Annonce

Annonce

Svar: Urolig søvn og dårlige vaner


4. december 2019

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Jeanette

Tak for dit brev :)

Det lyder som den helt rigtige beslutning med flaske. Det er vigtigt, at jeres datter begynder at tage på, og det lyder som om, at det stille og roligt går den rigtige vej. Hun lyder til at acceptere flasken fint og hendes vægt lyder til at være på vej op, så det er super godt.

Om en månedstid vil hun måske være parat til lidt smagsprøver på en ske (du bør tidligst begynde, når hun er 17 uger), og det vil naturligt være med til at skabe lidt mere rytme for jer. Det vil nemlig være rigtig godt, hvis du kan forsøge at skabe en rytme, hvor hun tilbydes flaske, som en fast del af sit putteritual. Når hun får mælk lige før hun skal sove, så hjælper det hende til at overgive sig til søvnen og samtidig vil hun kunne sove et længere søvnstræk, før hun vågner op og har brug for mælk igen. Flasken er altså vigtig både for at kunne falde i søvn og også for at kunne sove længere lure. Og igen vil skemaden på sigt hjælpe til her.. du kan dog godt forsøge at skabe en rytme allerede nu, hvor flasken er en fast del af putningen.

Derudover så er det sådan, at børn netop i 3-4 måneders alderen begynder at ændre søvnmønster. Jeres datter er naturligt nu langt mere opmærksom på verden, hun følger tydeligt med, hun bruger sig selv mere fysisk og mentalt, drejer hovedet bevidst efter ting, skelner tydelig mellem om hun er hjemme eller ude, om hun er i favn hos mor eller en fremmed osv. Det kan gøre det lidt svært for dem at finde roen, når de skal sove, og hun kan godt have lidt ekstra behov for din hjælp til at koble fra og slippe dagen og alle oplevelserne...

Det er også sådan, at mange børn i denne alder har en rytme, hvor de går meget sent i seng. Det er f.eks. ikke unormalt, at børn i denne alder ikke sover før klokken måske er 22 om aftenen.. og det ændrer sig igen, når de bliver ældre. Det kan derfor godt være at jeres datter protesterer mod søvnen om aftenen, fordi hun på dette tidspunkt ikke er træt nok til at begynde natten, måske har hun i stedet behov for en ekstra lille lur og vil derefter være vågen, hygge med jer og så gå sent i seng...

Når det er sagt, så er det dog rigtig godt, at du forsøger på en rytme med 3 lure om dagen. Da hun ikke sover så lange lure, kan det godt være, at hun har behov for 4 lure i stedet og det er helt okay, men lige nu må du godt forsøge, om de 3 lure kan fungere... og for at det måske kan hænge lidt bedre sammen for jer, så vil jeg anbefale dig, at du i en periode forsøger at lægge et bad ind mellem formiddagslur og middagslur.

Det er vigtigt, at du begynder at se dagen inddelt i vågne, aktive perioder, og perioder hvor hun skal sove. Hun skal blive fysisk og mentalt træt, og hvor du måske tidligere har brugt en del tid på at skærme hende og svøbe hende, når hun skal sove, så skal du nu fokusere på at hun godt må bruge sig selv mere aktivt, og at hun nu ikke længere er et spædbarn men en lille baby. Hun skal aktiveres rigtig godt - og derefter så hjælpes med at koble fra og overgive sig til søvnen.

Aktivitet kan blandt andet skabes via et bad. Badet vil også være med til at forlænge hendes vågenperiode, så hendes middagslur kommer til at ligge lidt senere og rytmen på denne måde får dagen til at hænge bedre sammen for jer.. og derudover kan du også lave bevægelege med hende:

- du kan cykle med hendes ben, hvor du støtter om underbenene
- du kan gribe omkring ...


Annonce

... hendes hænder og håndled og lade hende selv trække sig op fra rygleje
- du kan støtte om hendes lægge og bøjede knæ og hofte og hjælpe hende med at dreje underkroppen fra side til side
- du kan forsøge at få hende til at dreje om på siden, ved at vise hende noget interessant legetøj.
- du kan hjælpe hende med at få fat i sine tæer, når hun ligger på ryggen (hun kan det slet ikke endnu, men det kommer) og trille om på maven..

Med den alder hun har nu, vil hun ganske givet også synes det er sjovt at studere dine hænder og fingre. Derfor kan du nu begynde at synge nogle af de gamle sange med fagter til. Det kan være Lille Peter Edderkop, Hjulene på bussen, Langt ude i Skoven osv. Der findes mange. Syng for hende og brug dine hænder foran hendes ansigt, så vil du se hvordan hun studerer og prøver at følge med, og måske hun snart vil forsøge selv at bruge sine hænder for at vise dig, at hun gerne vil have, du synger.

