Annonce

Annonce

Svar: God rytme


14. maj 2019

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Sofia

Tak for dit brev og stort tillykke med den lille pige :)

Det lyder som om, at du har godt med mælk, og det lyder også som om at lillepigen er meget brystglad, hvilket er rigtig godt. Men det lyder også som om, at der er en sammehæng mellem hendes mælkeindtag, hyppigheden af amning og hendes voldsomme maveuro...

Det er sådan, at din mælk består af flere forskellige dele. Den første del af mælken er vandholdig, og den slukker dermed tørsten. Hvis man malker ud, så vil denne mælk ligne skummetmælk lidt i konsistensen. Det er rigtig praktisk med den vandholdige mælk, fordi din datter nogle gange godt kan være tørstig og derfor melde sig ved brystet og die kortvarigt for netop at få slukket sin tørst.

Den næste del af mælken ser lidt mere hvid ud og ligner lidt mere letmælk. Det er hendes egentlige mad, og til sidst i brystet kommer det, man kalder fløden. Det er en lidt federe mælk, og hvis man malker ud, vil denne mælk ofte lægge sig øverst i flasken og på siden af flasken.

Det er vigtigt, at du hjælper din datter med at spise så lang tid som muligt på et bryst af gangen. Det betyder, at hvis hun f.eks. kan spise i 20 minutter, så er det bedre, at hun spiser i 20 minutter på ét bryst, end at hun spiser 10 minutter på hvert bryst. Ved at lade hende spise længerevarende på et bryst, så sikrer du, at hun får den federe mælk med ud - og den giver ro i maven. Hvis hun spiser lidt fra den ene side og lidt fra den anden, så får hun for meget af den vandholdige mælk og dermed ekstra ondt i maven og ekstra uro i maven.

Det kan være en god idé, at du skifter ammestilling undervejs, så hun f.eks. starter med at blive ammet i den traditionelle stilling, hvor hun ligger i din favn, mave mod mave, og når hun så slipper, har brug for at blive bøvset af, så giver du hende en lille pause, og derefter så lægger du hende til samme bryst igen, men i tvillingestillingen. Det vil sige, hvor hun ligger med sin krop ud under din ene arm. På den måde kan du hjælpe hende til at spise i længere tid fra et bryst, så hun "tømmer" brystet bedre, og samtidig vil skift af ammestillinger være med til at stimulere brystet rigtig godt.

Det er korrekt, at det nogle gange kan være en god idé at amme af to omgange imellem hver lur - men ikke altid. Det kommer helt an på, hvornår hun sidst har spist, hvor meget hun har spist, og hvor længe hun har været vågen. Hvis hun f.eks. har sovet en god lang lur på 2-3 timer, så vil hun sandsynligvis være sulten, når hun vågner og derfor have brug for at die med det samme. Herefter vil hun så være vågen i længere tid, pludre med dig osv. blive skiftet, og før hun så puttes igen, så kan du tilbyde hende toppen fra modsatte bryst, så hun får en tørstslukker før hun skal sove. Når hun så vågner, så kan hun ammes fra den side, hvor hun tog toppen sidst og på den måde spise godt på dette bryst, så hun når ind til den lidt federe mælk.

Hvis hun derimod er ammet, sover kortvarigt, vågner op igen, så behøver hun måske ikke amning med det samme hun vågner, men kan i stedet starte med at lege lidt, pludre med dig osv. og blive skiftet og puslet om, og før hun så skal sove, så kan du tilbyde hende brystet, ...


Annonce

... hjælpe hende med at spise effektivt og længe - og derefter så putte hende.

Og dette leder lidt videre til dit spørgsmål om rytme. Det er som udgangspunkt godt, hvis hun kan tilbydes mælk, som en fast del af sit putteritual. Det at blive ammet før en lur vil hjælpe hende til at koble fra og finde roen og dermed overgive sig til søvnen. og samtidig vil hun kunne sove længere på fyldt mave og dermed sikres, at der naturligt går lidt længere tid, før hun melder sig og har brug for mælk igen.

Du skal regne med, at hun har brug for 6-8 hovedmåltider i døgnet og derudover måske en tørstslukker en gang imellem. Det betyder, at hun som udgangspunkt skal ammes hver 3-4 time. Og det lyder lidt for mig som om, at du skal forsøge at få hende til at spise effektivt og godt, når hun ammes, og så forsøge at strække tiden lidt mellem amningerne. Hun lyder til at spise meget hyppigt og lyder til at "slatspise" lidt for meget og derfor få ondt i maven...

