Annonce

Annonce

Svar: Slår sig selv i hovedet


8. februar 2023

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære bekymrede mor

Tak for dit brev :)

Det er helt normalt, at børn kan slå sig selv i hovedet, som du beskriver, fordi de f.eks. har ondt i ørerne, eller tænderne bryder frem. Din dreng er naturligt så lille, at han ikke forstår, hvorfor han har ondt, og hvad det handler om, og da han både har mellemørebetændelse og en masse tænder, der bryder frem netop nu, så lyder det som om, at forklaringen skal findes her.

Det er rigtig synd, at en fra mødregruppen har sagt, at det kan være tegn på autisme. Det gør dig naturligt urolig, og der er ikke umiddelbart noget i din beskrivelse af din dreng, som tyder på, at han skulle have autisme...

Du fortæller om en dreng, der har rigtig god øjenkontakt og er kvik i forhold til det sociale. Han elsker sociale lege som fange- og gemmeleg, han vinker hej og farvel, han er begyndt at pege på ting, som I kikker på sammen, han leger gi-tag-leg med dig, han imiterer dine lyde, fagter osv. Det lyder super godt.

Du fortæller også, at han verbalt er begyndt at pludre i lyde, som lyder mere og mere som ord. Det er sandsynligvis f.eks. "dada", "mama", "gaga" og lignende. Måske er han begyndt at sige "mmm mam mam", når I spiser, eller du giver ham mad, som udtryk for, at han godt kan lide maden eller udtryk for at være sulten. Han kan også begynde at sætte tungen bag fortænderne og sige f.eks. "deeer", og stille og roligt udvikles d-lyden sig til en t-lyd, så det bliver til "taaah".

Denne sproglignende pludren kaldes kanonisk pludren, og den ses normalt i 7-12 måneders alderen og er forstadiet til, at de mere rigtige ord kommer til :) Og netop samspillet med dig, smil, blikke, din kærlige stemme osv. skaber den gode øjenkontakt og samtalen mellem jer. ...


Annonce

... Igen er der ikke noget her, som giver grund til at tænke, at din dreng skulle have autisme...

Når du oplever, at din dreng slår sig selv, så prøv om du kan aflede ham og ikke give det alt for stor opmærksomhed. Han har en alder lige nu, hvor han naturligt bliver mere og mere bevidst, og hvis han finder ud af, at du reagerer særligt på, at han slår sig selv, så kan det forstærke hans lyst til netop at slå sig selv, for at se din reaktion og lære af dette. Derfor er det godt, hvis du kan aflede ham, få ham på andre tanker og få ham til at interessere sig for noget andet og mere hensigtsmæssigt.

Når han gør det på puslepuden, så giv ham en cremetube eller lignende i hånden, lad ham også selv være med til at løfte numsen. Hjælp ham ved at sætte fødderne i puslebordet og løfte numsen op, når du siger "løft numsen, skat". Jo mere du kan inddrage ham, jo bedre.

Når han gør det i barnevognen, så giv ham en bamse, puttekanin, putteklud eller lignende i hånden, som han kan puttes sig med og nulre og på den måde blive afledt, så har han noget andet at bruge hænderne til og samtidig vil det være fint at introducere en puttebamse eller lignende...


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Hvis han gør det ved middagsbordet, så sørg for, at han har noget at spise og drikke. Noget i hænderne, som han selv kan tage, sutte og gumle på. Har han ondt i munden, kan det være rart at sidde med lidt mad og styre måltidet lidt selv...

Virker han til at have ondt - i munden eller i ørerne, så kan han naturligt have behov for lidt smertestillende i en periode :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og selvom ingen af os ved, hvad fremtiden bringer, så håber jeg, at det kan give dig lidt ro med på vejen :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Bekymring for sproglig og motorisk udvikling

Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sidde

De fleste børn kan i 6 mdr´s alderen sidde med let støtte f.eks. i en høj stol eller i barnevognen.

7 mdr gamle kan de fleste børn sidde kortvarrigt, dvs et par minutter, for så at falde til siden, for- eller bagover.

8 mdr gamle kan det fleste børn sidde i lidt længere tid og begynder også at tage hænderne ud og støde fra ved siden. Balancen bliver bedre og bedre.

Når barnet begynder at kunne sidde selv og holde et stykke legetøj i hånden er det...

Læs mere i Babylex

Calcium

Calcium findes hovedsagligt i mælkeprodukter, herunder modermælk og modermælkserstatninger.

Calcium er vigtigt til opbygning af skelettet og er derfor af stor betydning for børn, der naturligt skal vokse meget. Hvis barnet ikke får calcium nok, vil der frigøres calcium fra skelettet for at opretholde koncentrationen af calcium i blodet.

Børn der ammes eller får flaske får dækket deres behov for calcium derigennem og det anbefales at børn får modermælk eller...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen, Det er simpelthen så dejligt at jeg har fundet dig på nettet.. Dig kan jeg skrive til med alle mine tanker og udfordringer, og så får jeg et fornuftigt og brugbart svar – tak!!!


Annonce