Annonce

Annonce

Svar: 3,5 årig leger ikke rolleleg


18. august 2022

Kategori:
Alder:
3 år, 5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og meget fine beskrivelse :)

Det er rigtig godt, at børnehaven har indstillet jeres dreng til børnepsykolog, for det er vigtigt at få ham vurderet. Børn vil normalt især i 2-3 års alderen udvikle rollelege, og gør de ikke det, så bør det føre til yderligere undersøgelse.

Når børn leger med roller, når de f.eks. forestiller sig, at de er far, mor, baby, så giver det dem mulighed for at afprøve forskellige hierakiske familierelationer. De kan øve at vise omsorg, putte den lille, give den lille mad, trøste osv. De kan også prøve at irettesætte og skælde ud... Og rollelege er på den måde en mulighed for at afprøve roller, som man normalt ikke har - f.eks. at være den søde, den dumme, den onde.

Rollelege styrker også fantasien og hjælper barnet til social forståelse. Rollelege kan være med til at bearbejde oplevelser f.eks. besøg hos lægen eller en indkøbstur, lege med køkken osv., og rollelege hjælper børn med at kommunikere deres tanker og følelser. De lærer at udtrykke empati, og de får også erfaring med sig om at sætte sig ind i andres følelser og behov.

Du kan læse meget mere om rollelege, og hvorfor de er vigtigt i min artikel "Rollelege - vigtige for barnets udvikling", som du finder i min artikelsamling fra 8. september 2021.

Der skal helst være en udvikling i børns rollelege, som ser nogenlunde således ud:

12-18 måneder: Barnet foregiver en handling på sig selv, lader som om, at det spiser, drikker eller sover.

18-24 måneder: Barnet foregiver simple handlinger på legetøj eller andre mennesker f.eks. "give dukken mad" med en ske, eller "give mor mad" med en ske.

24-30 måneder: Barnet begynder at kombinere handlinger - små rutiner - f.eks. gentages putterutinen, så dukken får en ren ble, puttes under dynen i dukkesengen, kysses godnat...

30-36 måneder: Barnet leger med temaer - f.eks. lege doktor, lege kok, ...


Annonce

... restaurant, købmand. Genstande kan i denne alder erstattes - så en klods bliver f.eks. brugt som bil, selvom den ikke er en bil.

3-5 år: Barnet leger med fantasifulde temaer som superhelt, prinsesser, skurke, pirater. Børnene tildeler hinanden forskellige roller i legen, sproget bruges mere og mere, og det ene barn siger f.eks. til det andet "vi siger, at jeg var lægen, og du er syg, ok?".

Rollelege er vigtige for børns udvikling, at kunne bruge sin fantasi er vigtigt - det er på grund af vores rollelege og vores evne til at tænke fantasifuldt, at vi som voksne er i stand til at opfinde nye ting, løse problemer, forstå andres perspektiver, lægge planer, komme med idéer osv. Og når børn, som jeres dreng, ikke leger rollelege, så skal man være ekstra opmærksom.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Nogle børn vil på grund af sproglige problemer, være lidt længere om at udvikle rollelege - der kan godt være en sammenhæng mellem manglende rollelege og sproglige vanskeligheder. Jeg kan ikke helt ud af dit brev gennemskue, om de mundmotoriske udfordringer jeres dreng har haft, kan spille ind her. Du nævner også, at han har aktive primitive reflekser, nedsat muskeltonus og er udfordret på vestibulærsansen - og der kan også godt være en sammenhæng med dette og den manglende rolleleg... Jeg kan dog ikke herfra vurdere, hvad der helt præcist er tale om hos jer.

Som du selv nævner, så er forskellen mellem jeres ældste dreng og lillebror pludselig meget tydelig, og de ting du nævner, at lillebror kører rundt med biler, siger vrroom osv. er det man normalt ville forvente. Jeg kan derfor godt forstå, at du er urolig og bekymrer dig. Det er derfor godt, at I er opmærksomme, og at børnehaven også reagerer - og det er kun godt, at I nu får en børnepsykolog til at vurdere jeres ældste dreng. Det er den vej, som I lige nu skal gå :)

Jeg håber, at du kan bruge dette videre, og sender dig et knus med på vejen herfra:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Velkommen til verden

Blødt og behageligt babytøj fra MarMar Copenhagen

En baby, et nyt lille liv og en kærlighed som fejer benene væk under jer og ændrer alt. Vi er helt med, det er noget helt særligt! Også anden, tredje og hver gang. En baby er altid et lille mirakel.

Hos MarMar ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

31. januar 2023 | Udvikling | 8 år, 1 mdr.

Bange 4 årig

Kære Helen. Jeg skriver til dig, da jeg er bekymret for min datter på 4 år....

Læs hele brevet og Helens svar


30. januar 2023 | Udvikling | 1 mdr.

Uro om aftenen - 8 uger

Hej Helen Vores lillebror er nu 7 uger (8 uger på tirsdag) og han trives....

Læs hele brevet og Helens svar


9. januar 2023 | Udvikling | 7 mdr.

Sensitiv baby?

Hej Helen, Tak for dit svar til mit spørgsmål om ændring af døgnrytme. Dem...

Læs hele brevet og Helens svar


7. januar 2023 | Udvikling | 9 mdr.

Bange for høje lyde og andre babyer

Kære Helen. Tusind tak for at dele dine tanker angående natamning og...

Læs hele brevet og Helens svar


3. januar 2023 | Udvikling | 7 år, 6 mdr.

7,6-årig føler afsavn i skolen

Hej Helen, Jeg skriver til dig, fordi vores 7-årige datter er begyndt at...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Jern - jerntilskud præmatur

Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:

Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder

Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.

Det...

Læs mere i Babylex

Smile

Der er ikke noget bedre end at få et smil fra sit barn!

Allerede få timer efter fødslen ligger barnet og kigger på sine omgivelser og på mor og far. I et sådan øjeblik kan man godt opleve sit barn smile. Det er dejligt, men er dog endnu ikke det bevidste smil.

Først når barnet er ca 6 uger gammelt kan man opleve det mere bevidste smil, hvor det er synet af mor, far, storesøsters ansigt, som får lillebror til at smile.

Jo mere du kan smile, pludre og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!

Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".

Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.

Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.

Venlig hilsen

Helt Utrolig Lettet


Annonce