Annonce

Annonce

Vaccination mod COVID-19 til gravide og ammende


21. juli 2021


Sundhedsstyrelsen anbefaler fra i dag, at gravide og ammen​de bliver vaccineret mod COVID-19. Det anbefales, at gravide bliver vaccineret i 2. eller 3. trimester. Det anbefales, at ammende bliver vaccineret med det samme. Det er gratis at blive vaccineret.



Hvorfor anbefaler Sundhedsstyrelsen vaccination af gravide og ammende?



Med baggrund i videnskabelige studier, opgørelser af data over effekt og bivirkninger, samt rådgivning fra eksperter, så anbefaler Sundhedsstyrelsen nu, at gravide og ammende bliver vaccineret. Konklusionen er, at det er sikkert og effektivt at blive vaccineret mod COVID-19, når man er gravid eller ammer.



- Til gravide anbefales vaccination i 2. eller 3. trimester. Når det ikke anbefales at blive vaccineret i 1. trimester, så er det ud fra et forsigtighedsprincip. Medicin frarådes generelt i 1. trimester, og begrundelsen er, at organerne bliver dannet i løbet af de første 12 uger.



- Til ammende anbefales det at blive vaccineret med det samme, uanset hvor længe du har ammet, eller hvornår du har født.



Er vaccinerne sikre for gravide og ammende?



Vaccinerne mod COVID-19 er effektive og sikre. Vaccinerne fra Pfizer-BioNTech og Moderna har samme beskyttende effekt hos gravide og ammende, som hos personer, der ikke er gravide eller ammer. 



Gravide og ammende kan få samme bivirkninger, som andre efter vaccination. Det vil f.eks. være træthed, hovedpine og feber, og det vil typisk vare et par dage. I sjældne tilfælde kan der opstå en allergisk reaktion.



Er vaccinerne sikre for barnet?



Vaccinationerne har en positiv effekt på barnet, da barnet får moderens antistoffer via blodet (hos de gravide) og via modermælken (når du ammer).



Der er ikke set øget risiko for aborter, misdannelser eller for tidlige fødsler hos gravide, der er vaccineret mod ...


Annonce

... COVID-19. I USA følger man kvinder, der er vaccineret under graviditeten. Der er nu over 100.000 gravide med i et register, og her ses ingen bekymrende bivirkninger.



Der er ingen mistanke om, at vaccinen overføres til foster via moderkagen eller tli barnet via modermælken. 



Sundhedsmyndighederne følger hele tiden data for effekt og sikkerhed ved vaccinerne, men intet tyder på forøget risiko for hverken mor eller barn ved vaccination mod COVID-19.



De fleste lande i Europa, samt USA vaccinerer nu gravide og ammende.



Hvad hvis gravide eller ammende bliver smittet med Coronavirus?



Hvis du som gravid eller ammende bliver smittet med coronavirus, så vil du sandsynligvis få et mildt sygdomsforløb. Men nogle gravide kan risikere at få et mere alvorligt COVID-19 forløb. 



Studier fra udlandet viser en ca. 2 gange højere risiko for indlæggelse på intensivafdeling blandt gravide, som får COVID-19. 



Studier viser også, at der er 2-3 gange højere risiko for at føde for tidligt eller for at få akut kejsersnit, hvis moderen er smittet med COVID-19.



Risikoen for at få et alvorligt forløb med COVID-19 er størst, hvis du også har diabetes, astma, hjerte-/karsygdom, er svært overvægtig eller er mere end 35 år.



Ammende har, som deres jævnaldrene, lav risiko for at få et alvorligt forløb med COVID-19.



Du kan læse den fulde nyhed og meget mere på sundhedsstyrelsens hjemmeside og i deres pjece til forældre her.



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Ja, så er det mig igen…..Tusind tak for dit svar og mange brugbare råd til min søns dagsrytme og nattesøvn. Vi vil straks gå i gang!

Kari, mor til dreng på 6 måneder


Annonce