Svar: Sidde op i barnevogn
Kære Baby A´s mor
Tak for dit brev og fine spørgsmål :)
Der er ikke nogen faste regler for, hvor længe din dreng må sidde - det er et individuelt skøn... Det lyder som om, at han er rigtig stærk i ryggen og generelt nyder at kunne sidde op og kikke på verden, når I f.eks. triller ture med barnevognen. Og det er super dejligt, du må naturligvis gerne lade ham sidde og nyde turen.
Hvor længe han kan sidde afhænger af hans styrke i ryggen. En times tid kan nogle gange være okay, men jeg tænker, at han nok ikke bør sidde ret meget længere med den alder han har - det er stadig vigtigt, at han ligger så meget på maven som muligt, fordi det er fra maveliggende stilling, at han begynder at krybe, kommer op på alle fire og lærer at kravle.
Jeg vil anbefale, at du sætter ham i barnevognen, når det er ved at være sovetid, så han f.eks. starter med at sidde op, men naturligt så lægges ned, når han er træt og parat til at sove. På den måde kommer han ikke til at sidde så længe. Hvis I er på tur, hvor han sover i vognen og der så vågner op, så kan du naturligvis sætte ham op, når han vågner - kort derefter vil det være tid til at få en ren ble, få lidt at spise og drikke, hvorved han så naturligt kommer op af sin vogn, sættes i sin høje stol og derefter så kommer ned på gulvet og leger.. Så du på den måde hjælper ham med at skifte stilling flere gange om dagen og stadig motiverer ham til og giver ham mulighed for leg, tumlen og trillen på gulvet :)
Hvis I en dag kører en lidt længere tur i vognen, hvor han kommer til at sidde i længere tid, så sørg for, at der er ryglæn, som han kan læne sig tilbage og få støtte af - og hjælp ham gerne med at blive lænet tilbage, når du kan se, at han begynder at falde ...
... sammen i ryggen.
Min umiddelbare anbefaling vil være, at så længe han sidder med rank ryg er det fint, at han sidder, men når han begynder at runde i ryggen, falder fremad eller til siden, så han træt i ryggen og har brug for en pause... og hvis han der ikke selv kan finde ud af at komme ned at ligge eller læne sig tilbage, så han får rygstøtte, så skal du hjælpe ham med det. Når han så har hvilet og har fået fornyede kræfter, så vil han ofte selv kunne trække sig op til siddende stilling igen.
Med hensyn til at skifte til klapvognsdelen og gå væk fra barnevognskassen, så vil han naturligt ofte sove bedre i barnevognen end i klapvognen. I barnevognskassen vil han ligge mere plant og vil ligge på en madras, samtidig med at han også vil ligge beskyttet mod vind og vejr. Klapvognsdelen kan være meget hård alt efter model, og det kan også trække ind fra siden. Da vi nærmer os vinteren og det koldere vej, så kunne I overveje og også undersøge muligheden for at udskifte barnevognskassen med en kørepose, så han stadig ligger beskyttet og sover godt, selvom han ligger i sin klapvogn. Hvis han er vokset ud af barnevognskassen, så kan en kørepose nogle gange være en idé, fordi den er foret, tyk og rar at ligge på/i, samtidig med at den beskytter mod træk ind fra siden - og på den måde vil han kunne sove i sin klapvogn... Nogle køreposer er lavet sådan, at man kan lyne forsiden af, så underdelen fungerer som en blød sædeindsats, hvis det f.eks. bliver lidt for varmt med overdelen hele tiden... Ofte kan man også trække selen igennem køreposen, så barnet stadig har sele på, når det sidder i vognen :)
Det var måske en løsning for jer...
Håber du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
Viden om børn:
Klapvogn - køb af klapvogn
Når I vil købe en klapvogn, skal I overveje, hvad jeres behov er. Der findes mange forskellige modeller af klapvogne, som hver har deres fordele.
En klapvogn kan være praktisk, når I bevæger jer rundt i byen, eller tager feks. bus eller tog. En klapvogn er ofte let at manøvrerer rundt med, og den fylder ofte mindre end en barnevogn, hvilket kan gøre den praktisk i hverdagen. Samtidig kan mange klapvogne klappes sammen, så de f.eks. kan være med i bilen, hvis I f.eks. skal i ZOO...
Opkast - baby og børn
Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.
Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.