Annonce

Annonce

Svar: Skal man lege med maden?


27. marts 2018

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære F & L

Tak for jeres brev :)

Det er rigtig vigtigt, at I giver jeres datter mad i hånden, som hun selv kan sidde og sutte og gumle på. Ikke kun for at styrke hende mundmotorisk, men også fordi det naturligt stimulerer hendes sanser, - maden føles forskelligt. Ligesom hun øver sig i at koordinere sine bevægelser, tage maden, føre den til munden, få åbnet mund og puttet maden ind i munden, bearbejde den og synke den.. der er rigtig meget læring i at spise selv, og det starter med gnavemad i hånden.

Det skal være større stykker - kogte grøntsagsbuketter, en godt kogte pastaskrue, bløde frugtbåde, ristede rugbrødsbjælker, brødskorper, en kartoffelbåd fra ovnen og lignende - lad gerne udgangspunktet være mad, som I også selv spiser. Og så skal I også stille og roligt igang med brødhapsere, små bidder af indmaden fra en frikadelle, stykker af kogt pasta og lignende, og her vil det ofte hjælpe hende, hvis I kommer en lille haps direkte ind i munden på hende. Forsøg at få den placeret i siden af munden, så hun med det samme kan tygge sammen på den :)

Og stille og roligt vil hun så selv begynde at finde ud af at tage maden op med hænderne. Først griber hun med hele hånden, men I vil måske kunne se, at hun begynder at tage maden op med tre fingre - tommel, pege og langefinger. Derfra bliver hun gradvist dygtigere og vil i løbet af få måneder lære at bruge pincetgreb, hvor hun kan tage små stykker mad med tommel og pegefinger. Og det er vigtigt, at I giver hende lov til at øve sig, lader hende forsøge sig selv, prøve selv at spise.

Men det er naturligvis en balance, for selvom det er dejligt at sidde og smække hele hånden ned i grøden, så kan det jo godt blive noget griseri på sigt. Så prøv om I kan lade hende forsøge sig selv, samtidig med at I også styrer, hvor meget hun skal have lov til at grisse - hun er for lille til at spise med en ske, og derfor vil det være naturligt, at I styrer skemaden. Det vil sige, at I kan give hende mad, som hun selv kan sidde med, øve sig i at spise selv, samtidig med at I så supplerer med en ske.

En gaffel vil hun måske kunne begynde at få lidt fornemmelse for at bruge, hvis I søger for at sætte maden på gaflen, så den ikke ryger af - og ...


Annonce

... gerne forsøger med to gafler, så hun har en, og I har en, og hun kan spejle sig i jer og I kan skifte/bytte gaffel efter hver bid, men det vil være naturligt, at hun spiser mere med fingrene, når hun ikke er ældre end hun er :)

Det er også vigtigt, at I stimulerer hendes sanser uden for middagsbordet. Når hun spiser, handler det ikke kun om smag, men også om at føle, høre, se, dufte... Så prøv at være opmærksomme på, hvordan I kan stimulere alle hendes sanser uden for middagsbordet og ikke kun når hun skal spise :)

Om I kan lade hende synke stykker, som hun bider af, afhænger meget af hvor store eller små de er - og jeg kan derfor ikke give jer nogen faste retningslinjer her. Det er dog en god idé at koge grøntsager, eller bage dem ovnen, så de ikke er hårde, men netop bløde, hvis hun synker dem. Når I giver hende grøntsagsmos med kød eller fisk, så vil det også være en god idé, at I prøver at mose med en gaffel eller f.eks. tilsætter lidt kogte ris til mosen, for på den måde at vænne hende gradvist til mere bid og at maden skal bearbejdes lidt mere i munden, før hun kan synke den...


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Når tænderne bryder frem, så er det helt naturligt, at hun bider i kopper og lignende. Det handler både om, at hendes gummer er ømme, men også om, at hun er ved at udforske en ny lyd og lige nu er naturligt mere og mere opmærksom på at undersøge verden :)

En fast plan for dagen er vigtig, for jo mere faste spisetider jeres datter har, jo mere fast vil hendes indre ur køre og dermed hendes fornemmelse for mæthed og sult. Det faste spisetider er således med til at sikre, at hun er sulten og parat, når hun bliver sat til bordet - og dermed også med til at sikre, at der kommer mere mad ind i munden end alle mulige andre steder - dog naturligvis med det in mente, at hun jo stadig er en lille pige, som naturligt kan have svært ved at spise og koordinere sine bevægelser og derfor stadig har brug for jeres hjælp, hvis hun skal have mad nok og ikke blive for træt for hurtigt:)

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre - fortsat god appetit! Jeg vil anbefale jer at læse to af mine bøger "Helens bog om dit barns udvikling" og "Helens bog om børn og mad" :)

Og rigtig god påske til jer alle tre!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rød numse

De fleste børn får ind imellem en rød numse fordi urin og afføring irriterer huden. Nogle børn mere end andre.

For at forebygge rød numse, er det vigtigt at skifte bleen tit og brug af salver og cremer bør altid holdes på et minimum. Lad barnets hud lufttørre og brug kun mild sæbe, når der er afføring ellers vil rent vand de fleste gange være nok.

Tør numsen grundigt også i folderne og brug f.eks. en føntørrer til at lufttørre huden med, men pas på den ikke bliver...

Læs mere i Babylex

RS virus

RS-virus eller respiratorisk syncytialvirus er i vintermånederne den hyppigste årsag til akut bronkitis hos små børn og RS-virus kan også udvikle sig til lungebetændelse.

RS-virus er meget smitsomt og det rammer typisk børn under to år og ofte er børnene under seks måneder. Det er især større søskende, som smitter de mindre søskende, som så kan blive rigtigt syge og kræve indlæggelse. RS-virus er dog sjældent livstruende og barnet kommer sig igen uden men.

De...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Rigtig lækker brevkasse og hjemmeside du har!

Bettina, mor til 7 uger gammel pige


Annonce