Du må også gerne sætte hende i en bæresele og vende hende, så hun kan kigge ud på verden. Lad hende følge med i hvad der sker, lad hende opleve, mærke vinden i ansigtet når I er ude at gå i den friske luft...

En skitseret dagsplan kunne se således ud:

Tidlig morgen: Flaske og sover videre

Vågner, dagen begynder stille og roligt, I hygger, leger...

Formiddag: Flaske og puttes til formiddagslur

Vågner, leger, tumler, hygger

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme osv. efter behov.

Flaske og puttes til middagslur


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 17. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Vågner, leger, hygger, tumler, synger...

Eftermiddag: Flaske og puttes til dagens 3. lur

Vågner, hygger, leger.. måske går I en lille aftentur alle sammen...

Aften: Flaske og puttes til natten

Sen aften: Drømmeflaske

Nat: Flaske

Som du kan se, så indgår der i denne plan 7 flasker i døgnet og alle flasker indgår som en fast del af hendes putteritual. Det kan godt være, at hun kan nøjes med 6 flasker og at hun om aftenen måske sover sit længste søvnstræk i de første timer, hvor hun puttes, og det er også okay. Så længe hun vokser og tager på. Da I har lidt svært ved at få hende til at spise helt nok, kan det dog godt være, at de 7 flasker vil være en god rytme for hende, det må du prøve at vurdere :)

En af fordelene ved flaske er, at den kan gives i sengen - og det har nogle børn stor glæde af. Mange børn bliver kede af det, når de flyttes fra favn og ned hvor de skal sove og så kan man ende i jeres situation, hvor hun skal op og ned og op og ned igen og igen... Derfor kan du forsøge, om det kan hjælpe at gøre hende klar til putning, putte hende i seng og så give hende flasken der. Altså give hende mælken der, hvor du ønsker, at hun skal sove. På den måde undgår du at hun bliver ked af det skift der er fra din favn og ned i sengen. Hvis du vælger denne løsning er det vigtigt ,at du eleverer hendes hovedgærde, så hun ikke ligger helt fladt. Det kan du gøre ved at komme en lille pude eller et sammenrullet håndklæde ind under madrassen i hovedenden.

Jeg tænker altså, at mælk som en fast del af putteritualet vil nedsætte behovet for vugning i favn. Når det så er sagt, så vil jeg dog også lige nævne, at det er helt okay og helt naturligt, at hun i en alder af 3 måneder stadig har brug for din favn og brug for at du vugger hende lidt, før hun skal sove :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Rigtig god jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Norly & Friends skaber søvndyssende, sød musik

De fleste forældre kan nikke genkendende til, at sengetid kan føles som alt andet end en hyggelig stund mellem barn og forældre, og snarere som en frustrerende kamp, der ingen ende vil tage. Hos Norly & Friends tror vi på, at det trygge putteritual og musik kan gøre en kæmpe forskel, og derfor har ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. januar 2020 | Sovevaner | 7 mdr.

Dagsplan - 7 måneder

Hej Helen. Tak for dine råd ved min sidste henvendelse. Nu en opdatering og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. januar 2020 | Sovevaner | 10 mdr.

Rejser sig op når han sover

Hej Helen... Min søn startede med at sove igennem fra 7 tiden til ca. kl 6...

Læs hele brevet og Helens svar


17. januar 2020 | Sovevaner | 18 mdr.

Vedr. ændring af søvnrytme

Hej Helen, Nu ser jeg mig nødsaget til at få hjælp udefra. Vores datter...

Læs hele brevet og Helens svar


16. januar 2020 | Sovevaner | 8 mdr.

Sover ikke længere

Hej igen. Et andet spørgsmål.. :) Min baby sov de første 5 måneder af sit...

Læs hele brevet og Helens svar


15. januar 2020 | Sovevaner | 6 mdr.

3 lure dagligt, hvor længe?

Hej Helen. Hvor længe kan jeg forvente, at de små har brug for 3 lure om...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Udmalkning af modermælk

Når du ønsker at malke ud og gemme din mælk bør du følge nedenstående retningslinier:

1) Vask dine hænder
2) Malk lidt mælk ud og kasser dette (ca. en spiseskefuld). Den første mælk kan være inficeret med bakterier fra huden og brystvorten. Når barnet ammes er dette uden betydning, men når mælken skal gemmes, er det vigtigt at den er helt ren.
3) Malk ud i en rengjort (skoldet) plastik flaske - kan købes på apoteket og de kan bruges flere gange, hvor du rengør og...

Læs mere i Babylex

Cykelhjelm

Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.

Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.

Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce