Annonce

Annonce

Mere end hvert 6. barn oplever skæld ud i børnehaven


25. november 2020


Åh nej, det er forhåbentlig ikke rigtigt, var m​in tanke, da læste denne nyhed "Mere end hvert sjette barn oplever skæld ud i børnehaven: "Man bliver ked af det og bange"... men det er tilsyneladende sådan det er - det viser i hvert fald en ny undersøgelse fra Børns Vilkår.



Børns Vilkår offentliggør i dag en rapport omkring børns oplevelser af skæld ud i børnehaven. Undersøgelsen er baseret på spørgeskemabesvarelser fra 624 børn i alderen 5-6 år fra 58 børnehaver, samt 26 kvalitative gruppeinterviews med i alt 58 børn fordelt på 8 institutioner.



Mere end hvert sjette barn har mange gange oplevet, at en voksen i børnehaven har råbt vredt af dem, og mere end hvert fjerde barn har mange gange set et andet barn i børnehaven få skældud.



Og de voksnes skældud kan gøre børnene bange og kede af det, viser rapporten. Ser man på den gruppe børn, der svarer, at de har prøvet at få skældud mange gange, er 75 procent af børnene glade for at gå i børnehave. Ser man på de børn, der slet ikke eller blot én gang har oplevet at få skældud er 87 procent af børnene glade for at gå i børnehave.



Børnene beskriver skældud i negative vendinger. For eksempel fortæller Anker, at han bliver skræmt af at få skæld ud: "For så bliver man helt bange og får skældud og bliver råbet af (...) Man tør ikke få en krammer, nogle gange, når de er rigtig sure".



Undersøgelsen viser, at der stadig er for mange børn, der oplever skældud, og at det gør dem utrygge og går ud over deres trivsel. 



Børn, der oplever skældud, bliver oftere udelukket fra leg



Undersøgelsen viser også, at skældud ...


Annonce

... ser ud til at hænge sammen med børnenes indbyrdes relationer. Børn, der mange gange har fået skæld ud af en voksen, oplever i højere grad, at de ikke må være med i en leg i børnehaven. Det gælder for 48 procent af børn, der har fået skældud mange gange, mens det kun gælder for 27 procent af børn, der slet ikke har fået skæld ud eller kun har fået det én gang.



Undersøgelsen viser også, at der er en sammenhæng mellem at have fået skældud - eller se andre få det - og være bange for de voksne. Nogle af de interviewede børn fortæller, at de helst ikke vil være sammen med voksne, der er sure eller skælder ud.



Frygt for skæld ud afholder børn fra at hente en voksen



Børnene fortæller også, at frygt for skældud kan afholde dem fra at søge hjælp, når de står i en konflikt med andre børn. 70 procent af de børn, der slet ikke eller én gang har fået skæld ud, hentede en voksen, sidste gang de var uvenner med nogen. Blandt børn, der mange gange har fået skæld ud, hentede 63 procent af børnene en voksen, da de var uvenner med nogen sidst.



Der ses også en sammenhæng mellem, om børn har oplevet at få skæld ud mange gange i børnehaven, og om de føler, at der er nogen blandt de voksne, som kan lide dem. 11 procent af de børn, der mange gange har oplevet at få skæld ud, føler, at ingen af de voksne i børnehaven kan lide dem. Det gælder 7 procent af de børn, der ikke eller kun én gang har oplevet at få skæld ud.



Du kan læse mere om undersøgelsen og rapporten "Børns oplevelser af skældud i børnehaven" her



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for en god brevkasse. Vi er i den kedelige situation, at vi ikke har haft glæde og gavn af vores egen sundhedsplejerske. Vi har fundet dine svar meget relevante.

Tak fra os.


Annonce