Annonce

Annonce

Svar: 12 uger og øjenkontakt


4. september 2020

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære bekymrede mor og far

Tak for jeres brev, det er rigtig godt, I skriver, for I skal naturligvis ikke gå og være bekymrede for jeres drengs kontakt :)

Netop øjenkontakt er naturligt lettest at vurdere, når man har jeres dreng i sin favn... og derfor vil det være rigtig godt, at I drøfter det med jeres læge og sundhedplejerske.

Jeres dreng skal til lægen og vaccineres, når han er 3 mdr gammel, og det vil være oplagt, at I drøfter hans øjenkontakt med lægen der, - hvis I ikke har bestilt tid, så bed lægen om at sætte lidt ekstra tid af, så I kan drøfte netop kontakten :)

Sundhedsplejersken har også mulighed for at lave "behovsbesøg", så I kan også ringe til jeres sundhedsplejerske og bede hende om at aflægge jer et ekstra besøg :) Netop når det er kontakten, der skal være fokus på, tænker jeg at det vil være godt med et hjemmebesøg, hvor I er i vante og rolige rammer - hvis I møder op i et åbent hus arrangement eller lignende, så vil jeres lille dreng naturligt let kunne lade sig forstyrre af andre ting, og kontakten vil derfor være sværere at vurdere :)

Jeg synes, det er helt relevant, at I får vurderet hans øjenkontakt. Øjnene er jo en måde vi har kontakt og føler samhørighed med et andet menneske, og derfor går det jer naturligt på, at jeres dreng ikke holder øjenkontakt i længere tid og ikke selv tager kontakt... Det er dog en proces, og evnen til at holde øjenkontakt i længere tid øges hele tiden. Og der er ikke nogen som siger, at det I oplever ikke kan være helt normalt, så prøv om I kan lade være med at bekymre jer for meget, men få det lige vurderet :)

I fortæller, at han godt kan holde øjenkontakt i 10-15 minutter, hvor I skiftevis smiler og snakker sammen - og det lyder super godt. Det er meget fint for hans alder, og det er også helt naturligt, at han ikke kan gøre det hver gang han er vågen, men at han har perioder, hvor han naturligt har større overskud til at kikke på og pludre med jer. Det er dog meget vigtigt, at I oplever, at han reagerer på jeres mimik og jeres lyde, at han forsøger at efterligne det I gør, og det I siger. Ligesom I gerne skal se bevidste smil fra ham. Han må ikke virke fuldstændig uinteresseret i jer eller passiv i ...


Annonce

... sin kontakt.

Det er samtidig også normalt, at børn i jeres drengs alder begynder at se længere væk - netop fordi de begynder at fornemme rummet, som de er i, de oplever verden lidt mere bevidst, og deres øjne drejer derfor naturligt efter nye ting at få øje på. De ser f.eks. ofte efter den person, som sidder på den anden side af bordet, mere end de kikker på den person, som de sidder i favn hos.

Hans øjenbevægelser skal dog stille og roligt blive mere og mere sikre og rolige nu. Måske har han haft tendens til at skele lidt i de første måneder, omkring 3-4 måneders alderen vil de fleste forældre opleve, at denne skelen forsvinder...

Børn fødes langsynede, og det betyder, at de ikke kan se særlig skarpt eller særlig godt, før de er omkring 4 måneder gammel. Hans øjne begynder dog at kunne se flere detaljer nu, ligesom evnen til at se kontraster også udvikles mere og mere. Og det betyder, at han nu begynder at blive mere interesseret i at kikke bevidst efter forskelligt legetøj, rangler - gerne noget med kontraster (sort-hvid og enkelte farver som f.eks. rød og gul), som netop fanger hans opmærksomhed. I må gerne forsøge at lege med ham med lidt forskellige ting, som han skal kikke efter, så I på den måde får lidt fornemmelse for hans syn, og hvor godt han ser... Prøv evt. at holde hans hoved i jeres hænder, så han ikke kan dreje hovedet, men netop skal forsøge at følge legetøj med øjnene (husk dog på, at han stadig er meget lille, og at det kan være for svært for ham endnu)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Der er naturligt børn, som har problemer med synet, og der findes babyer, som skal have briller. En øjenlæge, der er uddannet til at synsundersøge små børn, kan godt tjekke jeres drengs øjne, hvis I skønner det nødvendigt. Også selvom han er så lille, som han er. Der er ofte ventetid, men de fleste øjenlæger plejer at være søde til at give børn plads forholdsvis hurtigt. I skal ikke bestille tid on-line, men ringe direkte og tale med personalet.

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen :)

Rigtig meget held og lykke fortsat - og giv mig gerne en tilbagemelding på, hvordan det går :) Glæder mig til at følge jeres lille familie.

Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Bekymring for sproglig og motorisk udvikling

Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vitaminer præmatur

Børn der er født præmaturt, det vil sige børn som er født før 37 uge, anbefales følgende kosttilskud:

D-vitamin - 10 mikrogram (400 IE) dagligt. D-vitamin gives som dråber, samt
Jerntilskud:

Fødselsvægt <1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt til 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt i 6 måneder.

Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring dækket af modermælkserstatning skal have ½ dosis jern, dvs. ca 4 mg hver dag...

Læs mere i Babylex

Natamning

Mælkeproduktionen sker også om natten, og i den første tid efter fødslen er det en rigtig god idé at amme om natten. Faktisk er natamning med til at holde din mælkeproduktion igang, fordi du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon.

De fleste børn vil i de første måneder have behov for amning om natten, og det er først efter 6 mdr.s alderen, at de fleste børn ernæringsmæssigt ikke længere behøver mælk midt nat. I 6 mdr.s alderen vil barnet kunne spise skemad om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Jeg beder dig om hjælp, for jeg ved ikke hvad jeg ellers skal stille op. Jeg har læst flere af dine råd på nettet og jeg syntes du er hamrende dygtig og har hjertet på rette sted.

Et kæmpe stort TAK fra en fan.

Rikke


Annonce