Annonce

Annonce

Svar: Overgang til eget værelse - fortsat


3. maj 2023

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Sabrina

Tak for dit brev :) Det er rigtig fint, at du skriver tilbage, - og dejligt at høre at du kunne bruge mit svar.

De små skrig, som jeres datter er begyndt at komme med, og den ekstra pylren og uro, som du har oplevet den sidste tid, kan skyldes flere forskellige ting.

Det kan godt være, at hun har ondt. De pludselig skrig, kan godt tyde på smerter - og det kan være fra maven, ørene eller måske - tænder. Hvis det er maven, så vil du ofte opleve, at hun trækker benene op, ligger uroligt, spænder i kroppen og bliver som en bue (banan, som du skriver), hun kan også blive rød i ansigtet og græde.

Hvis hun har smerter fra ørerne, så vil hun ofte få feber, hun vil generelt være pylret, ked af det, sove meget uroligt - og ofte være ekstra ked af det, når hun ligger ned. Derfor bliver søvnen ofte påvirket og vil være afbrudt.

Hun har alderen til, at de første tænder kan begynde at mure i gummerne, og nogle børn reagerer voldsomt ved tandfrembrud. De kan både have ondt, få feber, ondt i maven, tynd mave, rød numse mm. Hvis det er tænder, der er på vej, så vil hun ofte savle mere og du vil også kunne se at tandkødet i undermunden bliver hvid og føles hård, der hvor tænderne er på vej - det er ofte de to fortænder i undermunden, der kommer først.

Det kan dog også sagtens være alder og udvikling. Der sker mere og mere med hende, hun bliver mere og mere bevidst om verden omkring sig, hun bruger sig selv rigtig meget både motorisk og mentalt. Hun pludrer rigtig meget nu, hun smiler, efterligner og reagerer på din mimik. Hun rækker ud efter ting, begynder at trille omkring og ligger ikke længere, hvor du lægger hende fra dig. Hun får stille og roligt mere og mere kontrol over sin egen krop og viser naturligt også mere og mere personlighed. Og nogle gange gør den store udvikling, at hun let går fra glæde og smil til gråd og ulykkelighed...

Du må meget gerne hjælpe hende med at bruge kroppen - og hun skal meget gerne bruge begge arme og begge ben. Du skriver, at hun pludselig ikke ...


Annonce

... rigtig vil strække/bøje sit venstre ben - og hvis det fortsætter, så synes jeg, at det bør tjekkes. Har I været til 5 måneders undersøgelse og vaccination hos egen læge? Ellers så spørg lægen, når I skal af sted til det:)

Med hensyn til motoriske lege, så må I rigtig gerne lave en masse af disse. Det kan være øvelser, hvor I bruger jeres egen krop, når I "svinger hende rundt" og øvelser, hvor hun ligger på sofaen eller på et tæppe på gulvet:

- Prøv med baglæns koldbøtte, hvor hun ruller fra dine ben og hen over dit hoved, når du ligger på ryggen på gulvet.
- Lav forskellige flyvelege, hvor hun enten "flyver" mellem jer forældre, eller hvis du har armkræfter, så kan du lægge dig på ryggen på gulvet og lade hende flyve fra side til side hen over dit hoved.
- Lav øvelser, hvor hun selv skal trække sig op at sidde. Hun skal her ligge på ryggen og holde dig i hænderne, og så trækker hun sig op i siddende stilling. Når hun mestrer dette, så kan hun trække sig op i stående stillling.
- Hvis hun virker til at have lidt maveproblemer, så kan du løsne op for hendes fordøjelse ved at samle og bukke hendes ben, og så køre benene rundt i en cirkel, gerne i urets retning.
- Du kan også bøje og strække hendes ben, så benene/knæene presses op mod hendes brystkasse og strække ud. Gør hun modstand, så hold pause, og når hun så igen virker parat, så pres benene op igen. Det kan også hjælpe på fordøjelsen, og hun kan prutte, hvis hun er meget luft i maven.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Start med skemad kan naturligt også give lidt mavekneb, og du kan naturligt godt overveje, om der kan være en sammenhæng her. Det lyder dog som om, at I har ramt det rette tidspunkt for start, og det lyder også som om, at I giver små portioner, så hendes mave fint kan følge med. Det kan være en god idé at lave grød og mos med den modermælkserstatning, som hun er vant til at få - så kender hun smagen og det vil være lidt mindre hårdt for maven:)

Jeg håber, at du kan bruge disse overvejelser lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

11. april 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Dårlig søvn og stop af amning

Hej Helen. Nu har jeg endelig fået taget mig mod og tiden til at skirve til...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

At sove igennem

Hej Helen Min søn er nu blevet 6 måneder og jeg tænker, at det derfor er...

Læs hele brevet og Helens svar


26. marts 2024 | Sovevaner | 2 år, 6 mdr.

Svær putning - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen, Et spørgsmål til putning. Vores dreng på 2.5 år har altid...

Læs hele brevet og Helens svar


24. marts 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Sove på maven - 5 måneder

Hej Helen Jeg skriver, fordi vores datter er begyndt at trille om på maven,...

Læs hele brevet og Helens svar


14. marts 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Søvnbehov og fordeling

Hej Helen Jeg har en søn på 5 måneder, som næsten altid har haft en rigtig...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Massage - baby

Mange babyer nyder at få massage eller berøring af ryg, mave, ansigt, fingre, tær. De rolige og rytmiske bevægelser giver barnet en følelse af at være elsket og fylder barnet med velvære. Der findes flere bøger om emnet, hvis du ønsker at sætte dig ind i en bestemt teknik, kan det anbefales at låne eller købe en af disse.

Hvis dit barn har svært ved at komme af med afføring eller luft, så kan det også være en god ide at massere lidt på barnets mave. Dette gøres ved stille og...

Læs mere i Babylex

Erstatning - modermælk

Hvis du ikke ammer dit barn, eller hvis du ønsker at supplere din amning med mælk, så er det meget vigtigt, at du giver dit barn modermælkserstatning. Barnet må ikke få almindelig komælk at drikke, før det er 12 måneder gammel.

Modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Det er af høj kvalitet, der er store krav til produceringen og sammensætningen af modermælkserstatning, og børn der får modermælkserstatning vokser og trives rigtig godt. Modermælkserstatning forhandles som...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.

Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!

Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce