Svar: Stoppe med sutten og hjælp til ikke at tisse i sengen om natten
Kære mor til to dejlige drenge :)
Tak for dit brev :)
Først - prøv at lade være med at slå dig oven i hovedet med dårlig samvittighed over, at du gav storebror en sut.. hvis han havde brug for den, så havde han nok taget en af lillebrors sutter alligevel - præcis, som han også gør nu... Og det er trods alt bedre, at han bruger en narresut en gang imellem, og ikke begynder at sutte på sin tommelfinger.
Det lyder som om, at han stadig har brug for sutten, nogle gange fordi han er træt, nogle gange fordi han er ked af det, nogle gange fordi han måske føler, at han så også stadig er lidt lille, ligesom lillebror - og det kan man naturligt godt have behov for at føle, når man kun er 3.5 år gammel. Han er jo på mange måder en lille dreng stadig væk, selvom han i sammenligning med lillebror kan rigtig mange ting.
Jeg er derfor ikke meget for, at I presser ham til at smide sutten - hvis han føler sig for presset, så risikerer I at hans afhængighed bliver større. Prøv derfor om I som nu kan forsøge at undgå den om dagen og prøv at opfordre ham til at lægge den, når han har haft den lidt. Det er vigtigt, at han ikke går rundt med en sut i munden, det er vigtigt, at han ikke taler imens han har en sut i munden. Så hvis han nogle gage gør det, så kan I f.eks. sige "tag lige sutten ud, så jeg kan høre hvad du siger" eller lignende og på den måde vænne ham til at den skal væk.
Det kan også være en overvejelse værd, om han har brug for et alternativ til sutten. Det kunne være en bamse, klud, slaskedukke eller lignende. Så han har noget andet at putte sig med, nulre næse med osv. på de tidspunkter, hvor han lige nu søger en sut. Lad ham selv være med til at vælge - det er ikke altid børn falder for det som vi voksne synes er sødt og blødt - og lad den nye bamse/klud/slaske være det som følger jer i hverdagen. Den skal være der, når I sidder i ...
... sofaen, når han er i børnehave, når I kører i bilen, når han er træt og skal sove, når han er ked af det osv. Så den bliver en naturlig følgesvend for ham.
Det er fint at aftale at julemanden og nisserne får sutten, hvis han er med på den - det er et forsøg værd - men da lillebror er der og han naturligt bruger sut, så vil der være sutter i nærheden og det vil naturligt være svært for jeres ældste dreng at lade dem ligge. Vær derfor okay med, hvis det ikke helt lykkes for ham at undvære den, selvom I har lavet en aftale med julemanden om det...
Med hensyn til renlighed om natten, så lyder det for mig som om, at jeres dreng ikke er fysiologisk parat - og det er ikke noget, I kan gøre noget ved, det er kun tiden, som kan arbejde for jer her. Det er helt normalt, at børn i en periode godt har kunne holde sig og så pludselig alligevel ikke kan. Evnen til at holde sig tør om natten styres blandt andet af det antidiuretiske hormon (ADH). Dette hormon udskilles, når vi sover, og det er dette hormon som gør, at vi ikke tisser om natten - og mange børn er lang tid om at udskille tilstrækkeligt af dette hormon. Derfor vil mange børn være renlige om dagen, før de er det om natten og mange børn har faktisk brug for en natble til de er 5-6 år gamle.
Jeg vil derfor anbefale jer, at I giver jeres dreng en ble på om natten. I skal ikke gøre noget stor nummer ud af det, men bruge bleen som et par underbukser der kan trækkes op og ned. Han skal stadig tisse af om aftenen og hvis han vågner om natten og skal tisse, så følger I ham naturligt ud på toilettet, men hvis han tisser under søvn, så sikrer bleen, at I ikke alle ligger og sejler i en tissepøl. Og først når han igennem flere uger har haft en knastør ble om morgenen, så er det tid til at forsøge at sove uden ble igen.
Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
Viden om børn:
Citrusfrugter
Hvis man har allergi overfor græspollen, så kan man nogle gange reagere på citrusfrugter som appelsiner og klementiner. Reaktionen vil ofte være kløe og hævelse af læber, mund og svælg. Og det bedste man kan gøre er ikke at spise de citrusfrugter, som man reagerer på.
Nogle børn vil også reagere med rødt udslæt om munden, når de spiser citrusfrugter. Det skyldes normalt frugtsyren, som generer barnets lidt sarte hud og handler således ikke om at barnet ikke tåler...
Tilstoppet tårekanal
Mange nyfødte børn har en tilstoppet tårekanal. Barnet ser ud som om, at det har søvnklatter i øjenkrogen hele tiden, eller at øjnene konstant virker fugtige.
Tårekanalen er en tynd kanal, som løber fra den inderste øjenkrog til næsen. Det er bl.a. den, der får os til at snøfte, når vi græder.
Tårer er 'øjnenes sprinkleranlæg'. Tårerne løber i en konstant strøm fra øverste, yderste øjenkrog ned og renser øjnene. Øjenvipperne er en slags 'vinduesviskere', og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.