Annonce

Annonce

Svar: 9 mdr og ammer meget


23. september 2019

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Maria

Tak for dit brev :)

Din datter brager lige nu igennem separationsfasen og det gør, at hun naturligt søger ekstra nærhed og tæt kontakt - og derfor ofte også søger brystet ekstra. Det er dog en god idé, hvis du kan holde lidt igen, fordi hun meget hurtigt bliver så glad for brystet, at hun begynder at foretrække dette - det øger din mælkeproduktion og hun vil begynde at få lidt for meget mælk, så det tager appetitten væk fra den rigtige mad, og pludselig kommer I ind i en rigtig dum cirkel...

Det vil være passenede med 3 amninger dagligt, og jeg vil anbefale, at disse ligger før middagslur, aften og sen aften. Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Frugtmos og vand af kop.

Puttes til formiddagslur - og skal ikke ammes først, mellemmåltidet erstatter amningen her.

Frokost 11.30: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med kogte grøntsager, stykker af frikadelle, ½ hårdkogt æg, godt kogte pastaskruer og også meget gerne grøntsagsmos. Det kan være rester fra aftensmaden eller en middagsret fra glas. Vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur - måske kl 13.30 - tidspunktet afhænger af, hvor lang hendes formiddagslur er og hvor sent den ligger.

Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Frugtmos og vand af kop. Skal ikke ammes eftermiddag...

Aften 18: Familiemad, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også stadig moset mad, så hun mættes lidt ekstra. Vand af kop.

Kommer i bad, ...


Annonce

... frotteres godt med håndklædet, smøres med lidt creme osv. efter behov, får lidt babymassage.

Tilbydes en godnatgrød ca 19.30 og vand af kop. Får derefter børstet tænder.

Ammes og puttes til natten ca. kl 20.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt og sover videre uden yderligere mælk til næste morgen, hvor dagen så starter med grød.

det er vigtigt, at hun tilbydes mange måltider hele dagen igennem og hvis der ikke glider så meget ned til det ene måltid, så spiser hun forhåbentlig lidt mere til det næste. Det er vigtigt, at du prøver at se bort fra, at hun nogle gange ikke spiser ret meget og at du derfor ammer hende fordi du tænker "noget skal hun jo have", for det er ikke mælk hun skal have nu, og det mætter hende for meget. Når hun søger brystet, skal du derfor aflede hende og tilbyde hende alternativer til brystet/mælken.

Om en måned, når du starter på arbejde så skal amningen før middagsluren væk, og hun skal også her lære at sove uden brystet. De to amninger aften og sen aften bibeholdes. Det er derfor vigtigt, at du nu arbejder bevidst på at lære hende at sove, uden at hun falder i søvn med dit bryst i munden, men så hun registrerer, at hun lægges i sin barnevogn, i sin seng, og forbinder dette med steder, hvor hun sover. Det er vigtigt, at hun kan sove uden bryst og finde ro uden bryst, når du begynder at arbejde. Det vil være alt for hårdt for både dig, din datter og den som skal passe hende, hvis hun ikke kan sove uden amning. Det er synd. Derfor er det vigtigt, at du arbejder bevidst på at ændre vaner nu - og jeg håber, at min dagsplan hjælper lidt videre på vej :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.

Kan jeg reetablere amning?

Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Termin

Termin er betegnelsen for, hvornår man forventer at føde, når man er gravid.

Terminen fastsættes normalt til 40 uger efter man er blevet gravid. Termintidspunktet er således sluttidspunktet for graviditeten.

Man beregner normalt terminen efter første dag i den sidste menstruation.

Terminen bruges også til at vurdere, hvor langt du er henne i din graviditet. I løbet af graviditeten tæller man uger, således at man f.eks. siger at kvinder er 34+6 uger...

Læs mere i Babylex

Menstruation - efter fødsel

Det er meget forskelligt, hvornår menstruationen begynder igen efter en fødsel. Hos nogle kvinder kommer menstruationen allerede efter ca. 8 uger, men det er også helt normalt, at menstruationen først kommer et år efter, at du har født.

Hvis du ammer, vil det ofte udskyde din menstruation, så menstruationen først vender tilbage, når du begynder at trappe ned i antallet af amninger eller helt er stoppet. Men menstruationen kan vende tilbage på forskelligt tidspunkt, uanset om du...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tusind tak for dine mange professionelle og anvendelige svar. De har været os til rigtig stor gavn og hjulpet til at stå på egne ben.

Tak for denne brevkasse, som er fantastisk

Hilsen Theas mor og far


Annonce