Vil hun tage imod en sut? Hvis hun virker meget søgende ved brystet, så er det ikke nødvendigvis fordi hun har brug for ekstra mælk i maven, men fordi hun har et suttebehov og det at sutte sætter netop gang i mave- og tarm og hjælper mælken og luften på vej igennem systemet. Så nogle gange vil det kunne give hende ro i maven, hvis hun i stedet for brystet tilbydes en sut... Hun skal naturligvis ikke sutte så meget på sutten, at hun ikke stimulerer og tømmer brystet tilstrækkeligt, men det lyder ikke umiddelbart til at være udfordringen hos jer :)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 4. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Spædbørn sover ikke efter en fast plan eller rytme.. I skal regne med, at hun måske cirka har behov for 16 timers søvn i døgnet, og heraf vil nattesøvnen måske være 9-10 timer og dagssøvnen 6-7 timer. Antallet af lure kan variere meget i 2 måneders alderen, nogle børn sover to meget lange lure dagligt, andre sover 3 eller 4 kortere lure.

Det I skal være opmærksomme på omkring rytme er som sagt mælk, som en del af hendes putteritual og hjælp til at spise effektivt ved brystet, når hun ammes - og lidt pauser imellem amningerne. Og så må I meget gerne i 2 måneders alderen begynde at indføre lidt faste rutiner i forbindelse med putning. Det kan f.eks. være de ting, som I sandsynligvis allerede gør - skifter hendes ble og gør hende klar til at sove, erstatter brystet med en sut, putter hende fra jer med bestemte kærtegn, beroligende ord, beroligende hænder, lægger hende ned, hvor hun skal sove - hvis det er i liften, så svinges denne lidt, hvis det er i barnevognen, så trilles hun lidt og lulles på den måde ind i søvnen. Hun skal ikke puttes vågen, men ammes og flyttes fra jeres favn der, hvor hun næsten sover men med jeres hænder og nærhed lulles det sidste stykke ind i søvnen.

Din fornemmelse af, at hun ammes for hyppigt og at hun ofte spiser for kortvarigt, så hun derfor ender med at skrige og vende sig, fordi hun får ondt i maven, lyder altså helt rigtig - det er meget fint set :) Og jeg håber at mine tanker giver lidt idé om, hvordan I bryder denne rytme.

Jeg vil anbefale dig meget at læse to af mine bøger "Helens bog om Amning og Flaske" og "Helens bog om Børn og Søvn"...

Jeg glæder mig til at følge jeres lille familie videre frem :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

10. august 2020 | Amning | 5 mdr.

Fra bryst til flaske - 5 mdr.

Hej Helen Min søn på 5 mdr har fået to fine tænder men det har desværre...

Læs hele brevet og Helens svar


10. august 2020 | Amning | 0 mdr.

Sulten uafbrudt

Hej Helen Jeg har en søn, som er halvanden uge gammel, født 41+2, vejede...

Læs hele brevet og Helens svar


9. august 2020 | Amning | 1 mdr.

Vægt og tungebånd

Kære Helen Så er lillebror kommet til verden og han er så skøn! Mit...

Læs hele brevet og Helens svar


2. august 2020 | Amning | 0 mdr.

Nyfødt og amning

Kære Helen Jeg har en nyfødt dreng på 8 dage, han sover naturligt meget og...

Læs hele brevet og Helens svar


6. juli 2020 | Amning | 9 mdr.

Amning 9 måneder

Hej Helen Min datter er nu blevet lidt over 9 måneder, og vi har nu prøvet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sprog

Allerede når det lille barn ligger i dine arme for første gang og du snakker med det, dannes grundlaget for at lære at tale. Babyen nyder at lytte til din stemme, som den også kender fra livet inde i maven, og den forbinder det med noget rart, at du taler. Det giver tryghed, nærhed og kontakt.

At synge eller spille musik virker også sprogligt stimulerende på barnet. Efterhånden som barnet bliver ældre så fortæl det, hvad du gør, - skifter bleen, vasker maven, vasker armene,...

Læs mere i Babylex

Strømper

Strømper skal passe til barnets fod og gerne være en lille smule længere.

Til de spæde børn, kan man købe frotté strømper som er dejligt bløde og med næsten ingen elastik og dermed ikke noget, som strammer.

Strømper kan være af uld, bomuld eller af et blandingsprodukt og det kan være en god idé at medtænke, hvad materiale du vælger at købe strømper i. Til børn der sveder meget, kan uld være en fordel. Det samme gælder om vinteren, hvis dit barn f.eks. skal have...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det er lige før jeg synes det bliver pinligt at jeg skriver så meget til dig, men dine svar er enormt nyttige og jeg har fået en god tillid til dig, så du kommer til at høre mere fra mig.

Tak fra Sophus´ mor


Annonce