Svar: To sprog
Hej med dig
Tak for dit brev og fine spørgsmål om sprog :)
Det anbefales normalt, at forældre taler deres modersmål til barnet. Når du taler dit modersmål, så får han naturligt sproget med sig. Måden du betoner jeres ord, din mimik, dit ordforråd osv. vil være større, når du bruger dit modersmål. Hvis du f.eks. synger børnesange for din dreng, så vil du, når du synger på dit modersmål kunne lægge andre følelser og betydning i sangene, end hvis du synger på et tillært sprog.
Som jeg forstår dit brev, så er dit modersmål ikke dansk, og det er din mands modersmål heller ikke. Og da du selv er vokset op i en familie, som talte et andet sprog hjemme end dansk, og du har oplevet, at dette har "givet dig nogle mangler", så er det vigtigt for dig også at tale dansk med din dreng. Og det forstår jeg godt. Jeg tænker derfor, at det hos jer lyder rigtig fint, at du bruger begge sprog - både dit modersmål og dit danske sammen med din dreng, så han lærer begge dele.
Han vil dog naturligt, når han vokser op i Danmark, går i dansk institution osv. møde dansk i hverdagen, og dansk vil derfor blive en del af hans naturlige sprog. Og hos jer er det en meget stor fordel, at du kender begge sprog og faktisk næsten lyder til at have to modersmål. Det er nemlig sådan, at jeres dreng vil lære ord fra begge sprog, og han vil i lang tid ikke skelne mellem sprogene, men blot bruge de ord han kender. Det kan for nogen lyde som om, at hans ordforråd ikke er så stort, fordi man kun forstår noget af det han siger, men hvis man som dig forstår begge sprog, så vil du jo forstå hans ...
... sætninger og jeres samtale vil fint kunne være bygget op omkring begge sprog. Og det er netop vigtigt, at han føler sig forstået, når I taler sammen. Det motiverer ham til at tale mere og udvide sit ordforråd. Det er vigtigt for lysten til at tale, at jeres dreng føler sig forstået og mødt, og det er generelt en rigtig god idé, hvis du kan lade ham tale og bruge de ord han har at gøre godt med. Og netop lade ham bruge ord fra begge sprog.
At skulle lære flere sprog fuldt og have et veludviklet ordforråd på mange sprog, vil naturligt tage længere tid, end hvis man kun skal lære et sprog. Og det er helt naturligt, at jeres dreng vil have et sprog, som man kan kalde hans første sprog - det vil sige, at han vil kunne dette sprog lidt bedre end de efterfølgende sprog - præcis som du også selv har oplevet som barn. Man siger dog, at det netop er vigtigt at styrke modersmålet fordi det vil styrke hans samlede sproglige fundament, og det vigtigste er naturligvis at han kan kommunikere med sin mor og far :)
Jeg synes, det lyder som om, at du er godt til at variere mellem dansk og 2. sprog, når du taler til din dreng - far taler 2. sprog til ham og fælles taler i 2. sprog. Det lyder som om, at han på den måde får en god blanding af begge sprog og i vuggestuen vil han naturligt møde dansk.
Når det er sagt, så er jeg jo ikke talepædagog, så hvis du er i tvivl kan du altid kontakte talepædagogen i kommunen og få nogle konkrete råd. Der er tilknyttet talepædagog til institutionen, så de kan også henvise dig videre :)
Håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
Viden om børn:
Suttekæde
En suttekæde er en kæde, som holder sutten ved barnet. Den fungerer ved at den sidder både på sutten og sættes fast i barnets tøj. Det kan være meget praktisk for forældrene, men kæden skal opfylde visse krav, for ikke at være farlig for barnet.
Sikkerhedsstyrelsen tester jævnligt suttekæder og det er desværre ikke alle suttekæder, der lever op til sikkerheden.
Det anbefales at:
- En kæde må ikke være mere end 22 cm lang, da barnet så kan få den...
Navle
Hos det nyfødte barn sidder stadig en rest fra navlestrengen, som vil falde af, af sig selv, når barnet er mellem ca. 5 dage og tre uger gammelt. Det er normalt at det kan bløde fra navlen i denne periode og det kan også lugte fra navlen, da det er en forrådningsproces der sker.
Du skal være opmærksom på at navlen ikke begynder at lugte for meget, da det kan være tegn på infektion. Hvis navlen lugter gennem barnets tøj, er det for meget. Hvis der er rødme omkring navlen, kan...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.