jeg nogenside har stiftet bekendtskab med, og jeg vil altid sætte pris på dine gode råd, som har gjort min hverdag bedre og mindre skræmmende.

Endnu engang tusind tak.


Annoncer

Annonce