Annonce

Annonce

Det er forbudt, men børn bliver stadig slået af deres forældre


30. juni 2021


Ny undersøgelse - mange børn bliver stadig s​lået af deres forældre



Det var i 1997 eller ca. 25 år siden, at man i Danmark forbød forældre at slå deres børn. Revselsesretten blev afskaffet, og i dag er det strafbart for forældre at opdrage med fysisk afstraffelse. 



En undersøgelse foretaget af Vive - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd - viser skræmmende tal: 12 procent af børnene er inden for de seneste 2 måneder blevet rusket, dasket, slået eller smækket.



Undersøgelsen er lavet blandt godt 50.000 forældre til børn mellem 9 måneder og 3 år. Og forældrene har svaret via et spørgsskema. Det er således forældrenes egne besvarelser, som viser, at børnene bliver slået. 



At det er 12 procent af børnene svarer til, at hvert ottende 0-3 årige barn opdrages med fysisk afstraffelse. Og undersøgelsen viser, at for børn af forældre, der er indvandret til Danmark eller som er efterkommere, er risikoen for at blive slået endnu højere. Her er det hvert 3. barn, som oplever en eller anden grad af fysisk straf.



Uanset om det er slag, slag med flad hånd, rusken, dask, smæk i numsen, et klap over fingrene eller... så er det fysisk afstraffelse, og det er vold! Det er ikke tilladt, og det er strafbart!



Børn, der oplever vold



Børn risikerer alvolige fysiske og pyskiske skader, når de udsættes for slag, dask, bliver rusket eller på anden måde oplever fysiske overgreb. Og især når volden sker i hjemmet og ...


Annonce

... af mor og/eller far (eller forældres samlever) er det katastofalt.



Hjemmet er barnets base, og det skal være et trygt og sikkert sted. Børn har brug for at vokse op med tillid til, at mor og far passer på dem og er der for dem og vil dem det godt. 



Ny forskning viser, at børn der udsættes for vold af deres foældre oplever søvnmangel, PTSD, har manglende følelsesregulering og får tilknytningsvanskeligheder. Hvis man udsættes for vold, så vil man naturligt have vanskeligt ved at knytte sig til andre og have svært ved at tro på, at man kan få hjælp, hvis man har behov for det. 



Tegn på at et lille barn udsættes for vold kan f.eks. være:



Manglende glæde



Indesluttethed



Indadvendthed



Koncentrationsbesvær



Separationsangst



Søvnbesvær



Overreaktion på pludselige bevægelser og lyde



Psykosomatiske klager (ondt i maven, ondt i hovedet mm.)



Utryg tilknytning



Mistillid til voksne



Mærker efter slag



Knoglebrud



...



Jeg tager det for givet, at forældre opdrager med kærlighed og omsorgsfuldhed, og jeg bliver både rystet og ked af det, når jeg læser tal som disse... Seriøst?! Hvert 8. barn og hvert 3. barn i visse familier - det er rystende tal! Det er hjerteødelæggende!



Lad os hjælpe hinanden med at bekæmpe vold mod børn og søg hjælp, hvis du er forælder, og du mangler redskaber til at opdrage uden at slå eller daske til dit barn :)



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Rigtig lækker brevkasse og hjemmeside du har!

Bettina, mor til 7 uger gammel pige


Annonce