Annonce

Annonce

Svar: Sovemetoder


29. december 2009

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Pia

Sovemetoder er der nok af og da børn er forskellige (og også forældre er forskellige) så vil nogle af glæde af noget og andre af noget andet ...

Der er dog ingen tvivl om at barnets alder og udvikling har stor betydning for, hvad metode man vælger at bruge. Faktisk man man slet ikke, som jeg ser det, bare bruge en bestemt metode ...! Der findes der også flere forskellige søvnproblemer og alt efter hvad problemet er, skal man reagere forskelligt. Så en bog om søvn bør indeholde alle disse vurderinger og sådan en er jeg faktisk ved at skrive, den udkommer til marts :) Men det hjælper naturligvis ikke jer lige nu ...

Min umiddelbare tanke, når jeg læser dit brev er, at der lige nu sker rigtig meget udviklingsmæssigt med jeres dreng. Han bruger sig selv mere fysisk, kan trille, dreje om sin egen akse osv. og det betyder at han har en større motorisk uro, end han tidligere har haft. Derfor har han sandsynligvis svært ved at lade roen komme over sig om aftenen og han får sig ganske givet lagt i stilling om natten, som han endnu ikke selv mestrer at komme væk fra.

Han har også en alder nu, hvor han har brug for at få en del mad i løbet af dagen samtidig med at hans mælkebehov fortsat er meget højt. Han skal derfor stadig have 5-6 flasker i døgnet ved siden af nu 3 måltider skemad + 2 mellemmåltider. Vi sover alle bedst på fuld mave og derfor skal I sikre jer, at han får både mad og mælk nok dagen igennem.

Han går også fra at sove 3 gange dagligt til kun 2 gange dagligt og det har naturligvis noget at sige for hans evne til at kunne overgive sig til søvnen, når I putter ham, - hvordan han sover om dagen, hvor mange lure og hvor længe, ligesom det har noget at sige, hvornår I putter ham. Han kan naturligvis ikke sove, hvis han puttes for tidligt ...

En plan for dagen ser således ud:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover videre

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop

Formiddag 9.30: Frugtmos, frisk blød frugt i hånden, vand af kop

Flaske og puttes til formiddagslur ca kl 10. Sover her 45 minutter, max 1 time

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos og der begyndes nu med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på, vand af kop

Flaske og puttes til middagslur mellem 13-14. Sover her ca 2 timer.

Eftermiddag 16: Flaske og tilbydes igen lidt frugt ligesom om formiddagen

Powernappen springes nu over

Aften 18: Grøntsagsmos ...


Annonce

... og igen med kød eller fisk, suppleres med brødskorper og lignende at gumle på selv, vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca kl. 19.30-20

Sen aften 23-24: Flaske og sover uden mælk til næste morgen tidlig

Det er altså vigtigt at I medtænker rytmen hele dagen igennem, når I skal vurdere hvordan og hvornår I putter ham om aftenen.

Når han puttes, så er det vigtigt at han får sin mælk som en del af ritualet, men at han lige når at registrere hvor han lægges og at han falder i søvn uden flasken i munden. Han skal altså flyttes fra jeres favn til egen seng, hvor han ikke er spilvågen, men træt nok til at overgive sig til søvnen.

I må her vurdere om I skal stå ved ham, lad jeres hænder ligge beroligende på hans krop - som sagt har mange børn i denne alder en stor uro i kroppen og de kan have brug for hjælp til fysisk ro ved at man netop holder sine hænder på dem og hjælper dem med at få samling på sig selv. Eller om han skal have lov til at tumle lidt rundt, lægge sig i forskellige stillinger osv. og prøve selv at falde til ro.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Hvis han græder ulykkeligt, så er den metode I bruger ikke rigtig. Han må gerne græde lidt, fordi det er svært pludselig at skulle overgive sig til søvnen, men der må ikke være tale om længere varende ulykkelig gråd. Græder han ulykkeligt, så har han brug for at blive taget op trøstet og måske er han puttet for tidligt og er ikke parat til at falde til ro lige der - ingen af os kan sove, hvis ikke vi føler os trætte nok :)

Nogle børn har som sagt brug for lov til at finde roen seng og bliver han direkte arrig af at I tager ham op, så skal I naturligvis ikke gøre det. Så er det bedre at berolige hvor han ligger eller lade ham selv finde roen - helt efter, hvordan han er og hvad signaler han sender.

Sygdom ødelægger alle gode søvnvaner og ja - I bliver sendt tilbage til start igen. Men helt galt er det dog ikke, for har der en gang været gode vaner, så er de også lettere at få indført igen, - modsat hvis der aldrig har været nogen rytme ...

Jeg er ikke tilhænger af godnat og sov godt, som den er. Det er en bog, der kræver at man er i stand til at reflektere og pille brudstykker ud af og præcis som du har gjort, forsøge at lave sin egen metode, der virker rigtigt. I kan i min bogguide se hvad jeg mener om de forskellige bøger om søvn, der er på markedet :)

Jeg håber mine tanker og plan for dagen hjælper videre på vej, fortsat held og lykke.

Rigtig godt nytår!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Sådan passer du på den sarte hud hos nyfødte

Når et lille barn kommer til verden, fylder bleskift meget - især i den første tid.
Det er helt normalt, at en nyfødt skal have skiftet ble 6 til 8 gange i døgnet. Huden på den nyfødte er sart og sensitiv, og den hyppige kontakt med fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring kan ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. maj 2021 | Sovevaner | 18 mdr.

Søvn / Putning - 18 mdr.

Kære Helen , Jeg skriver til dig ifht. vores søn på 18, snart 19 mdr. og...

Læs hele brevet og Helens svar


6. maj 2021 | Sovevaner | 9 mdr.

Ændre rytme del 3

Hej igen UNDSKYLD jeg glemte et vigtigt spørgsmål :) I forbindelse med...

Læs hele brevet og Helens svar


6. maj 2021 | Sovevaner | 9 mdr.

Ændre søvnrytme del 2

Hej Helen Tak for dit hurtige og gode svar. Det er virkelig fedt med input....

Læs hele brevet og Helens svar


5. maj 2021 | Sovevaner | 2 mdr.

Søvnrytme - skal den ændres?

Kære Helen Så melder det første spørgsmål sig angående den lille ny. Det...

Læs hele brevet og Helens svar


5. maj 2021 | Sovevaner | 9 mdr.

Ændre soverytme ifm dagpleje

Hej Helen Min dejlige dreng begynder indkøring i dagplejen om ca. en måned....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Nakkefoldsscanning

En nakkefoldsscanning foretages i 11.-13. graviditetsuge og her kigger man via et apparat som køres rundt på den gravides mave, på barnet inde i livmoderen.

Man ser især på størrelsen af en lille hævelse af barnets nakke, en væskebræmme, som kan give et fingerpeg om at her er en risiko for at barnet har Downs Syndrom.

Læs mere i Babylex

Klip i mellemkødet (Episiotomi)

I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.

Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.

Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når jeg føler mig dum, så skriver jeg til dig, hvor saglighed, oplysthed og empati mødes på det smukkeste. Tak for det!

Hilsen
Mor på 39


Annonce