Annonce

Annonce

Brev:

Afbrudt nattesøvn og lange putteseancer


13. januar 2021

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Afbrudt nattesøvn og lange putteseancer

Kære Helen.

Efter et helt års medlemskab har jeg nu endelig fundet tid til at sende et af mine (gennem tiden mange) spørgsmål til dig. Som så mange andre herinde oplever jeg (store) problemer med at få min datter til at sove. Hun er lige knap 14 mdr., og har ind til for nylig primært sovet i min seng – et levn fra tiden med natamning, hvor det simpelthen bare har været mest praktisk/mindst forstyrrende, at have hende tæt på. Jeg er alene med hende, så alle tidsoptimerende og søvnfremmende tiltag bliver prioriteret højt.

Nu har jeg imidlertid kastet mig ud i forsøget på at få hende over i sin egen seng. Dette primært for at kunne få lidt tid for mig selv om aftenen, efter hun er puttet. Efter hun er blevet mobil, har jeg nemlig set mig nødsaget til at gå i seng samtidig som hende – i første omgang for at undgå, at hun tog den på hovedet først ud over sengekanten, og nu af den simple årsag, at hun ellers blot vil kravle ud af sengen.

Og her kommer vi til min (primære) udfordring. Min datter har, mens hun har sovet i min seng, tillagt sig en vane med at nulre mit hår, til hun falder i søvn. En vane som hun naturligt nok har taget med sig over i sin egen seng – og som formodentlig giver hende tryghed og sikkerhed for nærhed til mig. For mig skaber det dog flere udfordringer/problemer. For det første betyder det, at jeg ikke blot kan sidde ved siden af sengen, til hun sover, men i stedet skal stå foroverbøjet ind over sengen.

Dette ville i og for sig være okay, hvis der var tale om en kort indsovningsfase, men for det meste tager det hende mellem en halv og en hel time at falde i søvn (hvis ikke længere). Nogle gange omfatter det leg i sengen, mens hun andre gange bare ligger og ’stener’, mens hun nulrer mit hår. Ind imellem joker jeg lidt med mig selv om, at vi tilsyneladende bor så langt ude i sovelandet, at det kun er ganske få sovetog, der stopper her, mens langt hovedparten blot kører lige igennem. For min oplevelse er, at hun flere gange er lige ved at falde i søvn (lukkede øjne og dyb vejrtrækning), for så blot at ’vågne ...


Annonce

... op’ igen. Nogle gange er denne opvågning forbundet med at hun mister grebet om mit hår, mens den andre gange blot er forårsaget af anden uro.

For det andet er hun den seneste uges tid begyndt at vågne ca. hvert 45. minut (eller mindre), hvilket jeg har en idé om, også er forbundet med håret jf. vanebetinget afbrudt søvn, som jeg lige har læst om i et af dine indlæg. Mit spørgsmål omhandler derfor, hvordan jeg bedst kan få hende afvænnet sit behov for at nulre mit hår? Jeg har forsøgt at køre alle bamser i stilling til at overtage ’nulre’-tjansen, men ingen er fundet gode nok. Så jeg er lidt i vildrede med, hvad jeg kan gøre, så vi begge får en bedre nattesøvn.

Min datter har det ellers fint med at komme over i sengen – og brokker sig ikke, når hun bliver lagt. Hendes uro er helt klart mest forbundet med min tilstedeværelse (eller manglen på den). Når hun leger i sengen, har jeg ind imellem haft succes med at snige mig ud (mens jeg hele tiden snakker med hende). Men så snart hun lægger mærke til, at jeg er gået, rejser hun sig op i sengen og kalder/brokker sig. Så hvad kan jeg gøre?

Jeg føler, at jeg er ved at have skruet på alle knapper ift. gode putterutiner. Har flyttet tandbørstningen (som hun bestemt ikke er glad for) ind i stuen, så den ikke forbindes med sovesituationen. Giver en ekstra omgang grød eller en banan lige inden putning. Vi læser bøger og synger sange, hvis ikke hun falder i søvn under amningen osv.

Som det er lige nu, starter vi selve putteseancen med at få en ren ble (hver anden aften efter et bad), herefter lidt grød/en banan, tandbørstning og herefter går turen op til soveværelset (hvor hendes seng stadig står). Her finder vi et par bøger og gør ellers klar til amning og efterfølgende læsning og sang, hvis hun stadig er vågen. Herefter puttes hun i egen seng, jeg aer hende på kinden og siger godnat. Og ja, så rækker hun for det meste hånden ud efter håret, hvis hun ikke allerede sover.

Jeg håber, at du kan give et godt råd til en snart desperat og meget søvndepriveret mor.

De bedste hilsner fra
Line

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Forebyg bleudslæt for børnenes skyld

Rigtig mange babyer oplever problemer med rødme og irritation i bleområdet. Det kan være både smertefuldt og forstyrrende for barnets normale søvn- og spisemønster. Med korrekt hudpleje kan du nemt og skånsomt forebygge, at problemerne opstår og således hjælpe dit barn til en sund og ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

2. marts 2021 | Kost og ernæring | 12 mdr.

Vil ikke drikke nogen form for mælk

Hej Helen, Jeg har tidligere skrevet til dig vedrørende min datter,...

Læs hele brevet og Helens svar


27. februar 2021 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Spise selv uden hjælp

Hej Helen Jeg skriver til dig igen, her, i et andet brev for at adskille...

Læs hele brevet og Helens svar


26. februar 2021 | Sovevaner | 12 mdr.

Lange putninger

Kære Helen Vores søn har lige rundet 1 år, og har egentligt altid sovet...

Læs hele brevet og Helens svar


26. februar 2021 | Sovevaner | 16 mdr.

Sove videre i egen seng

Kære Helen, Vores dejlige datter er en glad pige, der trives og imødekommer...

Læs hele brevet og Helens svar


26. februar 2021 | Udvikling | 14 mdr.

Hjælp ang. vuggestue og flyverdragt

Kære Helen, Jeg skrev til dig for ikke så lang tid siden omkring min søn....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tilskudsblanding

En tilskudsblanding er en modermælkserstatning, der kan gives som tilskud til anden ernæring. Det vil sige, at barnet ikke kan leve af en tilskudsblanding alene.

En almindelig modermælkserstatning kan barnet få fra fødslen, hvor en tilskudsblanding ofte først anbefales fra 6 måneder, hvor barnet naturligt også får skemad.

Er du i tvivl kan du altid læse på pakken. Det vil fremgå af indholdsdeklarationen, hvorvidt der er tale om et fuldgyldigt præparat eller ej....

Læs mere i Babylex

Calcium

Calcium findes hovedsagligt i mælkeprodukter, herunder modermælk og modermælkserstatninger.

Calcium er vigtigt til opbygning af skelettet og er derfor af stor betydning for børn, der naturligt skal vokse meget. Hvis barnet ikke får calcium nok, vil der frigøres calcium fra skelettet for at opretholde koncentrationen af calcium i blodet.

Børn der ammes eller får flaske får dækket deres behov for calcium derigennem og det anbefales at børn får modermælk eller...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg ved, at du ikke kan træffe beslutninger på vores vegne, men alligevel vil jeg meget gerne høre dine tanker ud fra din erfaring og viden om børn ...

Dine tanker har tidligere hjulpet os med en afklaring og en beslutning, som set i bakspejlet var den helt rigtige - for os alle tre.

Håber, du igen kan hjælpe os videre mod en beslutning.

Mange varme hilsner,
Hønemor


Annonce