Svar: Nitrat/nitrit til pige paa 15 maaneder
Kære Anne
Tak for dit brev og dejligt at høre fra dig igen :)
Det er korrekt, at man skal være opmærksom på nitrat og nitrit i fødevarer til børn under 12 måneder. Det anbefales, at de først får f.eks. spinat, rødbede, fennikel og selleri, når de er over 6 måneder gamle, og at disse grøntsager kun udgør 1/10 af portionen. Hvis denne type grøntsager udgør en større del af måltidet, bør de kun serveres en gang imellem f.eks. med ca. 14 dages mellemrum.
Nitrat omdannes let til nitrit. Nitrit i større mængder kan give blåfavning af huden og opkastninger. Det reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan optage og transportere ilt rundt i kroppen.
Jo yngre barnet er, jo mere følsom er barnet overfor nitrat/nitrit. Samtidig spiser børn en forholdsvis stor mængde mad i forhold til deres kropsvægt, og det betyder, at de let kan få ...
... for meget nitrat i forhold til deres vægt, hvis grøntsager med meget nitrat udgør en større del af deres skemad.
Efter 1 års alderen er der ikke på samme måde begrænsninger på, men du har naturligvis ret i, at det kan være godt ikke kun at give nitratholdige grøntsager, men generelt variere barnets indtag så meget som muligt.
Det lyder rigtig lækkert med rødbedesuppe, og jeg tænker umiddelbart, at I fint kan lave dette, og du kan sagtens lade begge dine piger spise den ret. Selvom hovedparten består af rødbede, så er det helt fint. Hun er 15 måneder nu, og hvis du vil tage lidt ekstra hensyn stadigvæk, så kan du blot medtænke, at hun skal have andre grøntsager og ikke de meget nitratholdige grøntsager de næste ca. 14 dage :)
Rigtig god appetit! Og god fornøjelse i køkkenet - og husk handsker, hvis hænderne ikke skal forblive lyserøde ;)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
24. april 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen! Så er det blevet min tur til at skrive til dig:) Min pige, som...
24. april 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Vi er flere i mødregruppen, som er meget glade for de forskellige...
21. april 2024 | Kost og ernæring | 12 mdr.
Hej Helen, Lige lidt info om vores dreng. Han er en etårig, lattermild,...
10. april 2024 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Tak for dine tidligere råd og vejledning. Jeg kunne godt bruge...
9. april 2024 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen. Jeg skriver til dig, fordi jeg er bekymret for min søns appetit....
Viden om børn:
Morgenmad og børn
Børn har brug for et solidt morgenmåltid, efter at have sovet en hel nat, og så de har energi og overskud til at lege, lære og udvikles hele dagen. Det betyder, at f.eks. en portion yoghurt ofte ikke vil være nok.
Til børn i alderen 1-2 år kan du f.eks. give:
- Havregrød, øllebrød eller anden type af grød. Gerne med lidt frisk frugt og bær.
- A38, tykmælk eller neutral letmælksyoghurt med rugbrødsdrys eller havregryn.
- Grovbrød, grovere boller f.eks....
Krydderurter
På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.
"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.