Annonce

Annonce

Svar: Søvn - sengetid


18. februar 2008

Kategori:
Alder:
10 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Unge.

Kære Berit

Børn i din drengs alder, vokser rigtig meget og det gør at de ofte har en stor fysisk uro. De vokser mange cm om året og det betyder at de har brug for hjælp til at slappe af i kroppen.

Man siger normalt at børn i 10-14 års alderen har et søvnbehov på 9-10 timer og ved søvnbehov forstås den tid, hvor barnet ligger i sin seng og lader roen komme over sig.

Børn i den alder kan godt justere ind efter om det er hverdag eller weekend. De behøver ikke som mindre børn have samme rytme alle ugens syv dage, for at tingene hænger bedst muligt sammen. Derfor kan man godt lave fleksible regler som hedder at de i hverdagen skal ligge i deres seng senest kl. 21-21.30 (alt efter hvad tid de står op om morgenen) - det betyder ikke at de skal sove, men de skal ligge i deres seng og lade roen falde over sig - så kan de jo ligge og læse i en bog, eller ligge og lytte til noget musik. Hvis de er glade for historier, så kan lydbøger være en idé - Den nye Harry Potter er f.eks. kommet som lydbog...

Igen skal man naturligvis medtænke at de ikke efterfølgende får mareridt af at have hørt en spændende og lidt uhyggelig historie.

Men en fast regel som hedder fast sengtid søndag aften til torsdag aften, fordi det her er hverdag dagen efter. Fredag og lørdag aften, må de så godt være længe oppe, sidde og se en film sammen med deres forældre, have venner på besøg eller lignende.

Børn der sover for lidt, vil ofte klage over hovedpine, ondt i maven, koncentrationsbesvær, de vil blive pirrelige og ikke have særligt stort overskud i forhold til deres medmennesker - de bliver let sure og irritable - præcis som vi jo også kender det fra os selv.

Børn i 10 års alderen er meget forskellige. Når man ser på børnene, så vil nogle stadig være børn og de ...


Annonce

... leger stadig væk meget, mens andre begynder at lege mindre. De går i stedet op i deres udseende, geléen i håret eller en helt bestemt hårvoks, bukserne skal have hængerøv osv. Alt efter hvor barnet er henne i sin udvikling, så skal man naturligvis prøve at sætte sig ind i hvad protesten mod at komme i seng handler om. Det kan jo være en stille præpubertetsagtig ting og jeg tænker her at man faktisk tit godt kan tale lidt til deres fornuft, når det netop drejer sig om pubertet.

Man kan f.eks. godt fortælle dem at når man har den alder de har, så sker der rigtig meget med deres krop og at kroppen derfor har brug for at slappe af. Det kan godt (også hos drenge) frembringe en fnisen og det er lidt svært at tale om, men de lytter faktisk tit til det man siger, hvis man forstår at sige det rigtigt og på en god måde.

Tit har børn i den alder også rigtig meget lyst til at snakke om aftenen og at sætte sig på sengenkanten og være til rådighed om aftenen - hyggesnakke, kan være rigtig godt. Tale lidt om hvad de egentlig går og tænker på, hvordan de egentlig har det - fortælle om sig selv, hvordan du selv havde det da du var i den alder og hvad du tænkte om andre og det de gjorde, sagde osv...


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 11. okt.: Børn & Søvn - Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Nogle gange kan man også komme langt ved at "Nurse" dem lidt. Det kan være at lave en kop te (man kan købe urte-te, som er specielt til brug inden sengetid) og så kan man tilbyde at massere deres fødder. Massage andre steder kan godt virke for påtrængende, men fødderne vil han måske acceptere at du nusser lidt og så kan I jo sidde og snakke lidt imens eller bare lytte til lidt musik eller en historie.

Altså forsøge at gøre det med at skulle i seng lidt dejligt og lidt sjovt og rart.

Jeg håber du kan bruge ovenstående lidt videre, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herAnnonce

Viden om børn:

Negle

Spædbarnets negle er meget bløde og i starten vil du fint kunne nulre neglene af.

Når neglene bliver hårde og adskiller sig fra blommen, så kan du begynde at klippe dem med en saks. Det er her vigtigt at du klipper neglene lige over.

Du kan evt. bruge en lille fil til at afrunde hjørnerne på neglene, så barnet ikke kan rive sig.

Læs mere i Babylex

Morgenmad og børn

Børn har brug for et solidt morgenmåltid, efter at have sovet en hel nat, og så de har energi og overskud til at lege, lære og udvikles hele dagen. Det betyder, at f.eks. en portion yoghurt ofte ikke vil være nok.

Til børn i alderen 1-2 år kan du f.eks. give:
- Havregrød, øllebrød eller anden type af grød. Gerne med lidt frisk frugt og bær.
- A38, tykmælk eller neutral letmælksyoghurt med rugbrødsdrys eller havregryn.
- Grovbrød, grovere boller f.eks....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tak for dine svar. Hvor er du bare dygtig. Tak for dine gode råd. Alle mine spekulationer er nu væk.. Vil prøve de ting du siger. Tak :)

Kærlig hilsen
Katrina, mor til dreng på 9 måneder


Annonce