Annonce

Annonce

Svar: Hvornår skal en på 13 måneder kunne?


5. december 2022

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære mor

Tak for dine spørgsmål, det er kun dejligt, at du spørger :)

De normale rammer er meget vide, men der er naturligt lidt milepæle i forhold til børns udvikling, som det vil være godt, at du kender til.

I 12-18 månedersalderen vil man normalt forvente følgende udvikling:

- Barnet begynder at gå alene. Det at lære at gå har forskellige faser, og jeres datter lyder til at være godt igang, da hun nu går sidelæns rundt om bordet. Hun skal helst begynde at gå selvstændigt før 18 måneder, ellers bør hun ses af læge.

- Barnet klatrer selv op i møblerne, f.eks. op i sofaen, men skal have hjælp til at komme ned igen. Hun har endnu ingen fornemmelse for fare og ved ikke, at hun kan falde ned og slå sig.

- Barnet kan stå frit på gulvet og samle en ting op uden støtte. Balancen udvikles således mere og mere.

- Barnet begynder at spise med gaffel og senere med ske. Det er lettere at spise med gaffel, og I må gerne øve dette nu. Brug to gafler, så du skifter mellem dem og hjælper hende med at sætte maden på og lad hende selv føre gaflen til munden. Det er også helt okay, at hun stadig foretrækker at spise med fingrene!

- Barnet kan også drikke af en kop. Det går ofte bedst, hvis koppen har to hanke, og hun kan lære "hold med begge hænder". En drikkedunk, sugerørskop eller lignende er ofte også en idé, og noget hun ofte bedre selv vil kunne styre. Får hun flaske, bør denne stille og roligt trappes ud nu.

- Barnet kan bygge tårn af 2-3 klodser eller byggebægre. Det vil sige uden, at det kræver ekstra kræfter at sætte klodserne sammen.

- Barnet kan kaste en bold. Det kan være en leg, hvor I prøver at kaste til ...


Annonce

... hinanden. Prøv med mange størrelser bolde f.eks. også en stor pilatesbold eller lignende, som hun kan skubbe til og opleve triller, eller bolde som hopper, når hun forsøger at kaste dem.

- Barnet kan vinke, f.eks. når nogen kommer eller går. Gør det til en vane, at I f.eks. vinker farvel, når I går.

- Barnet kender familiens navne. Hun vil ofte vide, hvem storesøster, mor og far er. Sæt ord på - også på andre familiemedlemmer. Det hjælper hende med at huske, hvem der er hvem.

- Barnet forstår flere ord og begynder selv at sige enkelte små ord. Det er ofte dyrelyde som "vov", "miav" eller "muh". Det kan også være små ord som "hej" eller "mor", der ofte siges som "mo" eller "maa", eller "far", der ofte siges som "bar".


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

- Barnet begynder at pege. Det gøres både for at få fat i noget og er et udtryk for "vil du give mig den der", og barnet peger også, for at indgå i et bevidst samspil med sine forældre eller andre voksne. Barnet kan f.eks. bruge pegning til at sige "se den her" og dele den oplevelse med den voksne. Stille og roligt begynder barnet ofte også at spørge "a´det?" (hvad er det?) med ønsket om, at den voksne skal sætte ord på, forklare.

- Barnet kan godt lide ritualer og genkendelighed. Det giver ro og tryghed, når I gør de samme ting igen og igen. Det gælder ved middagsbordet, ved bleskift, ved af- og påklædning, ved bad, ved tandbørstning, ved putning osv.

Som sagt er de normale rammer meget vide, men jeg håber, at dette hjælper lidt videre og giver lidt idé om, hvad de næste ca. 5 måneder vil indeholde, og hvad I kan arbejde videre med for at støtte lillepigens udvikling:)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Vigtigheden af tidlig synstest hos Børn: Memira er eksperter

Børn er gode til at kompensere for synsproblemer og kan ofte ikke selv fortælle, hvis noget er galt. Hos Memira er vores øjenlæger eksperter i børns syn og ved, hvor vigtigt et godt syn er for børn i børnehaven, skolen, under uddannelse og i livet generelt. Vi tilbyder kort ventetid på ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

10. juli 2024 | Udvikling | 2 år, 6 mdr.

Sensitiv - 2 år, 6 mdr.

Hej Helen. Har det seneste stykke tid gået med bekymring om, om der mon er...

Læs hele brevet og Helens svar


29. maj 2024 | Udvikling | 2 år, 7 mdr.

Motorisk sansesøgende

Kære Helen, Så er det os igen 😅 Vi har jo en dejlig dreng på 2 år...

Læs hele brevet og Helens svar


17. maj 2024 | Udvikling | 6 mdr.

Triller kun til den ene side

Kære Helen Min søn er nu 6 måneder, og jeg syntes egentligt at han udvikler...

Læs hele brevet og Helens svar


15. april 2024 | Udvikling | 3 år

Hjælp til vores dreng

Hej Helen, Min kæreste og jeg håber inderligt at du kan hjælpe os, som du...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2024 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Toårig dreng og sproglig støtte

Kære Helen, Tak for din sidste svar. Jeg har nogle spørgsmål igen angående...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Udstyr til nyfødt - tjekliste

Når du er gravid og første gang besøger en babyudstyrsforretning, så kan du blive helt svimmel over alt det udstyr du kan købe. Tænk fremad når du skal vælge - meget babyudstyr er dyrt og bruges kun i kort tid. Derfor kan visse ting med fordel købes brugt, eller måske kan I låne eller arve. Det kan godt betale sig.

En tjekliste over babyudstyr, som kan være godt have have klar før fødslen:

- Autostol - nødvendigt, hvis I skal fragte baby i bil fra sygehuset og...

Læs mere i Babylex

Tun og børn

Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.

Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.

Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej

Så er Viggas mor på banen igen og sidder her med smil på læben og tænker over at du fik ret igen..... du har en fantastisk brevkasse og jeg ville være helt lost uden den :))

Tak for en dejlig brevkasse og undskyld jeg ikke kan gøre mine breve kortere :))

Med venlig hilsen
Viggas mor


Annonce