Svar: Dagpleje vs børnehave
Kære fortvivlede mor
Tak for dit brev, det er rigtig godt du skriver, og jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig :)
Jeg kan godt forstå, at du er bekymret, og der er naturligt ikke noget du hellere vil, end at give jeres lille dreng alt det bedste. Og det er helt naturligt, at de problemer, som I forældre har haft i starten, stadig påvirker dig - det er dog rigtig godt, at I via terapiforløb har fået det langt bedre, og at det går godt nu. Du fortæller, at I har langt mere overskud til N., at der ikke længere er episoder mellem jer forældre, som påvirker N. negativt, det er rigtig godt!
I er blevet rådet til, at lade N. blive i dagplejen, men I har trods dette valgt at flytte ham og lade ham starte tidligt i børnehave - og nu er du naturligt bekymret for, om det var det rigtige valg. Når man har børn, så vil man stå overfor rigtig mange valg - og det at skulle vælge kan være rigtig svært. I ved jo, hvad I har, men ikke hvad I får - så situationen kan både blive bedre, men nogle gange også mindre god.
Det er også sådan, at når man skal vælge noget til, så betyder det ofte også at vælge noget fra - og det skal man naturligvis også være klar til. Du skriver, at du kan mærke, at der ikke er "samme mulighed for N. for så tæt et bånd til en af pædagogerne, som han havde til dagplejer" - og det hører med til at gå i børnehave. Her er der langt flere børn og færre voksne, så hvert barn får ikke samme tid, nærhed og kontakt. Så noget af det man vælger fra er altså "færre børn per voksen"...
Du skriver, at I valgte at flytte ham til børnehaven, fordi I om lidt er færdige med en husrenovering og derfor igen skal flytte. Jeg går ud fra, at børnehaven ligger i nærheden, hvor I flytter hen, så N. ikke skal flyttes igen - og at det er en af bevæggrundende for at vælge børnehaven...
Og så fortæller du, at han faktisk er glad for børnehaven. Du skriver "han trives rigtig godt og er glad dernede" - og det er jo trods alt ...
... det vigtigste. Derfor tænker jeg, at nu hvor I skal flytte, så vil det være godt at lade ham blive i børnehaven, hvor han er glad og har det godt - fordi det naturligt vil fungere i forhold til den nye hverdag, som I skal have i jeres istandsatte hus.
Du skal naturligvis give ham tid, og det er godt, hvis du kan give han lidt korte dage, så den store verden, som børnehaven er, ikke bliver alt for overvældende og voldsom for ham. Han er en af de yngste, og det kan være svært at følge med de noget større børn, men der er sandsynligvis også andre knap 3 årige i institutionen. I mange kommuner rykker børnene til børnehave, før de fylder 3 år. Og stille og roligt vil han naturligt blive glad for børnehaven, sine nye venner, lege osv. og vil naturligt også kunne finde trøst og ro hos en af pædagogerne, hvis han har brug for det.
Store skift kan være meget stressende for børn, og store skift er f.eks. at flytte fra dagpleje til børnehave eller flytte i hus, altså skifte base, skifte hjem. Det er svært for børn at forholde sig til nye børn, nye voksne, nye regler og rutiner - og nye steder - og når man ikke er ret gammel, så er det naturligt begrænset, hvor mange forklaringer osv. man forstår, og hvor meget man kan forberedes. Det er også begrænset, hvor meget N. selv kan spørge, hvis han bliver usikker.
Derfor er det generelt godt, hvis man kan give børn så få skift som muligt. Det vil sige, at hvis I f.eks. har flyttet ham til børnehaven, fordi den ligger tæt på jeres nye hjem, og han derfor ikke skal flytte institution ingen, fordi I flytter i hus - så er det et godt valg. Er situationen sådan, at han skal flytte til en anden børnehave, når I flytter hjem, så vil det derimod være bedre, at lade ham blive i dagplejen, så længe I ikke er flyttet - netop for at give ham så få skift som muligt. Men jeg går ikke ud fra, at det er tilfældet hos jer :)
Jeg håber, at du kan bruge mine tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.
Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
Viden om børn:
Modermælkserstatning
Modermælkserstatning gives til børn, der ikke ammes eller tilbydes udmalket modermælk - og modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Modermælkserstatning er sammensat, så det ligner modermælken mest muligt, og børn udvikler sig og trives rigtig godt på modermælkserstatning.
Modermælkserstatninger har et højere indhold af protein, mineraler og vitaminer, end man ser i modermælk. Det skyldes, at barnet ikke kan optage næringstofferne helt på samme måde. Modermælkserstatning...
Navn - navngivning
Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.
Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.